Back to the Future: The Animated Series (1991-1992)

Animatieserie gebaseerd op de Back to the Future films.

Samenvatting

De serie speelt zich af na afloop van de derde film. Anders dan in de filmtrilogie staat niet Marty McFly, maar ‘Doc’ Emmett Brown en diens gezin in het middelpunt van het verhaal. (Marty speelt overigens nog wel een ondergeschikte rol in de serie.)

De excentrieke uitvinder Doc en zijn vrouw Clara, hun zonen Jules en Verne en pratende hond Einstein hebben zich in het jaar 1991 neergelaten in Hill Valley, Californië. Maar dit betekent niet dat de wetenschapper nu een rustig leventje is gaan leiden, integendeel. De DeLorean (zijn tijdmachine, die aan het einde van de trilogie werd vernietigd) blijkt te zijn herbouwd, waardoor het gezin nog steeds tijdreizen kan maken. Ook bezit Doc nog altijd zijn tijdreizende stoomlocomotief.

Samen met zijn gezin raakt Doc verwikkeld in allerlei doldwaze avonturen, die hen leiden naar allerlei exotische plaatsen en verre tijdlijnen. Daarbij worden ze regelmatig bijgestaan door Marty en diens vriendin Jennifer. Dit is maar goed ook, want aartsvijand Biff Tannen heeft het nog steeds op Doc en Marty voorzien. Waar de tijdreizigers ook gaan, Biff en zijn familieleden (uit zowel het verleden alsook de toekomst) proberen hen het leven altijd moeilijk te maken. Tijdens hun avonturen komen Doc en Marty uiteraard ook weer verschillende voorouders en nakomelingen van Marty tegen.

Serie Algemeen

The Animated Series werd geproduceerd door Bob Gale, die ook alle scripts schreef voor de filmtrilogie. De serie is hierdoor redelijk trouw aan de films, maar is wel voornamelijk op kinderen gericht. Elke aflevering bevat namelijk lessen over geschiedenis en wetenschap. Dit is ook de reden waarom veel fans de serie niet beschouwen als een officieel vervolg op de films. Toch wordt de serie over het algemeen wel goed gewaardeerd.

De zender CBS zond in september 1991 de eerste aflevering uit, de laatste aflevering werd in december 1992 uitgezonden. In totaal telde de serie twee seizoenen van ieder 13 afleveringen. Elke aflevering duurde (incl. reclame) ongeveer 30 minuten. In 1991 won de serie o.a. twee Emmy Awards voor beste geluidsmontage.

De stemmen van de personages Clara en Biff werden ingesproken door dezelfde acteurs die deze rol ook in de films vertolken, Mary Steenburgen en Thomas F. Wilson. De stemmen van Marty en Doc werden door nieuwe acteurs ingesproken, respectievelijk door David Kaufman en Dan Castellaneta (The Simpsons). Christopher Lloyd (speelde Doc in de films) werkte echter wel mee aan het project in de vorm van korte live action scènes. Alle afleveringen werden geïntroduceerd en afgesloten door deze segmenten, waarin Doc samen met komiek Bill Nye allerlei wetenschappelijke experimenten doet.

Leuk weetje is dat de fastfoodketen McDonalds in 1991, naar aanleiding van de animatieserie, vier Back to the Future Happy Meal figuurtjes op de markt bracht. (Marty op zijn Hooverboard, Doc in de DeLorean, Verne in zijn Junkmobile en Einstein in de stoomtrein). Tevens werden er vanaf november 1991 door Harvey Comics enkele stripboeken uitgebracht. De verhalen hierin waren bewerkte afleveringen uit de animatieserie.

dvd / VHS / laserdisc

Begin jaren ’90 werden in de V.S. 18 van de 26 afleveringen op VHS en laserdisc uitgegeven. De serie is echter niet op dvd verkrijgbaar. (Pas op voor bootleg dvd's die via het internet verkrijgbaar zijn.) 

Link

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)