Minority Report (2015)

Het tv-vervolg op de film Minority Report uit 2002 van Steven Spielberg.

Samenvatting

In de toekomst kan de politie ernstige delicten voorkomen door moordenaars te arresteren voordat ze hun misdaad hebben gepleegd. Een speciale politie eenheid, het PreCrime team, houdt zich uitsluitend bezig met dit soort 'toekomstige misdrijven'.

Precognitives (menselijke mutanten) hebben de gave om de toekomst te voorspellen. Moordenaars kunnen hierdoor worden gearresteerd en bestraft voordat ze hebben toegeslagen. Deze methode is omstreden, omdat er mensen worden veroordeeld die strikt genomen nog niets hebben misdaan. Bovendien roept dit de vraag op in hoeverre de toekomst van tevoren al vast ligt.

De film gaat over Captain John Anderton (Tom Cruise), hoofd van de PreCrime afdeling, die op een dag zelf de hoofdverdachte wordt van een toekomstige moord. Hij slaat vervolgens op de vlucht om zijn onschuld te bewijzen. 

Het verhaal van deze vervolgserie speelt zich af in het jaar 2065, zo’n 10 jaar na de gebeurtenissen uit de film. Centraal staat een Precog genaamd Dash. Nadat de PreCrime afdeling aan het einde van de film werd opgeheven, komt Dash in contact met Detective Laura Vega. Hij gaat haar assisteren bij het oplossen van allerlei nieuwe zaken. Ondertussen probeert hij zijn vermiste tweelingbroer Arthur terug te vinden.

Serie Algemeen

Minority Report is een Amerikaanse tv-serie. Het verhaal vormt een vervolg op de gelijknamige bioscoopfilm uit 2002, die weer werd gebaseerd op het korte verhaal The Minority Report van SF auteur Phillip K. Dick. De drie Precogs uit de film (Agatha, Dashiell en Arthur) staan dit keer centraal, maar voor deze tv-versie werden grotendeels wel nieuwe acteurs ingehuurd.

Het project werd in 2014 aangekondigd door de Amerikaanse tv-zender FOX. Steven Spielberg, die de film destijds regisseerde, fungeerde voor de tv-versie als uitvoerend producent.

De serie ging in september 2015 in première, maar bleek al snel geen succes te zijn. De kijkcijfers vielen tegen en ook de recensies waren behoorlijk negatief. Er werden in totaal slechts 10 afleveringen gemaakt, waarvan de laatste in november 2015 werd uitgezonden.

Andere tv-series gebaseerd op het werk van Philip K. Dick: Total Recall 2070 (1999), The Man in the High Castle (2015), Electric Dreams (2017).

Links