Alf (1986-1990)

Samenvatting

Het verhaal gaat over een klein, harig buitenaards wezen afkomstig van de planeet Melmac. Nadat zijn thuisplaneet wordt vernietigd door een nucleaire ramp, vertrekt hij naar de aarde.

Zijn ruimteschip stort vervolgens neer in de garage van de Amerikaanse familie Tanner, die bestaat uit vader Willie, moeder Kate en hun kinderen Lynn en Brian. (Later wordt zoon Eric nog geboren.) Willie geeft het vreemde maar vriendelijke wezen de naam 'Alf', een acroniem van 'Alien Life Form'.

Al snel wordt duidelijk dat Alf gevaar loopt en dat zijn aanwezigheid dus verborgen moet blijven voor de buitenwereld. Het Amerikaanse leger wil Alf namelijk gevangen nemen. Bovendien blijken ook de buren buitengewoon nieuwsgierig te zijn.

Omdat Alf niet meer terug kan naar Melmac, wordt hij opgenomen in het gezin. Dit brengt uiteraard allerlei problemen met zich mee. Zo blijken er grote cultuurverschillen te bestaan tussen mensen en aliens. Vooral huiskat Lucky krijgt het moeilijk, omdat katten volgens Alf een ware delicatesse zijn. Kortom, het leven van de familie Tanner staat ineens helemaal op zijn kop.

Serie Algemeen

Alf was een Amerikaanse comedy, die werd bedacht door poppenspeler Paul Fusco. De eerste aflevering werd in september 1986 uitgezonden door de zender NBC. Al snel bleek de serie enorm populair te zijn, niet alleen in de VS, maar ook in Europa.

In een openhartig interview met de cast uit 2000 bleek dat de acteurs hun werk destijds verschrikkelijk vonden. De opnames waren technisch gezien namelijk erg ingewikkeld, omdat Alf (in de meeste scènes gespeeld door een pop) met de hand bedient moest worden en de poppenspelers natuurlijk niet in beeld mochten komen. Dit had tot gevolg dat de opnames altijd lang duurden. Bovendien kreeg de pop de beste grappen, tot grote frustratie van zijn menselijke collega’s.

Uiteindelijk telde Alf vier seizoenen en in totaal 102 afleveringen. Hierna werd de reeks door NBC stopgezet. Reden waren de kijkcijfers, die tijdens het vierde seizoen ineens sterk waren gedaald.

De laatste aflevering, die in maart 1990 werd uitgezonden, eindigde met een spannende cliffhanger: Alf wordt plotseling gevangen genomen door het leger. De makers hadden nog een vijfde seizoen verwacht en ze werden dus geconfronteerd met een onverwacht einde.

Om de fans niet ontevreden achter te laten, werd in 1996 besloten een tv-film te maken. In Project: Alf wordt het verhaal alsnog tot een goed einde gebracht: Alf wordt - hoe kan het ook anders - gered. Desondanks werd de film door de fans slecht ontvangen. De familie Tanner komt namelijk helemaal niet meer in het verhaal voor, omdat ze ineens naar IJsland zouden zijn verhuisd. Voor de meeste kijkers een teleurstelling.

Spin-offs

Op het hoogtepunt van het succes van Alf werd er een spin-off gemaakt in de vorm van een tekenfilmserie voor kinderen, genaamd Alf: The Animated Series (1987-1989). Hierin komt de kijker meer te weten over het verleden van Alf op de planeet Melmac.

Naast deze animatieserie werden er nog een aantal andere spin-offs geproduceerd. Deze hadden qua inhoud echter niets meer te maken met de originele tv-serie. Alf Tales (1988-1989) was een tekenfilmreeks waarin Alf en zijn buitenaardse vrienden bekende sprookjes van de aarde op humoristische wijze naspelen. Alf's Hit Talk Show (2004) was een talkshow waarin allerlei Amerikaanse acteurs werden geïnterviewd, met Alf als gastheer.

Een bioscoopfilm?

In 2012 onthulde Alf-bedenker Paul Fusco dat hij plannen had voor een nieuwe bioscoopfilm. Sindsdien werd echter niets meer van dit project vernomen, dus het blijft afwachten of deze film er ooit zal komen.

Vergelijkbare series: 3rd Rock from the Sun (1996), The Neighbors (2012) en My Favorite Martian (1963).

Dvd

Links

4.5 1 1 1 1 1 4.50 (2 stemmen)