2030 CE (2002-2003)

Samenvatting

In 2030 wordt niemand ouder dan 30 jaar. Dit komt door het Progressive Ageing Syndrome, een mysterieuze ziekte die in 2002 opdook. Vervolgens veranderde de wereld voorgoed. Bijna de hele samenleving (overheid, industrie en wetenschap) wordt nu gecontroleerd door de machtige organisatie Nexes. Oorspronkelijk was deze constructie slechts bedoeld als een tijdelijke maatregel, totdat er een behandeling voor de ziekte zou zijn gevonden.

Al snel realiseerde Nexes zich echter dat de genezing van PAS (en dus de terugkeer naar een normaal leven) ook het einde van hun absolute macht zou betekenen. Terwijl de buitenwereld denkt dat de wetenschappers van Nexes nog steeds hun uiterste best doen om een geneesmiddel te ontwikkelen, blijkt dit in werkelijkheid allang niet meer het geval te zijn.

Ondertussen is er een nieuw soort samenleving ontstaan. Gezien hun korte levensverwachting krijgen kinderen op jonge leeftijd al een carrière toegewezen. Na een intensieve opleiding zijn ze op 14-jarige leeftijd al afgestudeerd en klaar om te gaan werken. De meeste kinderen zijn weliswaar experts in hun vakgebied, maar tegelijkertijd hebben ze weinig kennis over andere zaken. Nexes hoopt dat niemand hierdoor zal opmerken wat er werkelijk gaande is. Er worden namelijk ook kinderen geboren zonder PAS. Zij zouden in theorie dus een normaal, lang leven kunnen leiden. Nexes probeert dit echter verborgen te houden door deze mensen ongemerkt uit de weg te laten ruimen. 

Centraal staat de 14-jarige Hart Greyson. Op een dag komt hij de waarheid op het spoor, waarna hij zich aansluit bij een rebellengroep genaamd Storm. Samen willen de jonge rebellen Nexes verslaan en de mensheid redden.

Serie Algemeen

2030 CE is een Canadese jeugdserie. Het eerste seizoen ging in februari 2002 in première. Uiteindelijk werden er twee seizoenen gemaakt, in totaal 26 afleveringen. De laatste aflevering werd in april 2003 uitgezonden. Oorspronkelijk hadden de makers nog plannen voor een derde seizoen, maar wegens tegenvallende kijkcijfers volgde hierna de stopzetting.

De cast bestaat o.a. uit een nog piepjonge Tatiana Maslany (Orphan Black) en Elyse Levesque (Stargate Universe).

Vergelijkbare series: The Tribe (1999), The Sparticle Mystery (2011).

Link