3rd Rock from the Sun (1996-2001)

Samenvatting

Het verhaal gaat over vier aliens. Ze worden door hun volk naar de aarde gestuurd om onderzoek te doen naar het primitieve menselijke ras. Om niet op te vallen neemt het viertal een menselijke vorm aan en proberen zij zich voor te doen als de doodnormale Amerikaanse familie Solomon. Samen woont het 'gezin' in een klein zolderappartement.

De buitenaardse expeditie bestaat uit:

Dick Solomon, de excentrieke en arrogante High Commander van de groep. Hij neemt een baan als natuurkunde professor op een universiteit en wordt daar meteen verliefd op zijn collega professor Mary Albright.

Sally Solomon, veiligheidsofficier. Op de aarde doet ze zich voor als de jongere zus van Dick. In werkelijkheid is Sally een keiharde soldaat, maar nu heeft ze ineens het lichaam van een bloedmooie jonge vrouw. Ze heeft dan ook veel moeite om haar nieuwe identiteit te accepteren.

Tommy Solomon, informatie officier. Hij doet zich voor als de tienerzoon van Dick, terwijl de wijze Tommy in werkelijkheid juist veel ouder is dan Dick. Het is zijn opgave om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de aardbewoners en hun vreemde gewoontes.

Harry Solomon, communicatie officier. Hij blijkt een speciale chip in zijn hoofd te hebben, waardoor de expeditie kan communiceren met hun buitenaardse opperbaas. De simpele Harry doet zich voor als Dicks jongere broer, maar verder is hij nogal labiel.

In iedere aflevering maken de Solomons kennis met nieuwe menselijke emoties of andere culturele eigenaardigheden die voor onze samenleving weliswaar doodgewoon zijn, maar voor de naïeve aliens ondoorgrondelijk blijken te zijn. Zo nemen ze bijna alles dat ze horen of zien letterlijk, hebben ze grote moeite om een onderscheid te maken tussen fictie (televisie) en de realiteit en blijken ook menselijke humor en sarcasme voor hen moeilijk te begrijpen.

Dit leidt uiteraard tot vele hilarische situaties. Toch beginnen de Solomons zich na een tijdje steeds meer thuis te voelen op de aarde. Ze gaan zelfs intieme relaties met mensen aan. Ondertussen zijn hun buitenaardse superieuren totaal niet blij met de wijze waarop de Solomons hun missie uitvoeren.

Serie Algemeen

3rd Rock from the Sun is een Amerikaanse comedyserie. Het eerste seizoen ging in januari 1996 in première bij de zender NBC. Al snel bleek de serie wereldwijd erg populair te zijn. Het programma won later ook tientallen prijzen, waaronder meerdere Emmy Awards voor 'beste comedy serie' en 'beste comedy acteur'.

Over het algemeen worden de eerste vier seizoenen door de fans als de beste gezien. Over de latere seizoenen is men wat minder positief. Eén van de redenen hiervoor is dat tieneracteur Joseph Gordon-Levitt (Tommy) in het echte leven besloot om te gaan studeren en hierdoor alleen nog maar incidenteel in de serie verscheen.

Uiteindelijk werden er zes seizoenen gemaakt. Wegens dalende kijkcijfers volgde hierna de stopzetting. In totaal telde de serie 139 afleveringen, waarvan de laatste in mei 2001 werd uitgezonden.

Door de seizoenen heen waren er vele gastrollen van bekende acteurs. Zo had bijvoorbeeld Star Trek-icoon William Shatner een terugkerende gastrol als het Big Giant Head. Dit is de buitenaardse opperbaas van de Solomons, die meerdere keren naar de aarde komt voor een inspectie en prompt voor grote problemen zorgt. De Britse komiek John Cleese had een terugkerende gastrol als Dr. Liam Neesam, een slechte alien die de aarde wil vernietigen.

Leuk weetje is verder dat de rol van Leon (één van de studenten die college volgt bij Dick) gespeeld wordt door Ian Lithgow, in werkelijkheid de oudste zoon van hoofdrolspeler John Lithgow (Dick).

Vergelijkbare series: Alf (1986), The Neighbors (2012) en My Favorite Martian (1963).

Dvd

In het verleden zijn alle seizoenen met Nederlandse ondertitels op dvd uitgebracht. In het buitenland (o.a. Groot-Brittannië en Duitsland) is de complete serie ook in één verzamelbox verkrijgbaar.

Links