Virtuality (2009)

Samenvatting

Het verhaal gaat over de 12 bemanningsleden van de Phaeton, het eerste interstellaire ruimteschip van de aarde. De Phaeton is bezig aan een 10 jaar durende reis naar een ander sterrenstelsel.

Om verveling en claustrofobie tegen te gaan, maakt de bemanning gebruik van een virtual reality programma. Hierin kunnen allerlei avonturen en fantasieën worden beleefd.

Ondertussen worden alle bezigheden van de Phaeton bemanning gefilmd. Deze beelden worden op de aarde uitgezonden als een reality tv-show genaamd Edge of Never: Life on the Phaeton. De missie wordt gefinancierd met de opbrengsten van deze tv-show.

Zes maanden na het begin van de missie wordt duidelijk dat het leven aan boord niet bepaald vlekkeloos verloopt. Commandant Pike blijkt een geheime relatie te hebben met een getrouwde collega. Verder stelt de enige arts op het schip vast hij de ziekte van Parkinson heeft. En de scheepspsycholoog blijkt ook de producent van de reality tv-show te zijn.

Tot overmaat van ramp hebben de virtual reality simulatoren last van vreemde storingen. In de virtuele wereld wordt Pike namelijk vermoord door een mysterieuze man, terwijl een vrouwelijke collega op brute wijze wordt verkracht. Dit blijkt nog maar het begin te zijn van een reeks onverklaarbare gebeurtenissen...

Algemeen

Nadat Battlestar Galactica begin 2009 ten einde was gekomen, waren velen erg benieuwd naar het volgende tv-project van schrijver en producent Ronald D. Moore. Dit project was Virtuality, dat al snel roemloos ten onder ging.

De Amerikaanse zender FOX gaf in april 2008 opdracht voor een tweedelige pilootaflevering. In de eerste persberichten werd ook melding gemaakt van een webserie, die parallel aan de tv-serie zou gaan lopen. Deze webserie zou bestaan uit beelden van de reality show (die in het verhaal op de aarde wordt uitgezonden).

De opnamen vonden vervolgens in de zomer van 2008 plaats. In december 2008 doken er geruchten op dat FOX niet tevreden zou zijn met de pilot. In de maanden hierna werd steeds duidelijker dat Virtuality weinig toekomstperspectief had. Uiteindelijk besloot FOX om de pilot toch uit te zenden, maar dan als tv-film. Alleen als de film veel kijkers zou trekken, wilde men alsnog aanvullende afleveringen produceren.

Een vervolg is er helaas nooit gekomen. Virtuality werd in juni 2009 op de Amerikaanse tv uitgezonden, maar de kijkcijfers vielen tegen. Na de uitzending ontstond er wel een nieuwe vlaag van interesse in het project. Deze buzz leidde nog tot een kleine Red Virtuality campagne van kijkers om FOX te overtuigen toch een vervolg te maken. Dit bleef overigens zonder resultaat.

Omdat de makers zelf wel op een vervolg hadden gehoopt, eindigt het verhaal nogal abrupt. Veel vragen blijven onbeantwoord, zodat de kijker met een onbevredigend gevoel achter blijft.

Dvd

In 2010 werd Virtuality in Noord-Amerika (Regio 1) op dvd uitgebracht.

Link

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)