Back to the Future (filmreeks)

   

Algemeen

Back to the Future in een vrolijke SF franchise over tijdreizen. Centraal staan de doldwaze avonturen van de scholier Marty McFly (Michael J. Fox) en de excentrieke wetenschapper Emmett 'Doc' Brown (Christopher Lloyd). Doc heeft een bijzondere tijdmachine gebouwd, die er uitziet als een DeLorean. Vervolgens begint het tweetal door de tijd te reizen.

De eerste Back to the Future film kwam uit in 1985 en bleek al snel een gigantische hit te zijn. Dit leidde uiteindelijk tot twee vervolgfilms. In de eerste film komen de personages per ongeluk terecht in het jaar 1955, in deel twee en drie bezoeken ze respectievelijk de toekomst en het Wilde Westen.

Tevens werden later nog een animatieserie voor kinderen en diverse video games gemaakt.

Veertig jaar na dato is de filmreeks nog steeds erg geliefd bij het publiek. Wie echter hoopt op een nieuw vervolg of zelfs een moderne remake heeft pech. Back to the Future bedenker en regisseur Robert Zemeckis heeft in interviews namelijk aangegeven dat er wat hem betreft geen nieuwe Back to the Future films meer gaan komen.

Films

Het Back to the Future universum bestaat uit de volgende films:

Inhoud

We schrijven het jaar 1985. De ietwat vreemde, maar zeer geniale uitvinder Dr. Emmett 'Doc' Brown heeft een auto gebouwd waarmee je door de tijd kunt reizen. Wanneer zijn beste vriend, de 17-jarige Marty McFly, per ongeluk in deze auto stapt beginnen de problemen. Marty komt na een tijdreis terecht in het jaar 1955.

Niet alleen moet hij nu een manier zien te vinden om terug naar 1985 te geraken, ook ontmoet hij zijn eigen moeder Lorraine als tiener. Maar in plaats van dat Lorraine verliefd wordt op Marty’s toekomstige vader George, valt zijn moeder als een blok voor Marty zelf. Hierdoor komen zijn toekomst en zelfs zijn hele bestaan in gevaar.

Opmerkingen

Het verhaal van Back to the Future werd in 1980 bedacht door Robert Zemeckis en Bob Gale. Het script werd in eerste instantie echter door iedere grote filmstudio afgewezen. In de jaren ‘80 waren tienerkomedies namelijk vooral films waarin seks en drank de boventoon voerden. Back to the Future werd daarom gezien als een te softe komedie. Pas na het onverwachte succes van Romancing the Stone in 1984 gingen alle deuren voor Zemeckis open en werd er alsnog groen licht gegeven voor de film.

Tegenwoordig wordt Back to the Future gezien als een echte klassieker in zijn genre. Niet alleen ademt de film perfect de sfeer van de jaren ’80 uit, ook is het een erg leuke komedie geworden, met dank aan het aanstekelijke spel van Michael J. Fox en Christopher Lloyd, die zichtbaar plezier hebben in hun rol. Ook de rest van de cast is uitstekend gekozen, van slechterik Biff Tannen tot klunzige vader George McFly.

 • Regisseur: Robert Zemeckis
 • Première: 3 juli 1985 (USA)
 • Duur: 111 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Het verhaal begint waar de eerste film eindigde. Marty is nog aan het bijkomen van de avonturen die hij in 1955 heeft beleefd, wanneer Doc Brown, die inmiddels een vliegende DeLorean heeft, terugkomt uit de toekomst met slecht nieuws.

Om zijn eigen toekomst en die van zijn kinderen veilig te stellen, moet Marty samen met zijn vriendin Jennifer mee naar het jaar 2015. Daar staat Marty’s zoon namelijk op het punt om deel te nemen aan een overval, wat uiteindelijk tot de ondergang van de hele familie McFly zal leiden. Het valt echter niet mee om het onheil af te wenden.

Opmerkingen

Na het overweldigende succes van Back to the Future in 1985 werd al snel besloten dat er een vervolg moest komen, hoewel dit oorspronkelijk niet zo was gepland. Gelukkig wilde het merendeel van de acteurs uit de eerste film graag terugkeren voor het tweede deel.

Er werden uiteindelijk twee vervolgfilms gemaakt. Deze werden direct achter elkaar opgenomen, in een tijdsbestek van ongeveer negen maanden. Deel twee en deel drie werden vervolgens zes maanden na elkaar in de bioscoop uitgebracht. Zemeckis bekende later dat hij hierdoor wel wat steken heeft laten vallen, omdat het een grote inspanning was om gelijktijdig twee films op te moeten nemen en ook te monteren.

Aanvankelijk speelde men met het idee om Marty in de tweede film naar de jaren ‘60 te laten reizen, maar Zemeckis besefte dat hij door de tijdmachine de unieke mogelijkheid had om ook terug te keren naar de gebeurtenissen uit de eerste film. Op deze manier kan de kijker in de tweede film de leukste momenten uit deel één nog eens herbeleven, maar dan vanuit een ander perspectief. Alle acteurs hebben ook zichtbaar plezier in hun rollen, waardoor het een gezellige reünie wordt. Het einde van de film heeft een cliffhanger, wat enigszins commercieel overkomt, maar dat mag de pret niet drukken. Een waardig vervolg op de klassieker Back to the Future.

 • Regisseur: Robert Zemeckis
 • Première: 22 november 1989 (USA)
 • Duur: 108 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Wanneer hij in de tijdmachine zit, wordt Doc Brown getroffen door de bliksem. Hierdoor komt hij vast te zitten in het jaar 1885. Marty, die zelf nog in het jaar 1955 zit, krijgt vervolgens een brief waarin Doc Brown hem opdraagt geen reddingspoging te ondernemen en zelf terug te gaan naar zijn eigen tijd.

Marty ontdekt echter dat zijn vriend enkele dagen nadat hij de brief schreef om het leven kwam, waarna Marty besluit om hem in het Wilde Westen te komen helpen. Met uiteraard alle gevolgen van dien.

Opmerkingen

Een nieuwe toevoeging aan het verhaal is dit keer Mary Steenburgen als Clara Clayton. Het leek Bob Gale namelijk wel een leuk idee om Doc Brown een romance te geven, omdat je dit niet bij zijn karakter zou verwachten.

Het derde deel van Back to the Future is wederom een leuke film geworden. De hele setting in het Wilde Westen van 1885 werkt verfrissend. De romance tussen Doc Brown en Clara Clayton haalt het tempo wel wat naar beneden, maar dit wordt met de spannende finale weer goed gemaakt. Qua tempo haalt Back to the Future III het echter niet meer bij de voorgaande delen. Ook heeft de film nog weinig binding met het origineel, waardoor dit de minste uit de trilogie is geworden.

 • Regisseur: Robert Zemeckis
 • Première: 25 mei 1990 (USA)
 • Duur: 118 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

In 2015 werd (ter ere van de 30e verjaardag van Back to the Future) nog een kort filmpje uitgebracht. Christopher Lloyd keert hierin terug als een oudere (maar nog even hyperactieve) Doc Brown.

Hij onthult tijdens zijn tijdreizen te hebben ontdekt dat er in oktober 2045 een nucleaire holocaust zal plaatsvinden. Doc legt uit hoe het zover kon komen en maakt uiteraard plannen om de ramp te voorkomen. Deze verandering van de tijdlijn heeft echter tot gevolg dat zaken zoals hoverboards niet meer bestaan, wat verklaart waarom er in onze huidige wereld geen hoverboards zijn.

Opmerkingen

Doc Brown Saves the World is te vinden als extra op de speciale jubileum uitgave van de Back to the Future dvd en Blu-ray uit 2015. Het filmpje (dat werd geschreven en geregisseerd door Robert Zemeckis zelf) voegt verder weinig toe aan de originele filmtrilogie, maar is vooral leuk voor de echte fans.

 • Regisseur: Robert Zemeckis
 • Première: 20 oktober 2015 (USA)
 • Duur: 8 minuten
 • www.imdb.com

Televisie serie

Verzamelboxen

Alle films zijn met Nederlandse ondertitels verkrijgbaar op dvd en Blu-ray.

Links