Westworld (2016-2022)

Samenvatting

Het verhaal gaat over een futuristisch pretpark voor volwassenen, genaamd Westworld. De bezoekers kunnen hier al hun fantasieën uitleven, in een wereld die op het oude Wilde Westen lijkt. Of het nu gaat om buitensporig geweld of overdadige seks, alles is mogelijk.

De figuranten in het park zijn namelijk allemaal geavanceerde androïden ("hosts"). Ze zijn geprogrammeerd om alle wensen van bezoekers te vervullen. En gaat er eentje 'dood', dan kunnen ze makkelijk worden gerepareerd of vervangen.

Totdat de hosts op een dag zelfbewust worden en in opstand komen tegen hun makers. Hierna beginnen ze de bezoekers uit te moorden. Een host genaamd Dolores speelt in deze gebeurtenissen een centrale rol. Langzaam begint ze te beseffen dat haar hele leven een leugen is, waarna ze op wraak zint.

Na enige tijd lukt het Dolores om uit Westworld te ontsnappen, waarna ze ook in de echte wereld de strijd aan gaat met allerlei tegenstanders.

Serie Algemeen

Westworld is een Amerikaanse serie. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige bioscoopfilm uit 1973, die werd geschreven en geregisseerd door Michael Crichton (Jurassic Park). In 1980 volgde ook een tv-serie, Beyond Westworld, maar die werd na vijf afleveringen alweer stopgezet.

In 2013 onthulde de zender HBO groen licht te hebben gegeven voor een nieuwe tv-serie. Het project liep vervolgens om uiteenlopende redenen flinke vertraging op, waardoor het eerste seizoen pas in oktober 2016 in première kon gaan op de Amerikaanse televisie. Het programma werd in eerste instantie bijzonder goed ontvangen en kende ook zeer hoge kijkcijfers.

Oorspronkelijk hadden de makers plannen voor in totaal vijf seizoenen. Helaas is het zover niet gekomen. Uiteindelijk werd de serie namelijk na vier seizoenen door HBO stopgezet. Reden waren de kijkcijfers, die na verloop van tijd steeds verder waren gedaald. In totaal werden er 36 afleveringen geproduceerd. De laatste aflevering, die in augustus 2022 werd uitgezonden, heeft een open einde.

De cast bestaat o.a. uit Anthony Hopkins, James Marsden en Ed Harris. De productie was in handen van Jonathan Nolan (Person of Interest).

Trailer

Blu-ray en dvd

Alle vier seizoenen zijn met Nederlandse ondertitels ook verkrijgbaar op Blu-ray en dvd.

Links