The Andromeda Strain (2008)

Samenvatting

Een militaire satelliet stort neer in de Amerikaanse staat Utah. Vervolgens begint zich in het dorpje Piedmont een mysterieus micro-organisme te verspreiden. Bijna alle dorpelingen komen binnen enkele minuten om het leven. De enige overlevenden zijn een man en een baby.

Het leger stuurt een eliteteam van wetenschappers naar het gebied om de zaak te onderzoeken. Het micro-organisme, dat de naam Andromeda krijgt, blijkt van buitenaardse origine te zijn. Al snel begint Andromeda zich echter te muteren in een nog dodelijkere variant. De wetenschappers lijken machteloos te staan.

Ondertussen probeert de regering dit gevaar voor het grote publiek geheim te houden.

Serie Algemeen

In 1969 werd de roman The Andromeda Strain van auteur Michael Crichton gepubliceerd. (In het Nederlands uitgebracht als De Andromeda dreiging en De Andromeda crisis.) Het boek werd bijzonder positief ontvangen en was meteen een bestseller.  Een verfilming kon daarom niet uitblijven: slechts twee jaar later kwam er al een gelijknamige bioscoopfilm uit, geregisseerd door Robert Wise (Star Trek: The Motion Picture).

Meer dan 30 jaar later werd er een remake van de film gemaakt. Dit keer in de vorm van een miniserie, geproduceerd door de broers Tony en Ridley Scott (Alien, Blade Runner). In eerste instantie werd de miniserie in 2004 aangekondigd door Syfy, maar daarna kwam het project enkele jaren stil te liggen. 

Uiteindelijk werd de reeks in mei 2008 door de Amerikaanse betaalzender A&E uitgezonden. In tegenstelling tot de film, is het verhaal van de miniserie slechts losjes gebaseerd op het oorspronkelijke boek. Veel elementen werden aan de moderne tijd aangepast. Ook kent het micro-organisme dit keer een andere oorsprong. 

Overigens werd de miniserie niet echt positief ontvangen door de kijkers. Desondanks volgden er later nog wel zes Emmy Award nominaties, maar geen enkele daarvan kon worden verzilverd. 

Dvd

De miniserie werd in 2008 met Nederlandse ondertitels op dvd uitgebracht.

Links

4 1 1 1 1 1 4.00 (1 stem)