VR.5 (1995)

Samenvatting

Het verhaal gaat over Sydney Bloom, een jonge vrouw die als hobby van computeren houdt. Ze wordt geplaagd door een traumatisch verleden. Haar vader Dr. Joseph Bloom was een briljante wetenschapper. Hij werkte aan een nieuw soort virtual reality, maar kwam vervolgens om het leven bij een auto-ongeluk. Ook de zus van Sydney kwam hierbij om het leven.

Op een dag ontdekt Sydney dat ze op mysterieuze wijze toegang heeft tot een bijzondere virtuele wereld. Ze kan hiermee in het onderbewustzijn van andere mensen kijken. Het uitgangspunt van de serie is dat er vijf soorten virtual reality zijn. De meest simpele is VR 1; de meest geavanceerde is VR 5. Dit is een wereld die amper van de werkelijkheid kan worden onderscheiden. Sydney is nu één de weinigen die toegang heeft tot VR 5.

Al snel krijgt Sydney te maken met een geheime groepering: het Comité. Deze organisatie wil de VR technologie voor hun eigen doeleinden gebruiken. Sydney gaat voor hen werken en krijgt allerlei opdrachten. Na verloop van tijd wordt echter duidelijk dat Joseph nog leeft. Bovendien blijkt hij zelfs toegang te hebben tot VR niveau 8, waarmee ook de werkelijkheid kan worden gemanipuleerd.

Serie Algemeen

VR.5 is een Amerikaanse serie. Er werden slechts 13 afleveringen gemaakt, die in het voorjaar 1995 werden uitgezonden door de zender FOX. Het project kwam voort uit de groeiende populariteit van The X-Files, dat in 1993 bij FOX in première was gegaan.

In tegenstelling tot The X-Files werd VR.5 echter geen succes. De kijkcijfers vielen namelijk tegen, waarna de stopzetting volgde. De fans organiseerden nog een campagne om VR.5 van de ondergang te redden, maar dit bleef zonder resultaat.

De cast bestaat o.a. uit Michael Easton (Total Recall 2070), Will Patton (Falling Skies), Anthony Head (Giles uit Buffy the Vampire Slayer) en David McCallum (Ducky uit NCIS).

Op YouTube zijn tegenwoordig nog enkele afleveringen te vinden.

Link