Orphan Black (2013-2017)

Samenvatting

Het verhaal begint in november 2012. Centraal staat de jonge Sarah Manning. Ze groeide op als wees en kende hierdoor een moeilijk leven aan de onderkant van de samenleving.

Op een dag is Sarah er getuige van hoe een vrouw zelfmoord pleegt door voor een trein te stappen. Opvallend is dat deze vrouw, Elizabeth, precies hetzelfde uiterlijk heeft als Sarah. Sarah ziet een unieke kans: ze besluit de identiteit van Elizabeth aan te nemen. Ze is van plan om Elizabeths bankrekening te plunderen om daarna een nieuw leven te kunnen beginnen.

Helaas komt Sarah al snel in grote problemen terecht. Ze ontdekt dat Elizabeth onlangs een groot complot op het spoor was gekomen. Sarah en Elizabeth lijken namelijk zoveel op elkaar, omdat ze in werkelijkheid klonen zijn. Ze zijn overigens niet de enigen: er blijken over de hele wereld nog vele andere vrouwen met precies hetzelfde DNA rond te lopen. Een aantal klonen zijn echter al op mysterieuze wijze om het leven gekomen.

De grote vraag is natuurlijk wie er verantwoordelijk was voor de creatie van de klonen. En waarom worden deze vrouwen nu één voor één weer uit de weg geruimd? Sarah gaat op zoek naar antwoorden…

Serie Algemeen

Orphan Black was een coproductie van BBC America en de Canadese tv-zender Space. De serie werd gefilmd in Toronto en ook de cast bestaat grotendeels uit Canadese acteurs.

De hoofdrol wordt gespeeld door actrice Tatiana Maslany (2030 CE), die op knappe wijze meerdere uiteenlopende karakters (Sarah en al haar talloze klonen) moet vertolken.

De eerste aflevering van Orphan Black ging in maart 2013 in première. De serie werd bijzonder positief ontvangen en won meerdere prijzen, o.a. voor beste actrice.

In augustus 2017 kwam de serie na vijf seizoenen ten einde. In totaal werden er precies 50 afleveringen gemaakt. In de laatste aflevering worden alle verhaallijnen tot een goed einde gebracht.

Trailer

Dvd

Het eerste, tweede, derde en vierde seizoen van Orphan Black zijn met Nederlandse ondertitels op dvd verkrijgbaar. (Let op: seizoen vijf is in Nederland niet uitgebracht en ontbreekt op deze verzamelbox.)

Links

3.8181818181818 1 1 1 1 1 3.82 (11 stemmen)