2030 CE (2002-2003)

"The collapse came early in the new century.
Humanity itself appeared to be doomed.
Science, industry and government united and Nexes was born.
A new world. Where no one lives past the age of 30."

Samenvatting

We schrijven het jaar 2030. Niemand wordt ouder dan 30 jaar. Dit komt door het Progressive Ageing Syndrome (PAS), een mysterieuze ziekte die in 2002 voor het eerst opdook.

Vervolgens veranderde de wereld voorgoed. Bijna de hele samenleving (overheid, industrie en wetenschap) wordt nu gecontroleerd door de machtige organisatie Nexes. Oorspronkelijk was deze constructie slechts bedoeld als een tijdelijke maatregel, totdat er een behandeling voor de ziekte zou zijn gevonden.

Al snel realiseerde Nexes zich echter dat de genezing van PAS (en dus de terugkeer naar een normaal leven) ook het einde van hun absolute macht zou betekenen. Terwijl de buitenwereld denkt dat de wetenschappers van Nexes nog steeds hun uiterste best doen om een geneesmiddel te ontwikkelen, blijkt dit in werkelijkheid allang niet meer het geval te zijn.

Ondertussen is er een totaal ander soort samenleving ontstaan. Gezien hun korte levensverwachting krijgen kinderen op jonge leeftijd al een carrière toegewezen. Na een intensieve opleiding zijn ze op 14-jarige leeftijd al afgestudeerd en klaar om te gaan werken. De meeste kinderen zijn weliswaar experts in hun vakgebied, maar tegelijkertijd hebben ze weinig kennis over andere zaken.

Nexes hoopt dat niemand hierdoor zal opmerken wat er werkelijk gaande is. Er worden namelijk ook kinderen geboren zonder PAS. Zij zouden in theorie dus een normaal, lang leven kunnen leiden. Nexes probeert dit echter verborgen te houden door deze mensen ongemerkt uit de weg te laten ruimen. 

Centraal staat de 14-jarige Hart Greyson. Nadat hij ineens wordt gedwongen om een nieuwe levensgevaarlijke baan aan te nemen, komt Hart de waarheid op het spoor. Hij sluit zich aan bij een rebellengroep genaamd Storm. Samen willen de jonge rebellen Nexes verslaan en de mensheid redden. Later komt de groep ook nog in conflict met een tweede tegenstander: genetisch gemodificeerde supermensen (de tubers)

Serie Algemeen

2030 CE was een Canadese jeugdserie. Er werden twee seizoenen gemaakt, in totaal 26 afleveringen. Deze werden van februari 2002 t/m april 2003 uitgezonden op de Noord-Amerikaanse televisie.

Oorspronkelijk hadden de makers nog plannen voor een derde seizoen, maar de kijkcijfers vielen tegen waarna de stopzetting volgde.

Eén van de castleden is een nog piepjonge Tatiana Maslany, die later de hoofdrol kreeg in Orphan Black.

Vergelijkbare series: The Tribe (1999), The Sparticle Mystery (2011).

Dvd

De serie is nooit op dvd uitgebracht.

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)