Minority Report (2015)

Het televisie vervolg op de film Minority Report uit 2002 van Steven Spielberg.

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in het jaar 2065, zo’n 10 jaar na de gebeurtenissen uit de film. Centraal staat een Precog genaamd Dash, die de gave heeft om toekomstige misdaden te voorspellen.

Nadat de PreCrime afdeling aan het einde van de film werd opgeheven, komt Dash in contact met Detective Laura Vega. Hij gaat haar assisteren bij het oplossen van allerlei zaken. Ondertussen probeert hij zijn vermiste tweelingbroer Arthur terug te vinden.

Serie Algemeen

Minority Report is een Amerikaanse tv-serie. Het verhaal vormt een vervolg op de gelijknamige bioscoopfilm uit 2002 (die werd gebaseerd op het korte verhaal The Minority Report van auteur Phillip K. Dick).

De drie Precogs uit de film (Agatha, Dashiell, and Arthur) staan dit keer centraal, maar voor de tv-versie heeft men wel grotendeels een nieuwe cast ingehuurd.

Het project werd in september 2014 aangekondigd door de Amerikaanse tv-zender FOX. Steven Spielberg, die de film destijds regisseerde, fungeerde voor de tv-versie als uitvoerend producent.

De serie ging in september 2015 in première, maar bleek al snel geen succes te zijn. De kijkcijfers waren namelijk laag en ook de recensies waren niet erg positief. Er werden in totaal slechts 10 afleveringen gemaakt, waarvan de laatste in november 2015 werd uitgezonden. In mei 2016 werd door FOX officieel bekend gemaakt dat er geen tweede seizoen meer zal komen.

Link

Een film van Steven Spielberg, gebaseerd op een kort verhaal van auteur Philip K. Dick.

Samenvatting

In het jaar 2054 kan de politie van Washington ernstige delicten voorkomen door moordenaars te arresteren voordat ze hun misdaad hebben gepleegd. Een speciale politie eenheid, het PreCrime team, houdt zich uitsluitend bezig met dit soort 'toekomstige misdrijven'.

Drie jonge Precogs (menselijke mutanten) hebben de gave om d.m.v. van visioenen de toekomst te voorspellen. Moordenaars kunnen hierdoor worden gearresteerd en bestraft voordat ze hebben toegeslagen. Deze methode is echter omstreden, omdat er mensen worden veroordeeld die strikt genomen nog niets hebben misdaan. Bovendien roept dit de vraag op in hoeverre de toekomst van tevoren eigenlijk al vast ligt.

Op een dag wordt Captain John Anderton (Tom Cruise), hoofd van de PreCrime afdeling, zelf de hoofdverdachte van een toekomstige moord. Hij slaat vervolgens op de vlucht om zijn onschuld te bewijzen.

Achtergronden

In 1956 werd The Minority Report gepubliceerd, een kort verhaal van de Amerikaanse SF auteur Philip K. Dick. De eerste plannen voor een verfilming hiervan ontstonden in 1992, maar uiteindelijk duurde het nog vele jaren voordat dit project kon worden gerealiseerd.

Opmerkelijk is dat de Minority Report film oorspronkelijk een vervolg had moeten worden op Total Recall uit 1990 (ook gebaseerd op een verhaal van Philip K. Dick). Later werd dit idee echter losgelaten: men besloot er een op zichzelf staande film van te maken. Het script moest hierdoor volledig worden herschreven.

Ten opzichte van de oorspronkelijke tekst uit 1956 moet de film vooral worden gezien als losse bewerking. De scenarioschrijvers brachten meerdere veranderingen in het verhaal aan, met name het einde van de film is totaal anders. (Iets waar veel recensenten maar weinig begrip voor hadden.) Desondanks werd de film over het algemeen positief ontvangen.

Overigens vormde Minority Report de eerste echte samenwerking tussen Tom Cruise en Steven Spielberg. Dit beviel zo goed dat ze enkele jaren later samen ook War of the Worlds (2005) maakten.

Specificaties

Regisseur: Steven Spielberg
Schrijvers: Scott Frank & Jon Cohen
Gebaseerd op een verhaal van Philip K. Dick
Première: juni 2002
Duur: 145 minuten
Budget: $102 miljoen

Hoofdcast

Tom Cruise (als John Anderton)
Max von Sydow (als Director Lamar Burgess)
Colin Farrell (als Danny Witwer)
Samantha Morton (als Agatha Lively)

Dvd

Link

1 1 1 1 1 1 1.00 (2 stemmen)
    Tags:
  • 2010-2020
  • verfilming