Orphan Black (2013-2017)

Samenvatting

Het verhaal gaat over een jonge Britse vrouw genaamd Sarah. Ze groeide op als wees en kende hierdoor een moeilijk leven aan de onderkant van de samenleving. Op een dag is Sarah er getuige van hoe een onbekende vrouw zelfmoord pleegt. Opvallend is dat het slachtoffer, Beth, precies hetzelfde uiterlijk heeft als Sarah. Sarah ziet een unieke kans: ze besluit de identiteit van Beth aan te nemen. Ze is van plan om Beths bankrekening te plunderen om daarna een nieuw leven te beginnen.

Helaas komt Sarah hierna al snel in de problemen terecht. Ze ontdekt dat Beth onlangs een groot complot op het spoor was gekomen. Sarah en Beth lijken namelijk zoveel op elkaar, omdat ze in werkelijkheid klonen zijn. Ze zijn overigens niet de enigen: er blijken over de hele wereld nog vele andere 'zussen' met precies hetzelfde DNA rond te lopen. Een aantal klonen zijn echter al op mysterieuze wijze om het leven gekomen.

De grote vraag is natuurlijk wie er verantwoordelijk was voor de creatie van de klonen. En waarom worden deze vrouwen nu één voor één weer uit de weg geruimd? Sarah gaat op zoek naar antwoorden.

Serie Algemeen

Orphan Black is een Canadese serie. Het gaat om een coproductie van BBC America en de Canadese tv-zender Space. Het eerste seizoen ging in maart 2013 in première. De hoofdrol wordt gespeeld door actrice Tatiana Maslany (2030 CE), die op knappe wijze meerdere uiteenlopende karakters (Sarah en al haar talloze klonen) vertolkt.

Uiteindelijk werden er vijf seizoenen gemaakt, in totaal precies 50 afleveringen. In het laatste seizoen worden alle verhaallijnen tot een goed einde gebracht. De laatste aflevering werd in augustus 2017 uitgezonden. Het programma werd overigens bijzonder positief ontvangen en won meerdere prijzen, o.a. een Emmy Award voor beste actrice.

De serie heeft twee spin-offs voortgebracht. Een Japanse remake genaamd Orphan Black: 7 Genes (2017-2018) en een spin-off genaamd Orphan Black: Echoes (2023).

Dvd

Seizoen één is met Nederlandse ondertitels ook verkrijgbaar op dvd.

Links