3rd Rock from the Sun (1996-2001)

“As many intelligent people know, aliens are all around us. This is a story of a band of four such explorers. In order to blend in, they have assumed human form. This is the High Commander. He has assembled an elite team of experts: A decorated military officer, a seasoned intelligence specialist and, well, they had an extra seat.”

Samenvatting

Vier aliens worden door hun volk naar de aarde gestuurd om diepgaand onderzoek te doen naar het primitieve menselijke ras. Om op de aarde niet op te vallen, neemt het viertal een menselijke vorm aan en proberen zij zich voor te doen als de doodnormale Amerikaanse familie Solomon in het stadje Rutherford, Ohio. Samen woont het ‘gezin’ in een klein zolderappartement.

De buitenaardse expeditie bestaat uit:

Dick Solomon, de excentrieke High Commander van de groep. Hij neemt een baan als natuurkunde professor op een universiteit en wordt daar meteen verliefd op zijn collega Mary Albright, een antropologie professor. Dick is extreem arrogant. Hij is er van overtuigd dat alles om hem draait en wanneer hij zijn zin niet krijgt heeft hij de neiging om zich als een irritant klein kind te gedragen.

Sally Solomon, veiligheidsofficier. Op de aarde doet ze zich voor als de jongere zus van Dick. In werkelijkheid is Sally een keiharde soldaat, maar nu heeft ze ineens het lichaam van een bloedmooie jonge vrouw. Ze heeft dan ook veel moeite om haar nieuwe identiteit te accepteren. De mensen die haar tegenkomen weten vaak niet hoe ze met haar moeten omgaan, omdat de macho Sally zich namelijk totaal niet vrouwelijk of ook maar normaal gedraagt.

Tommy Solomon, informatie officier. Hij doet zich voor als de tienerzoon van Dick, terwijl de wijze Tommy in werkelijkheid juist veel ouder is dan Dick. Het is zijn opgave om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de aardbewoners en hun vreemde gewoontes. In eerste instantie vindt Tommy het maar niets dat hij op de aarde naar de middelbare school moet, maar dan doet hij juist daar de ontdekking van zijn leven: meisjes!

Harry Solomon, communicatie officier. Eerst is onduidelijk waarom hij naar de aarde is meegekomen. Later blijkt Harry echter een speciale chip in zijn hoofd te hebben, waardoor de expeditie kan communiceren met hun buitenaardse opperbaas. De simpele Harry doet zich voor als Dicks jongere broer, maar lijkt verder totaal niet op zijn ‘familie’. Hij is namelijk extreem mentaal onstabiel, wat zich (zelfs voor buitenaardse begrippen) uit in een zeer bizar en labiel gedrag. Hoewel Harry dus geestelijk niet alles op een rijtje heeft, lijkt hij van alle gezinsleden wel het meeste plezier te hebben op de aarde.

In iedere aflevering maken de Solomons kennis met nieuwe menselijke emoties of andere culturele eigenaardigheden die voor onze samenleving weliswaar doodgewoon zijn, maar voor de naïeve aliens ondoorgrondelijk blijken te zijn. Zo nemen ze bijna alles dat ze horen of zien letterlijk, hebben ze grote moeite om een onderscheid te maken tussen fictie (televisie) en de realiteit en blijken ook menselijke humor en sarcasme voor hen moeilijk te begrijpen.

Dit leidt uiteraard tot vele hilarische situaties. Toch beginnen de Solomons zich na een tijdje steeds meer thuis te voelen op de aarde en gaan ze zelfs intieme relaties met mensen aan. Ondertussen zijn hun buitenaardse superieuren totaal niet blij met de wijze waarop de Solomons zich aan het leven op de aarde hebben aangepast…

Serie Algemeen

De eerste aflevering van de SF comedy 3rd Rock from the Sun werd in januari 1996 uitgezonden door de Amerikaanse zender NBC. Al snel werd de serie erg populair en tot op heden wordt de serie nog steeds in vele landen eindeloos herhaald. Er werden door de jaren heen ook tientallen prijzen binnengehaald, waaronder verschillende Emmy Awards voor beste comedy serie en beste comedy acteur.

Door de seizoenen heen waren er vele opvallende gastrollen van bekende acteurs. Zo had bijvoorbeeld Star Trek-icoon William Shatner een terugkerende gastrol als het Big Giant Head. Dit is de buitenaardse opperbaas van de Solomons, die enkele malen naar de aarde komt voor een inspectie en prompt voor grote problemen zorgt.

De Britse komiek John Cleese had een terugkerende gastrol als Dr. Liam Neesam, een slechte alien die de aarde wil vernietigen en er ook nog eens in slaagt om Mary te verleiden, tot grote woede van Dick. Daarnaast waren er gastoptredens van o.a. David Hasselhoff, Cindy Crawford, George Takei, Dennis Rodman, Jonathan Frakes en Mark Hamill.

Leuk weetje is verder dat de rol van Leon (één van de studenten die elk jaar college volgt bij Dick) gespeeld wordt door Ian Lithgow, in werkelijkheid de oudste zoon van acteur John Lithgow (die Dick speelt).

Over het algemeen worden de eerste vier seizoenen het beste beoordeeld, over de laatste twee seizoenen zijn de meeste fans iets minder positief. Eén van de redenen hiervoor is dat tieneracteur Joseph Gordon-Levitt (Tommy) in het echte leven besloot om te gaan studeren en hierdoor na het vijfde seizoen alleen nog maar incidenteel in de serie verscheen.

Uiteindelijk werd 3rd Rock from the Sun na zes seizoenen stopgezet, omdat de kijkcijfers in het laatste seizoen steeds verder daalden. In totaal telde de serie 139 afleveringen, waarvan de laatste in mei 2001 werd uitgezonden.

Vergelijkbare series: Alf (1986), The Neighbors (2012) en My Favorite Martian (1963).

dvd´s en boek

De hele serie is in het verleden uitgebracht op dvd, hoewel momenteel niet alle seizoenen meer verkrijgbaar lijken te zijn.

In 1997 werd verder het enige officiële boek van de serie uitgegeven, 3rd Rock from the Sun: The Official Report. Hierin doen de Solomons op humoristische wijze zogenaamd verslag van hun bevindingen op de aarde. Het voorwoord is geschreven door acteur John Lithgow (Dick), waarin hij beweert ontvoerd te zijn door de producenten van de serie en daarna gedwongen werd om in hun verhaal mee te spelen. Later werden delen van dit boek opnieuw afgedrukt in de booklets die bij de dvd boxen zitten.

Links

4 1 1 1 1 1 4.00 (2 stemmen)