Alcatraz (2012)

"On March 21st, 1963, Alcatraz officially closed. All the prisoners were transferred off the island. Only that's not what happened. Not at all."

Samenvatting

De politie in San Francisco krijgt op een dag te maken met een bijzondere moordzaak. De dader blijkt namelijk een voormalige gevangene te zijn uit de beruchte Alcatraz gevangenis. Dit zou in theorie echter onmogelijk moeten zijn, want deze gevangene is volgens de officiële gegevens al lang geleden gestorven!

Rechercheur Rebecca Madsen raakt meteen geïntrigeerd door de zaak, vooral omdat haar grootvader en haar oom ooit als gevangenisbewakers op Alcatraz werkten. Wanneer ze hierna ook nog eens de geheimzinnige regeringsagent Emerson Hauser tegenkomt is Rebecca's interesse definitief gewekt. Al snel wordt duidelijk dat de gevangenis een geheime geschiedenis heeft.

In 1963 werd de gevangenis op Alcatraz gesloten, volgens de geschiedenis boeken o.a. omdat de gevangenis te duur was. Officieel werden de 302 gevangenen die hier vastzaten destijds overgeplaatst naar een andere gevangenis.

In werkelijkheid verdwenen alle gevangenen op een dag echter ineens spoorloos. Dit was de ware reden waarom de gevangenis werd gesloten. De zaak werd vervolgens door de Amerikaanse regering in de doofpot gestopt.

Nu blijken de gevangenen uit Alcatraz één voor één weer op te duiken in de straten van het hedendaagse San Francisco. Opvallend is dat zij sinds 1963 geen dag ouder lijken te zijn geworden. Ook beginnen ze meteen weer allerlei misdaden te plegen.

Wat is er met hen gebeurd? Wie of wat was er destijds verantwoordelijk voor de mysterieuze verdwijning en de nu al even mysterieuze terugkeer van de mannen?

Rebecca wordt samen met de historicus Dr. Diego Soto door Hauser uitgenodigd om lid te worden van diens team. Meteen doet Rebecca een onverwachte ontdekking over haar eigen familiegeschiedenis...

Serie Algemeen

Alcatraz is een Amerikaanse serie die werd geproduceerd door J. J. Abrams (Fringe, Lost). Het verhaal werd bedacht door Elizabeth Sarnoff (Lost), Steven Lilien en Bryan Wynbrandt (schreven beiden voor Kyle XY).

De eerste aflevering werd op 16 januari 2012 uitgezonden door de zender FOX. De opnamen vonden voornamelijk plaats in het Canadese Vancouver.

In eerste instantie werd de serie in de VS positief ontvangen, maar helaas bleken de kijkcijfers al snel tegen te vallen. De eerste aflevering trok zo'n 10 miljoen kijkers, maar een aantal weken later was daar nog maar de helft van over gebleven.

Uiteindelijk werd de Alcatraz na één seizoen alweer stopgezet. Net wanneer het verhaal eindelijk echt interessant begint te worden eindigt de serie. In totaal telde de serie 13 afleveringen, waarvan de laatste in maart 2012 werd uitgezonden. De laatste aflevering eindigt met een grote cliffhanger.

De cast bestaat overigens o.a. uit de filmacteur Sam Neill (als mysterieuze regeringsagent Hauser), Jorge Garcia uit Lost en Parminder Nagra uit ER.

Blu-ray en dvd

De complete serie is met Nederlandse ondertitels zowel op dvd alsook Blu-ray uitgebracht.

Links

4 1 1 1 1 1 4.00 (1 stem)