Total Recall 2070 (1999)

De serie is een vrije bewerking van de verhalen van auteur Philip K. Dick en de bioscoopfilm Total Recall (1990).

Samenvatting

We schrijven het jaar 2070. De aarde is ernstig vervuild en overbevolkt. De mensheid heeft inmiddels Mars gekoloniseerd. Androïden worden massaal ingezet voor productie werkzaamheden. Speciale technologieën die gedachten en herinneringen kunnen manipuleren worden alom gebruikt.

In deze wereld zijn de commerciële mega concerns heer en meester. Niet verwonderlijk, aangezien deze bedrijven de technieken van de toekomst maakten en daarmee een sterke positie in de regering hebben verworven. Deze bedrijven (met namen als Rekall en Über Braun) zijn verenigd in een onaantastbaar Consortium, dat de macht op alle fronten stevig in handen houdt.

In de serie volgen we David Hume, rechercheur in dienst van het Citizens Protection Bureau (CPB). Het CPB is een moderne versie van de politie. Het is een kleine organisatie die de enkele nog voorkomende misdrijven onderzoekt en probeert op te lossen.

Misdaad is namelijk vrijwel uitgeroeid in de toekomst, uitgezonderd een enkele computer inbraak, ontregelde machine of psychopaat. Er zijn nog wel problemen met betrekking tot de mega concerns, maar deze misdrijven worden meestal stilletjes afgehandeld door de eigen politieafdeling van het almachtige Consortium.

Buiten zijn werk leeft Hume een betrekkelijk rustig leven, samen met zijn knappe vrouw Olivia. Toch heeft Hume soms grote moeite met de moderne wereld om hem heen. Zijn leven wordt totaal overhoop gegooid als zijn partner op een dag wordt gedood door een groepje op hol geslagen androïden. Het Consortium stopt de zaak echter in de doofpot. Het CPB en Hume krijgen hierna het advies om het voorval zo snel mogelijk te vergeten, tot woede van Hume. Ook krijgt Hume direct - en zeer tegen zijn zin - een nieuwe partner toegewezen: de goedmoedige Ian Farve.

Ondanks Hume's wens voor gerechtigheid moet hij toch verder met zijn werk. Zo beginnen de twee nieuwe partners stroef aan een nieuwe zaak. Al snel ontdekt Hume iets dat hij liever niet had willen weten: Farve is eigenlijk een zelfbewuste androïde, de meest geavanceerde van zijn soort!

De samenwerking van Hume en Farve blijkt een experiment te zijn. Als iemand die zo achterdochtig tegenover machines staat toch met een machine kan samenwerken, dan zou dit veel goeds kunnen betekenen voor de toekomstige relatie tussen mens en machine. Rekall en CPB zijn op de hoogte van Farve's geheim, maar kunnen zich er niet mee bemoeien. Er is namelijk één groot mysterie: de maker van Farve is geheel onbekend. Zelfs de megacoöperaties weten niet waar hij precies vandaan komt.

Hume krijgt langzaam meer sympathie voor Farve, die ondanks zijn kunstmatige achtergrond toch redelijk kan meekomen met de mens. Hij bezit simpele emoties, al kost het hem soms grote moeite hier mee om te gaan.

Naarmate de serie vordert stuiten de twee partners op een aantal duistere complotten van het Consortium. Steeds weer worden deze zaken hen echter uit handen genomen door het Consortium. Hume begint hier steeds meer moeite mee te krijgen. Alles komt in een stroomversnelling terecht als Farve ineens aanwijzingen ontdekt die hem naar zijn maker leiden.

Serie Algemeen

Total Recall 2070 was een Duits-Canadese coproductie, die losjes werd gebaseerd op de werken van SF auteur Philip K. Dick. Stilistisch gezien lijkt de serie echter meer op Blade Runner met sterke film noir kenmerken.

In de V.S. werd de serie uitgezonden als Total Recall: The Series, waarschijnlijk om een graantje mee te pikken van het succes van de film. Ondanks het feit dat film en serie dezelfde naam dragen, was de serie geen vervolg op de film. Beiden projecten kennen verder ook weinig overeenkomsten qua personages of verhaal.

Ian FarveTerugkerende thema's in de serie zijn de duistere geheimen van de grote bedrijven, geheugenmanipulatie (geïnspireerd op het verhaal We Can Remember It for You Wholesale) en machines die voor het eerst zelfbewust zijn geworden (geïnspireerd op Do Androids Dream of Electric Sheep?).

Vertegenwoordiger van deze laatste verhaallijn is Ian Farve, een Alpha klasse androïde - de eerste van zijn soort - die moet samenwerken met Hume om de toekomstige relatie tussen mens en machine te evalueren. Farve's afkomst is echter onbekend, wat zijn bestaan een extra mysterieuze lading geeft. Hij is namelijk geen prototype van één van de grote megacoöperaties en lijkt daarmee een heel andere klasse machine.

Total Recall 2070 ging in januari 1999 in première op de Canadese televisie. In de V.S. werden de afleveringen uitgezonden door de betaalzender Showtime. De serie telde uiteindelijk 22 afleveringen. Showtime wilde geen tweede seizoen meer aankopen, waarna de stopzetting volgde. De laatste aflevering was in juni 1999 te zien. Gesprekken over een mogelijke overname door een andere studio bleven zonder resultaat.

De opnames vonden overigens geheel plaats op een Canadese legerbasis. Het project had destijds het grootste budget ooit voor een Canadese serie. Er werd vrijwel nooit op locatie gefilmd, maar alleen gebruik gemaakt van computer effecten om bijvoorbeeld buitenaanzichten te realiseren.

Andere series gebaseerd op het werk van Philip K Dick: The Man in the High Castle (2015), Minority Report (2015) en Electric Dreams: The World of Philip K. Dick (2017).

Dvd

In Regio 1 (Canada) is de complete serie in 2011 op dvd uitgebracht. Op de dvd set zijn alle 22 afleveringen te vinden, maar helaas geen extra's.

Links

Afleveringen

We schrijven het jaar 2070. Detective David Hume en zijn partner Nick Manusco zijn bezig met een moordzaak. Als ze ineens de opdracht krijgen een inbraak te onderzoeken in het Rekall hoofdkwartier, krijgen ze te maken met een aantal doorgedraaide androïden. De androïden openen het vuur op de agenten. Tijdens het vuurgevecht wordt Davids partner dodelijk getroffen en sterft.

Terug in het CPB hoofdkwartier krijgt David te horen dat de zaak is afgesloten en intern afgehandeld zal worden door Rekall - ofwel de doofpot in. David heeft hier veel moeite mee. Tot overmaat van ramp krijgt hij ook direct een nieuwe partner toegewezen, ene Ian Farve. Die blijkt ook een androïde te zijn!

David gaat tegen alle regels in toch door met het onderzoek naar de dood van zijn oude partner. Samen met zijn nieuwe partner Farve ontdekt David een verband met de vermissing van een 10-jarig jongetje. Ook is er een connectie met een geheim Rekall project, waarbij herinneringen worden geïmplanteerd bij androïden, met desastreuze gevolgen.

Ondertussen begint David steeds meer sympathie te krijgen voor Farve. Uiteindelijk brengt hun onderzoek de beide mannen naar de Mars kolonie.

Wanneer Dr. Violet Whims naar de aarde terugkeert na een bezoek aan een ruimtestation, krijgen de mannen in haar omgeving een dodelijke aandoening: ze hoesten bijna letterlijk de longen uit hun lijf. CPB deskundige Olan Chang ontdekt dat het om een dodelijk virus gaat. De vraag is nu: waar kwam dit virus vandaan en wat is het doel? De zoektocht leidt David en Farve naar de werkgever van Dr. Whims, Minacon, waar de agenten gesloten deuren en verdacht stilzwijgen tegenkomen.

Gedreven door de angst dat het virus zich verder zal verspreiden, zoeken David en Farve verder - en ontdekken zo een complot met gruwelijke experimenten, biologische oorlogvoering en een grote doofpot affaire. Terwijl David geboeid de zaak onderzoekt, wordt Olivia bezig gehouden door herinneringen uit het verleden. Ze maakt het vreemde besluit om een Sublimator te kopen, een soort virtuele ervaringsmachine van Rekall.

Wanneer Davids poging om een knappe jonge vrouw van een gebouw af te praten mislukt, is hij er van overtuigd dat het hier niet om een normale zelfmoord ging. Opvallend is dat de vrouw een bijna magische uitstraling had, maar vreemd genoeg verandert haar lichaam enkele minuten na haar dood in die van een 80-jarige vrouw. Als later ene Marissa opduikt blijkt zij een exacte replica te zijn van de dode vrouw. De vrouw blijkt een bijna bedwelmende invloed te hebben op David, die compleet gefixeerd op haar raakt. Het is zelfs zo erg dat David haar in zijn dromen de liefde ziet bedrijven met Olivia.

Nadat een Consortium baas sterft tijdens een ontmoeting met Marissa, ontdekt Olan dat zij en haar 'zus' gezelschapsdames zijn. Opvallend is dat ze genetisch gemodificeerd is, maar de precieze details zijn een raadsel. Ondertussen begint de mysterieuze Marissa te degenereren en lijkt haar eenzelfde lot te wachten als haar 'zuster'.

Een man wordt doodgeschoten tijdens een overleg met de nieuwe baas van Rekall Beveiliging, Richard Nagle. Het slachtoffer blijkt een dokter te zijn die op hoog niveau onderzoek deed bij Uber Braun, het Consortium bedrijf dat werk-androïden produceert. Public Relations-hoofd Barbara Raymond toont David en Farve behulpzaam het kantoor van de wijlen dokter, maar voordat ze ook maar iets kunnen bekijken arriveert de beveiliging.

Mevrouw Raymond wordt op staande voet ontslagen voor het breken van het beveiligingsprotocol, een strafbaar feit, waarna ze allen uit het gebouw gezet worden. Wat probeert Uber Braun te verbergen? En wat is de rol die Nagle in dit alles speelt?

Als een onschuldige bezorger een pakket wil afleveren bij een jonge vrouw, wordt haar echtgenoot Scott plotseling totaal psychotisch. Hij vermoordt de bezorger, waarna hij in een catatonische staat vervalt. Hume en Farve leiden het onderzoek naar de oorzaak en ontdekken dat de man illegale pornografische herinneringsschijven gebruikte, waarmee hij de meest uitlopende seksuele fantasieën uitleefde via een Rekall sublimator. Blijkbaar hebben de schijfjes ertoe geleid dat hij de fantasieën ook in het echte leven uitleefde.

Als de mannen bij hun onderzoek Elana ontmoeten, de 'actrice' uit de illegale opnames, krijgt Farve het moeilijk als zijn emotionele en seksuele capaciteiten opspelen. Omdat de androïde deze emoties niet goed kan plaatsen probeert David hem te helpen.

David en Farve moeten een opstootje onderzoeken dat veroorzaakt wordt door een doorgedraaide androïde schoonmaker. De enige mogelijke link naar de oorzaak is een plastic kikkertje met een doordringende kwaak. Beiden rechercheurs hebben nog geen vermoeden dat hun onderzoek naar de gevaarlijke androïde de deur zal openen naar een broeiende oorlog.

Pas als Farve's gedrag plotseling compleet omdraait en hij geen enkel respect meer toont voor protocol of gezag, wordt het duidelijk dat hier meer aan de hand is. De vraag wie Farve's maker eigenlijk is komt centraal te staan wanneer ook hijzelf zich realiseert dat er iets goed mis is.

Een alarm gaat af op het politiebureau. Op de schermen van de 'onkraakbare' CPB computers verschijnt een brandende doodskop: de centrale computer is gehackt! Een jonge schoonmaker wordt betrapt in de computerruimte, maar die ontkent enig aandeel te hebben in het incident. Wat een eenvoudige zaak lijkt, dreigt uit de hand te lopen als de verstoorde computer daarna systematisch ook de airconditioning en stroomgenerators uitschakelt.

Schoonmaker Eddie onthult hierna toch zijn betrokkenheid, wat hem tevens verbindt met een anti-androïde cultus, die Ehrenthals vrouw en kind gegijzeld houden. Ondertussen werkt afdelingschef Atkinms aan zijn eigen oplossing voor het probleem.

Een baby met een zeldzaam gen dat zou aanzetten tot criminaliteit wordt onder toezicht geplaatst van de Reproductive Selection Board (Reproductieve Selectie Commissie). Als het kind vervolgens ineens is verdwenen worden de getraumatiseerde ouders van het kind al snel aangewezen als dader.

David en Farve besluiten op onderzoek uit te gaan bij de RSB. De situatie blijkt gecompliceerder te zijn dan gedacht als het consortium bedrijf Variable Dynamics met de ontvoering in verband wordt gebracht. Medewerkers van dit bedrijf zouden de RSB database hebben gehackt. David, Farve en de ouders (de Mannings) zetten hun hoop op Pontifex, een RSB medewerker die beweert meer te weten over het verdwenen kind.

Wie is Farve's maker en wat was zijn reden om Farve te maken? Deze vragen komen centraal te staan als Farve verrast wordt door een glimp in zijn persoonlijkheid die zijn mysterieuze maker zeker verborgen wilde houden.

Nadat de leider van de Mars Vakbond wordt neergeschoten tijdens een verhitte discussie, is niemand minder verrast dan de onverwachte dader zelf, ene Ray. Deze Ray doet vervolgens een zelfmoordpoging, die echter mislukt. Beiden slachtoffers worden daarna naar het ziekenhuis afgevoerd. Terwijl David de achtergronden en motivaties van Ray uitzoekt, probeert Farve in het ziekenhuis een verklaring te vinden voor de vreemde emotionele band die hij voelt met Ray.

De neurochirurg Dr. Felix Latham blijkt al snel meer van de zaak af te weten.

De vooraanstaande neurochirurg Dr. Felix Latham raakt in opspraak als blijkt dat een geavanceerd hersenimplantaat, waarmee ook Farve's geheugen is opgebouwd, de aanzet is geweest voor de moord uit de vorige aflevering. Rekall huurt echter een topadvocaat in om Latham te verdedigen. Maar waarom? Opvallend is dat Latham zelf aangeeft geen hulp te willen.

Wanneer de dokter vervolgens wordt doodgeschoten, zitten David en Farve met een mysterie. De dode Dr. Latham blijkt namelijk een kloon te zijn. Waar is nu de echte Dr. Latham?

Farve en Moralez onderzoeken de dood van de leider van de sekte Level Four, die in zijn eigen huis werd gekruisigd. De rechercheurs doen onderzoek naar de sekteleden, waaronder de vele vrouwen van het slachtoffer en zijn zoon. Ondertussen probeert David zijn paranoïde vader Tyler te kalmeren. Pa gelooft namelijk dat het bejaardentehuis waarin hij woont hem bespioneerd.

De agenten krijgen te maken met een groeiend aantal dodelijke slachtoffers, die blijkbaar om het leven zijn gekomen door een extreme Sublimator verslaving. Na het gebruik van de VR machines blijven hun lichamen verkoold achter. Bij David ontstaat direct de angst dat Olivia hetzelfde zal overkomen.

Tijdens hun onderzoek vinden David en Farve een connectie tussen de slachtoffers en de Nexus Dating Service. Deze Dating service leidt hen uiteindelijk naar een geheim Rekall project dat niet verloopt zoals het zou moeten.

Een interplanetair vrachtschip vervoert een eeuwenoud voorwerp dat bekend staat als "de Brancusi Steen". Als het schip plotseling crasht komen drie van de bemanningsleden daarbij om het leven. Vlak voor de crash sloeg de ervaren crew aan het muiten en vermoordde hun kapitein. Maar waarom?

Wanneer David en Farve naar het gecrashte schip afreizen voor een onderzoek, komen ze vast te zitten samen met de overgebleven crewleden en twee Minacon medewerkers. Dit leidt al snel tot spanningen, wat uitmondt in chaos wanneer iedereen - behalve Farve - hun grip op de werkelijkheid verliest.

David ziet in zijn hallucinaties Olivia op het schip lopen - met een andere man. Het drijf hem uiteindelijk in de armen van een mooie vrouwelijke Minacon psychiater, wat weer een kloof schept tussen David en Farve.

Terwijl David de relatie met zijn vader Tyler nieuw leven probeert in te blazen, start het CPB een onderzoek naar een bloedbad bij de Nexus Dating Service. Dit levert een nieuwe lijst van geheime Rekall implantatie slachtoffers op. Ook Olivia's naam blijkt op deze lijst te staan.

David weet zijn vrouw te overtuigen om een hersenscan te laten maken - wat tot zijn schrik direct aanleiding is voor een operatie. Terwijl Olivia's status onzeker is en Rekall de druk opvoert, moet David een oude vlam confronteren uit Olivia's verleden: iemand die misschien wel meer weet dan Rekall zou willen.

Jack Brant, een belangrijke getuige tegen Rekall, is op weg naar een onderduikadres op Mars. Onderweg wordt hij echter ontvoerd, waarna de CPB zich direct op de zaak stort om Brant uit handen van Rekall te houden. David moet onderhandelen met de kidnappers, maar kampt met zijn pijn over Olivia's geheugenverlies. Na de operatie uit de vorige aflevering is ze namelijk al haar herinneringen aan hun gezamenlijke leven kwijtgeraakt.

Vincent Nagle (hoofd Rekall Beveiliging) is zich bewust van Davids situatie en doet hem het aanbod om Olivia te helpen - in ruil voor Brant. Zal David zijn collega's verraden om zijn vrouw te redden?

Onenigheid tussen David en zijn vrouw Olivia is voor haar de aanleiding om haar spullen te pakken en het huis te verlaten. Hun relatie lijkt niet meer bestand te zijn tegen de recentelijke gebeurtenissen. Olivia vindt hierna onderdak bij Davids collega Olan.

Ondertussen leidt de mysterieuze vernieling van een industriële androïde in een chemische fabriek tot een CPB onderzoek. Farve en David krijgen te maken met twee machtige mannen: enerzijds de eigenaar van het bedrijf (die zijn menselijke medewerkers de schuld geeft) en anderzijds de fanatieke aanvoerder van een anti-androïde organisatie.

David en Farve worden op een dag plotseling ontvoerd door ene Brack, de leider van een geheime afdeling binnen de CPB. De detectives worden vervolgens van elkaar gescheiden.

David wordt door Brack aangemoedigd om zijn samenwerking met Farve eens kritisch te overdenken. Brack gelooft namelijk dat de machines van plan zijn al het menselijk leven uit te roeien. Zijn doel is om bij David de eerste sporen van wantrouwen te planten over Farve en diens motieven.

Om de kloof tussen beiden verder te vergroten wordt Farve binnen een afgeschermde kamer opgesloten van waaruit hij geen signalen kan versturen via zijn datalink. Als David en Farve daarna weer worden samengebracht, blijkt al snel dat hun vertrouwen in elkaar verstoord is geraakt. Uiteindelijk breekt het moment aan dat Davids laatste restanten van loyaliteit aan Farve tot het uiterste getest worden.

Olivia bezoekt haar oude vriendin Robin, tegenwoordig de echtgenote van Tashimo Pacific-directeur Frank Trower. Het bezoek krijgt echter een lugubere draai wanneer Olivia moet vluchten voor een moord: ze ziet Frank onder het bloed bij een lijk staan. Wanneer de CPB arriveert wordt duidelijk dat Tashimo Pacific al aanwezig is geweest.

Olivia wijst al snel Frank als moordenaar aan. Frank heeft echter een alibi en Robin beweert dat haar man helemaal niet op het plaats delict was. Gezien de onzekerheden over haar geheugen raakt Olivia in verwarring. Ze vraagt zich af of ze zich het hele voorval niet heeft ingebeeld.

Nadat er bij een shuttle ongeluk vele doden zijn gevallen, ontdekt Olan een mysterieus flesje in de handen van één van de doden. Benieuwd en bezorgd over de inhoud, besluit ze het flesje stiekem mee te nemen. Dan arriveert Henry Summers op het CPB bureau met het verzoek om zijn broer te zien - één van de slachtoffers van het ongeluk.

Ondertussen toont ook het Consortium bedrijf Vari Dyn interesse in de crash, omdat die het leven kostte aan een medewerker van het bedrijf. Olan houdt het bestaan van het flesje nog altijd geheim, maar laat wel Henry toe in haar lab en later ook in haar hart. Maar is dat wel zo verstandig?

David en Farve werken samen met Franco Kasten - een bekroonde topagent van Central Detectives - om een ontsnapte crimineel terug te vinden. Maar als David ziet hoe Kasten de voortvluchtige man onder dubieuze omstandigheden om het leven brengt, besluit hij de zaak opnieuw te onderzoeken d.m.v. een virtuele reconstructie.

David ontdekt al snel een spoor van misinformatie en verdwenen bewijsmateriaal dat terug gaat naar de eerste zaak van Kasten. Gesteund door Ehrental, gaat David een virtuele wereld van invloedrijke personen binnen. Hij komt een samenzwering op het hoogste niveau op het spoor.

David wil het mysterie rond de mysterieuze afkomst van zijn partner eindelijk tot op de bodem uitzoeken. Al snel wordt duidelijk dat dit een levensgevaarlijke onderneming is.

Uiteindelijk komt het inderdaad tot een ontmoeting tussen David en Farve's 'maker'. Dat zorgt voor een aantal opvallende onthullingen.

Opmerking: dit is de laatste aflevering van de serie. Hierna werd de reeks stopgezet.

Personages


David Hume

Ian Farve

James Calley

Martin Ehrenthal

Olan Chang

Olivia Hume

Bioscoopfilm uit 1990

Samenvatting

In het jaar 2084 boekt de mijnwerker Douglas Quaid een virtuele vakantie naar Mars. Het bedrijf Rekall verzorgt computer gegenereerde herinneringen en biedt in dit geval de beleving aan van een vakantie naar Mars via de implantatie van herinneringen in de hersens. Goedkoop, eenvoudig en in theorie veilig.

Quaid schrijft zich enthousiast in en laat zich insnoeren in de projectiemachine. Totdat er blijkbaar iets mis gaat met zijn gedachten en er alarm wordt geslagen.

Quaid vertrouwt het niet en besluit te ontsnappen, waarna hij direct naar Mars afreist om het mysterie in zijn hoofd op te lossen. Op de planeet raakt hij verwikkeld bij een groot complot om de bevolking van de Martiaanse kolonie te onderdrukken.

Of toch niet? De grote vraag is namelijk of alle gebeurtenissen wel echt zijn. Is Quaid nu een echte of slechts een virtuele held?

Achtergronden

De productie van de film Total Recall begon al in 1980, maar lag daarna lange tijd stil. Ondermeer de filmproducent Dino De Laurentiis werkte mee aan het project. Hij stapte echter op nadat de Dune (1984) film, waaraan hij ook had meegewerkt, flopte. Zijn opstappen was mede debet aan de vertraging van het project, waardoor Total Recall pas in 1990 het licht zag.

Leuk om te weten is dat de makers oorspronkelijk ook aan een vervolg werkten, genaamd Total Recall 2. Hierin zou Quaid, nu hoofd misdaadbestrijding op Mars, een experiment willen opzetten waarin helderziende mutanten gebruikt worden om misdaden te voorzien. Met deze kennis kan de politie daarna de gebeurtenissen voorkomen, waardoor het misdaad cijfer praktisch naar nul teruggebracht wordt.

Dit concept was vrij gebaseerd op een ander verhaal van sf-auteur Philip K. Dick, Minority Report, waarin deze vorm van misdaadbestrijding de hoofdrol speelde. Total Recall 2 werd echter nooit gemaakt. Het script werd later wel grondig herschreven (trouwer aan het boek) en in 2002 uitgebracht als de film Minority Report.

In 1999 werd er een Canadese tv-serie geproduceerd met de naam Total Recall 2070. Net als bij de film was het verhaal van de serie losjes gebaseerd op het korte verhaal We Can Remember it for you Wholesale (1966) van Philip K. Dick. Ondanks het feit dat film en serie dezelfde naam dragen, was de serie echter geen vervolg op de film.

Overigens kwam er in 2012 een nog Total Recall remake in de bioscopen, dit keer met acteur Colin Farrell in de rol van Douglas Quaid. Deze film werd echter slecht ontvangen.

Specificaties

Regisseur: Paul Verhoeven
Schrijver: Philip K. Dick (originele verhaal dat de inspiratie vormde) en Ronald Shusett.
Duur: 113 min.
Land: USA
Première: 1 juni 1990 (USA)

Hoofdcast

Arnold Schwarzenegger als Douglas Quaid/Hauser
Sharon Stone als Lori
Rachel Ticotin als Melina
Ronny Cox als Vilos Cohaagen
Michael Ironside als Richter

Blu-ray en dvd

De film is in meerdere versies op dvd verkrijgbaar, variërend van normale, special editions, een 3DVD versie met een HD versie en een PSP UMD schijfje. De film is al eens op Blu-ray verschenen, zonder extra's. In 2012 verscheen er echter een nieuwe versie, de zogenaamde "Ultimate Rekall Edition" met extra's.

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)
    Tags:
  • robots