Person of Interest (2011-2016)

You are being watched. The government has a secret system: a machine that spies on you every hour of every day. I know, because I built it.

Samenvatting

John Reese (een aan lager wal geraakte ex-CIA agent en oud militair) wordt op een dag benaderd door de mysterieuze miljardair Harold Finch.

Na de gebeurtenissen van 11 september 2001 ontwikkelde Finch een nieuw, geavanceerd computersysteem voor de Amerikaanse regering. Dit systeem, dat de Machine wordt genoemd, verzamelt via massa surveillance, spionage en aftappen diepgaande informatie over alle wereldburgers. De intelligente software doorzoekt deze informatie naar bepaalde patronen om toekomstige terroristische aanslagen in de VS te kunnen voorspellen (en daarmee dus te voorkomen).

Finch ontdekte dat de Machine ook de normale misdaad kan voorspellen. De regering bleek deze informatie echter irrelevant te vinden. Finch is van mening dat deze informatie wél belangrijk is en bouwde vervolgens een geheime achterdeur in het systeem. Iedere dag ontvangt hij een lijst met Burgerservicenummers van mensen die binnenkort bij een geweldsmisdrijf betrokken zullen raken.

Finch huurt John Reese in om zich met deze zaken bezig te houden. Het probleem is dat vooraf grotendeels onduidelijk is wie straks dader of slachtoffer zal zijn, of wanneer een bepaald misdrijf precies zal plaatsvinden. Dit gegeven vormt het uitgangspunt van het verhaal.

In eerste instantie is Person of Interest voornamelijk een politieserie, waarin iedere week een nieuwe misdaad moet worden voorkomen of opgelost. Na het tweede seizoen gaat de mythologie van de serie echter een steeds grotere rol spelen. Door deze rode draad verandert de reeks in een SF serie.

De Machine ontwikkelt zich namelijk tot een zelfbewuste kunstmatige intelligentie. Dit heeft tot gevolg dat verschillende vijandige groeperingen toegang proberen te krijgen tot de Machine. Een van deze organisaties, het machtige Decima Technologies, bouwt uiteindelijk zelf ook een kunstmatige intelligentie: de kwaadaardige Samaritan.

De Machine en diens bondgenoten krijgen hierdoor te maken met een nieuwe gevaarlijke tegenstander. De strijd tussen Samaritan en de Machine komt centraal te staan, terwijl de 'misdaad van de week' naar de achtergrond verdwijnt.

Serie Algemeen

Person of Interest is een Amerikaanse serie. Jonathan Nolan (Westworld), J. J. Abrams en Bryan Burk (Star Wars: The Force Awakens) zijn de uitvoerende producenten.

De eerste aflevering werd in september 2011 uitgezonden door de zender CBS. Opvallend zijn de hoge kijkcijfers die de serie tijdens het eerste en tweede seizoen wist te behalen (een gemiddelde van ongeveer 14 à 15 miljoen kijkers per aflevering).

Nolan grapte in een interview uit 2013 dat Person of Interest door de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden een docudrama dreigde te worden, waardoor de makers zich genoodzaakt voelden om meer sciencefiction in de serie in te brengen.

Person of Interest kan worden vergeleken met Fringe, omdat ook die serie in eerste instantie vooral uit los staande afleveringen bestond. Pas later ging de mythologie de boventoon voeren, een ommekeer die in goede aarde viel bij de Amerikaanse recensenten. Maar helaas ging dit (net als bij Person of Interest) gepaard met dalende kijkcijfers.

Uiteindelijk kwam de serie na vijf seizoenen (in totaal 103 afleveringen) ten einde. De laatste aflevering werd in juni 2016 uitgezonden.

In de cast vallen overigens enkele bekende gezichten op, zoals Michael Emerson uit Lost (speelt hier Finch) en Amy Acker uit Angel (speelt hier de hacker Root).

Dvd

De complete serie is met Nederlandse ondertitels op dvd verkrijgbaar.

Links

  • wikipedia.org - Episode guide
  • io9.com - How to Get Into Person of Interest, the Best Science Fiction Show on TV
  • denofgeek.com - Why Person Of Interest is well worth your time
5 1 1 1 1 1 5.00 (1 stem)