Person of Interest (2011-2016)

You are being watched. The government has a secret system: a machine that spies on you every hour of every day. I know, because I built it.

Samenvatting

Oud militair en ex-CIA agent John Reese wordt op een dag benaderd door de mysterieuze miljardair Harold Finch.

Na de gebeurtenissen van 11 september 2001 ontwikkelde Finch een nieuw geavanceerd computersysteem voor de Amerikaanse regering. Dit systeem, dat de Machine wordt genoemd, verzamelt via surveillance en spionage diepgaande informatie over alle wereldburgers. De intelligente software doorzoekt deze informatie naar bepaalde patronen om toekomstige terroristische aanslagen te kunnen voorspellen (en daarmee dus te voorkomen).

Finch ontdekte dat de Machine ook de normale misdaad kan voorspellen. De regering bleek deze informatie echter irrelevant te vinden. Finch is van mening dat deze informatie wél belangrijk is en bouwde vervolgens een geheime achterdeur in het systeem. Iedere dag ontvangt hij een lijst met mensen die binnenkort bij een geweldsmisdrijf betrokken zullen raken.

Finch huurt John Reese in om zich met deze zaken bezig te houden. Het probleem is dat vooraf onduidelijk is wie straks dader of slachtoffer zal zijn, of wanneer een bepaald misdrijf precies zal plaatsvinden. Dit vormt het uitgangspunt van het verhaal. In eerste instantie is Person of Interest voornamelijk een politieserie, waarin iedere week een nieuwe misdaad moet worden voorkomen of opgelost. Na het tweede seizoen gaat de mythologie van de serie echter een steeds grotere rol spelen.

De Machine ontwikkelt zich namelijk tot een zelfbewuste kunstmatige intelligentie. Dit heeft tot gevolg dat verschillende vijandige groeperingen toegang proberen te krijgen tot de Machine. Een van deze organisaties, het machtige Decima Technologies, bouwt zelf ook een kunstmatige intelligentie: de kwaadaardige Samaritan. De Machine en diens bondgenoten krijgen hierdoor te maken met een nieuwe gevaarlijke tegenstander. De strijd tussen Samaritan en de Machine komt centraal te staan, terwijl de 'misdaad van de week' naar de achtergrond verdwijnt.

Serie Algemeen

Person of Interest is een serie van de Amerikaanse zender CBS. Het verhaal werd bedacht door Jonathan Nolan (Westworld). De première was in september 2011. In een interview uit 2013 grapte Nolan dat Person of Interest door de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden een docudrama dreigde te worden. Hierdoor voelden de makers zich genoodzaakt om na verloop van tijd meer sciencefiction in de serie in te brengen.

In eerste instantie bestaat Person of Interest vooral uit los staande afleveringen. Pas na enige tijd gaat de mythologie de boventoon voeren, een ommekeer die in goede aarde viel bij Amerikaanse recensenten. Helaas ging dit wel gepaard met dalende kijkcijfers. Uiteindelijk werden er vijf seizoenen (in totaal 103 afleveringen) van de serie gemaakt. De laatste aflevering werd in juni 2016 uitgezonden.

Dvd

De complete serie is met Nederlandse ondertitels op dvd verkrijgbaar.

Links