Total Recall 2070 (1999)

Samenvatting

We schrijven het jaar 2070. De aarde is ernstig vervuild en overbevolkt. De mensheid heeft Mars gekoloniseerd. Androïden worden massaal ingezet voor productiewerkzaamheden. Speciale technologieën die gedachten en herinneringen kunnen manipuleren worden alom gebruikt. In deze wereld hebben commerciële megaconcerns alle macht in handen. Deze bedrijven (met namen als Rekall en Über Braun) zijn verenigd in het onaantastbare Consortium.

Centraal staat David Hume, rechercheur in dienst van het Citizens Protection Bureau. Het CPB is een moderne versie van de politie. Het is een kleine organisatie die de enkele nog voorkomende misdrijven onderzoekt. Misdaad is namelijk vrijwel uitgeroeid in de toekomst. Er zijn nog wel problemen met betrekking tot de megaconcerns, maar deze misdrijven worden meestal stilletjes intern afgehandeld door het almachtige Consortium zelf.

Het betrekkelijk rustige leven van Hume wordt op een dag overhoop gegooid wanneer zijn partner wordt vermoord door op hol geslagen androïden. Het Consortium stopt de zaak echter in de doofpot, tot woede van Hume. Ook krijgt hij direct een nieuwe partner toegewezen: de goedmoedige Ian Farve. Dit is het begin van stroeve samenwerking. Al snel ontdekt Hume iets dat hij liever niet had willen weten: Farve is eigenlijk een zelfbewuste androïde, de meest geavanceerde van zijn soort.

De samenwerking van Hume en Farve blijkt een experiment te zijn. Rekall en CPB zijn op de hoogte van Farve's geheim, maar kunnen zich er niet mee bemoeien. Er is namelijk één groot mysterie: de maker van Farve is geheel onbekend. Zelfs de megacoöperaties weten niet waar hij precies vandaan komt.

Hume krijgt langzaam meer sympathie voor Farve, die ondanks zijn kunstmatige achtergrond toch redelijk kan meekomen in de mensenwereld. Hij bezit simpele emoties, al kost het hem soms grote moeite hier mee om te gaan.

Naarmate de serie vordert stuiten de twee partners op een aantal duistere complotten van het Consortium. Steeds worden deze zaken hen echter uit handen genomen door het Consortium. Hume begint hier steeds meer moeite mee te krijgen. Alles komt in een stroomversnelling terecht wanneer Farve ineens aanwijzingen ontdekt die hem naar zijn maker leiden.

Serie Algemeen

Total Recall 2070 is een Canadese serie. Het gaat om een vrije bewerking van diverse verhalen van SF auteur Philip K. Dick. De serie ging in januari 1999 in première. Wegens tegenvallend succes werd slechts één seizoen van 22 afleveringen gemaakt. De laatste aflevering was in juni 1999 te zien op de Canadese televisie.

Ian FarveIn de V.S. werd de serie uitgezonden als Total Recall: The Series, waarschijnlijk om een graantje mee te kunnen pikken van het succes van de gelijknamige film uit 1990. De serie is echter geen vervolg op de film. Beiden producties kennen ook weinig overeenkomsten qua personages of verhaal. Stilistisch gezien lijkt Total Recall 2070 vooral op Blade Runner, met sterke film noir kenmerken.

Terugkerende verhaalthema's zijn de duistere geheimen van de grote bedrijven, geheugenmanipulatie (geïnspireerd op We Can Remember It for You Wholesale) en machines die zelfbewust worden (geïnspireerd op Do Androids Dream of Electric Sheep?). Vertegenwoordiger van deze laatste verhaallijn is Ian Farve, die moet samenwerken met Hume om de toekomstige relatie tussen mens en machine te evalueren. Farve's afkomst is echter onbekend, wat zijn bestaan een extra mysterieuze lading geeft.

De opnames vonden overigens plaats op een voormalige legerbasis.

Andere series gebaseerd op het werk van Philip K Dick: The Man in the High Castle (2015), Minority Report (2015) en Electric Dreams (2017).

Dvd

In Canada (Regio 1) is de complete serie in 2011 op dvd uitgebracht.

Links

Personages


David Hume

Ian Farve

James Calley

Martin Ehrenthal

Olan Chang

Olivia Hume
1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)