Space: Above and Beyond (1995-1996)

"We thought we were alone. We believed the universe was ours. Until one night in 2063, on an earth colony sixteen light years away, they struck. And now we're at war. My name is Lt. Colonel T.C. McQueen. I'm an In-Vitro, a race of artificially gestated humans. I command a Marine Corp Squadron, the 58th. They call us the Wild Cards. We fight when called. In space, on land, and at sea. To lose this war means more than defeat. To surrender is to never go home. All of us must rise to the call ... above and beyond!"

Samenvatting

S:AAB CrewHet verhaal volgt de belevenissen van een groep jonge mariniers in een galactische oorlog tussen mensen en buitenaardse wezens. Het jaar is 2063. Sinds enkele jaren zet de mensheid haar eerste stappen buiten de aarde om het 'lege' universum te koloniseren. Men denkt alleen te zijn in het heelal.

Dit alles verandert echter abrupt wanneer een aardse kolonie wordt vernietigd door onbekende wezens. Geschokt en verbaasd verklaart de mensheid direct de oorlog aan de onbekende vijand. Vol moed trekt men ten strijde, om al snel compleet vergruist te worden door een technologisch superieure vijand. Het ziet er zo grim uit dat de mensen nederlaag na nederlaag lijden in een uitzichtloze en bloedige strijd. Opgeven is echter geen optie en zou het einde van de mensheid betekenen.

Centraal in de serie staat het 58e squadron, genaamd de 'Wildcards', onderdeel van de Amerikaanse Mariniers. Hoofdpersonages zijn een zestal vers opgeleide mariniers, hun leider en een reeks wisselende teamgenoten. In verschillende missies trekken ze ten strijde, te land als infanterie en in de ruimte als piloten. Hun thuisbasis is het ruimtevliegdekschip Saratoga.

Naarmate de serie verloopt weet het team als één van de eersten een aantal overwinningen te behalen, die hoop geven en later de aanzet zullen geven voor een groot tegenoffensief van de mensheid. Men put voordeel uit de starheid van de vijand, maar zal dat genoeg zijn om hen te overwinnen? En wie is deze vijand eigenlijk, wat is hun motivatie? Op de achtergrond zien we vervolgens ook nog allerhande samenzweringen op de hoogste niveaus...

Serie Algemeen

Space: Above and Beyond telde slechts één seizoen van 24 afleveringen. Ook deze serie kende helaas een vroegtijdig einde. Oorspronkelijk waren er vijf seizoenen gepland, maar zender FOX liet aan het eind van het eerste seizoen weten niet meer geïnteresseerd te zijn in een vervolg. Reden hiervoor waren de gebrekkige kijkcijfers. Ondanks protesten van fans werd de serie stopgezet. De eerste aflevering werd uitgezonden in september 1995, de laatste in juni 1996.

De serie kreeg overigens wel het einde dat de makers zelf wilden, nadat ze hoorden dat Space: Above and Beyond ten einde zou komen. De laatste aflevering heeft bewust een open einde gekregen. Een mogelijkheid tot vervolg werd daarin open gelaten. Dit vervolg werd echter nooit gemaakt.

Het verhaal van legt sterke nadruk op het thema oorlog. Dit was oorspronkelijk ook de hoofdmotivatie van de makers, in tegenstelling tot een meer op SF gerichte serie. Grootste inspiratiebronnen waren de boeken The Forever War van Joe Haldeman, (waarin de aarde een lange oorlog voert tegen een superieure vijand) en Starship Troopers van Robert Heinlein, met daarnaast verschillende oorlogsseries zoals Combat. Opvallend genoeg zou de latere bioscoop verfilming van Starship Troopers veel elementen (o.a. helmen, wapens) uit Space: Above and Beyond hergebruiken.

Naast de oorlog neemt de serie ook morele en ethische zaken onder de loep. Meest opvallend is het idee van kunstmatig gekweekte mensen en hun positie binnen de samenleving. Toch moeten er ook enkele kritische kanttekeningen worden geplaatst. Zo zijn de eerste vier afleveringen zeker niet de beste en meest representatieve. Na deze afleveringen verbeterde de kwaliteit van de serie gelukkig aanzienlijk. Ook de militaire hiërarchie is niet erg correct weergegeven.

De bedenkers en schrijvers van de serie zijn overigens geen onbekenden in de SF/fantasy wereld. Glen Morgan en David Wong schreven later voor The X-Files en produceerden ook diens spin-off Millennium. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in Space: Above and Beyond, net als bij de voorgenoemde series, grote samenzweringen in het verhaal voorkomen.

Vergelijkbare serie: Roughnecks: Starship Troopers Chronicles (1999-2000).

Dvd en boeken

Wie Space: Above and Beyond op dvd wil aanschaffen zal deze moeten importeren uit Groot-Brittannië of Duitsland. De Britse versie heeft echter de voorkeur, omdat deze set veel extra's bevat. Dit zijn o.a. interviews, deleted scenes, audio commentaren en een making of.

Verder werden er in de periode 1996/1997 enkele (jeugd)boeken en comics rond de serie uitgebracht.

Links

Afleveringen

We zien hoe de leden van het 58e squadron voor het eerst bij elkaar komen in een trainingskamp voor mariniers in Florida. Iedereen heeft zijn of haar eigen reden om bij het leger te gaan. In een korte periode wordt de diverse groep omgevormd tot een militaire eenheid, getraind om deel te nemen aan grond-, lucht- en ruimtegevechten. Het is dan nog vrede.

Tijdens hun training komt echter het bericht dat de Vesta kolonie is aangevallen door een onbekende buitenaardse macht. De mensheid heeft nu een onbekende en machtige vijand tussen de sterren. De eerste tegenaanval loopt op uit een ramp en de angst slaat al snel toe. Velen worden daarom in verhoogd tempo gemobiliseerd om de vijand het hoofd te kunnen bieden.

Ook het onervaren 58e squadron - nog maar half getraind - wordt meteen ingezet. Hun eerste missie voert hen naar Mars waar ze een communicatiesatelliet moeten repareren. Eenmaal daar aangekomen zien ze een onbekend object neerstorten.

Een menselijke overlevende van de Tellus kolonie wordt naar de USS Saratoga gebracht. Eén van Aerotechs leidinggevenden, Sewell, arriveert om deze overlevende te ondervragen. De man is echter zodanig verwart dat hij weinig bruikbare informatie kan leveren.

West ontdekt echter dat er meer overlevenden zouden zijn op Tellus. Hij raakt er hierdoor van overtuigd dat zijn vriendin Kylen de aanval heeft overleefd. West steelt vervolgens zonder toestemming een jager om naar de kolonie te vliegen. Eenmaal aangekomen gaat West meteen naar zijn vriendin op zoek, maar wordt verrast door vijandelijke troepen. Hij vlucht een nabijgelegen grottenstelsel in, waar hij inderdaad enkele overlevenden ontdekt.

Het 58e squadron moet een asteroïde bewaken waar een bepaald erts wordt gewonnen - een zeer belangrijke en strategische grondstof. Na aankomst ontdekken ze dat de basis is overgenomen door A.I. huurlingen, zogenaamde Silicites. Deze zijn van plan de brandstof te stelen en vervolgens te verkopen aan aliens. Een confrontatie kan niet uitblijven.

Voor Shane heeft deze missie echter nog een extra lading: A.I's hebben ooit haar ouders vermoord...

Na afloop van hun vorige missie willen de Wild Cards terugkeren naar de USS Saratoga. Omdat er niet direct een transport voor handen is liften ze mee op het vrachtschip Mac Arthur. De kapitein van dit schip besluit een kortere maar gevaarlijke route te nemen, die het schip rakelings tussen twee instabiele zonnen voert.

Tijdens de doortocht ontstaan er vreemde problemen in de reactor aan boord, waarvan de oorzaak onduidelijk is. Is het de straling van de zonnevlekken of is hier meer aan de hand? Als de bemanning daarna een zwak signaal oppikt in de buurt van de zon, herkent McQueen dit onmiddellijk als de aanwezigheid van een vijandelijke kruiser. Het 58e squadron moet nu met de beperkte middelen terug zien te vechten.

Voor Cooper blijkt het schip ondertussen meerdere verassingen te herbergen: behalve een groepje In-Vitro bemanningsleden zijn er ook nog ongeboren In-Vitro tanken aan boord. Dan blijkt één van deze tanken zijn 'zus' te bevatten, de enigste verwant die hij weleens zou kunnen hebben.

De kapitein besluit echter om het leven van de In-Vitro lading op te offeren om zijn schip te redden. De In-Vitro bemanning pikt dit uiteraard niet. Een muiterij breekt uit, precies wanneer het kritieke moment van de confrontatie met de aliens aanbreekt.

De USS Saratoga ontvangt onverwacht bezoek van ene Ray Butts, een keiharde kolonel die op pad is met een geheime missie. Over wat deze missie precies inhoudt wil hij tot ieders ergernis helemaal niets kwijt.

De spanning loopt verder op als Butts voor deze geheime missie de Wildcards rekruteert. McQueen staat hierdoor op springen, maar zal zich moeten houden aan de regels. Vervolgens vertrekken de Wildcards met hun nieuwe leider naar een geheime locatie, met een onbekende opdracht. Wat is Butts van plan?

Het 58e squadron bereidt zich voor op een uitstapje naar de aarde. Precies op dat moment wordt echter de secretaris-generaal van de Verenigde Naties vermoord door een In-Vitro. Hierna wordt het verlof weer ingetrokken.

Het team krijgt vervolgens de opdracht om een machtige ambassadeur te beschermen die het volgende slachtoffer dreigt te worden. Ondertussen moeten alle In-Vitro's in het leger een test ondergaan om te controleren of ze wel loyaal genoeg zijn.

De Wildcards worden op een bevoorradingsmissie gestuurd naar de planeet Tartarus. Dit is een gehucht, dat sinds het begin van de oorlog al een hevig omstreden gebied is tussen mariniers en de aliens.

Bij de landing worden de Wild Cards verrast door een aantal in paniek geraakte mariniers, blijkbaar op de vlucht voor een vuurgevecht. De werkelijkheid blijkt echter grimmiger te zijn. De definitie van 'vijand' krijgt op de planeet al snel een heel andere inhoud.

Er wordt een buitenaardse bommenwerper veroverd. Vervolgens wordt het buitenaardse schip zorgvuldig onderzocht door Aerotech in de hoop nieuwe technologie te vinden, maar zelfs voor hen blijft veel onbekend.

De vangst inspireert McQueen tot een heroïsche missie voor de Wild Cards. Hij wil het buitenaardse schip namelijk als een Trojaans Paard gebruiken. Elk teamlid zal nu een belangrijke beslissing moeten nemen: zijn ze bereid zichzelf op te offeren voor een groter goed? De missie loopt echter uit op een ramp.

Na de aanval crasht de ontsnappingsmodule van het team in vijandelijk gebied, waarna de mariniers gevangen worden genomen door een groep Silicites. Opgesloten in een gevangenis/werkkamp zoekt het team vervolgens naar een manier om te ontsnappen.

Ondertussen ontdekt Nathan tot zijn grote verbazing zijn vermiste vriendin Kylen tussen de andere gevangenen. De Silicites onderwerpen de teamleden al snel aan vreemde verhoren. Zal iedereen het overleven?

Een zwaargewonde West wordt naar de USS Saratoga gebracht. Artsen proberen zijn leven te redden. West kan zich ondertussen in flarden herinneren aan de gebeurtenissen uit de vorige afleveringen. Hij meldt daarom aan McQueen dat zijn teamgenoten nog leven, maar McQueen denkt dat hij ijlt en gelooft hem niet.

De artsen vermoeden dat West last heeft van posttraumatische stress en willen dat West elektrotherapie ondergaat. Hierdoor kan zijn langetermijngeheugen ernstig beschadigd worden.

Kerstdag 2063. Een konvooi van APV's, waaronder die van de Wild Cards, raakt in gevecht met een groep buitenaardse jagers. Ver in de minderheid moet het leger zich terug trekken. Het transport van het 58e squadron wordt echter geraakt en raakt onbestuurbaar. De bemanning weet nog net een noodoproep uit te zenden voordat ook de radio beschadigd raakt. Nadat ze met moeite het schip weten te stabiliseren wordt duidelijk dat ook de brandstof op is. Langzaam zweeft het schip weg, richting vijandelijk gebied...

McQueen bijt zich vast in de oproep die werd ontvangen en pleit voor een reddingsmissie. Ross weigert eerst, maar na aandringen van McQueen maakt hij een drietal schepen vrij voor een zoektocht.

Op het transport blijft de stemming rustig. Daar lijkt een eind aan te komen als een drietal buitenaardse jagers hen ontdekken, maar de Chigs laten hun schip intact en vliegen enkel meerdere malen eromheen. Een vriendschappelijk kerstgebaar, zoals ooit op een kerstdag in de Eerste Wereldoorlog? Of gaat het om een val?

Aan boord probeert Sarah de stemming op te vrolijken met wat kerstcadeaus, ze zijn immers toch al te laat voor het kerstfeest op de Saratoga. Opnieuw is de vreugde van korte duur: een CO2 leiding breekt, wat hun zuurstofvoorraad aanzienlijk vermindert.

Omdat het 58e squadron nog wel berichten kan ontvangen (maar niet zelf kan uitzenden), sturen McQueen en Admiraal Ross het team radio boodschappen en muziek om het wachten dragelijker te maken. Totdat men ineens een morse-bericht van een onbekende bron ontvangt. Het verwijst naar een komeet die het wrak van het team nadert. Een tweede boodschap bevat een soort instructies. Wang weet deze te ontcijferen als een ontsnappingsplan dat via de komeet moet plaatsvinden ... afkomstig van de aliens!

Aan de bemanning nu de keus of ze deze uitdagende manoeuvre willen uitvoeren.

Cooper voert op een vijandelijke planeet een geheime missie uit samen met een collega. Het tweetal raakt in gevecht met aliens en Coopers partner wordt gedood. Moederziel alleen op de planeet besluit hij echter om door te zetten. Ondertussen wordt de kijker op flashbacks getrakteerd uit Coopers verleden in het In-Vitro opleidingscentrum.

Bij een aanval op een Chig munitiedump komt het 58e squadron vast te zitten in een tunnel. Een teamgenoot wordt daarbij gedood.

Damphousse krijgt echter ineens vreemde visioenen. Zo ziet ze dat binnenkort nog een collega zal sterven.

Een gevaarlijke buitenaardse piloot heeft al vele menselijke piloten verslagen. Hij lijkt hierdoor onoverwinnelijk te zijn. De alien, die de bijnaam Chiggy Von Richthofen krijgt, moet nu zo snel mogelijk vernietigd worden wil de Aarde de oorlog nog winnen.

Ook het 58e squadron moet eraan geloven, maar een poging om hun tegenstander te vernietigen mislukt. Wanneer de buitenaardse jager steeds meer schade blijft aanrichten, besluit McQueen persoonlijk in te grijpen. Hij eist zijn vliegers status terug en wil afrekenen met deze buitenaardse 'ace'.

Shane komt ondertussen een oude vlam tegen.

We maken kennis met de jongere broer van Nathan, Neil. Die blijkt onlangs ook bij het leger te zijn gegaan en maakt nu deel uit van het 5e squadron. Nathan wordt kwaad wanneer hij zich realiseert dat het 5e squadron onder leiding staat van de onervaren, maar uiterst strijdlustige luitenant James Herrick.

Nathan is bang dat het naïeve 5e squadron totaal niet is voorbereid op wat hen te wachten staat.

De leden van het 58e squadron ontvangen post van hun families op de aarde. Voor enkelen is de vreugde hierover slechts van korte duur. Nathan komt namelijk tot de ontdekking dat het leger zijn ouders nooit op de hoogte heeft gebracht van de dood van zijn broer Neil.

Ondertussen krijgen McQueen en Cooper de opdracht om deel te nemen aan een documentaire over In-Vitro's in het leger.

Het 58e squadron neemt deel aan een aanval op een planeet. Wanneer Shane vervolgens gewond raakt moet het team zich haasten naar een evacuatie punt om haar nog te kunnen redden. Hun enigste hoop is een gestrande militair die al weken alleen op de planeet rondzwerft - met een tank. Terwijl de vijand steeds dichterbij komt, roept de loyaliteit van de lichtelijk doorgedraaide militair steeds meer vragen op.

Tijdens een lange patrouille wordt het vermoeide 58e squadron aangevallen door een groep Chigs. Als Hawkes bijna gedood wordt realiseert Ross zich dat zijn top team zwaar overwerkt is. Hij besluit daarom dat het team een korte vakantie moet nemen op het recreatieschip Bacchus. Al snel komt het team hier echter ook weer in de problemen terecht.

Opmerking

Opvallende gastrollen van X-Files acteur David Duchovny en de rapper Coolio.

Het 58e squadron raakt verwikkeld in een gevaarlijk en geheim tegenoffensief tegen de Chigs. Hiervoor neemt de USS Saratoga enkele mysterieuze passagiers aan boord: een hoge generaal, een kolonel en het lijk van een recent geëxecuteerde crimineel.

Het 58e squadron neemt samen met 25.000 mariniers deel aan een aanval op de barre planeet Demios. Het gevecht is zwaar en gaat minder makkelijk dan gedacht.

Commodore Ross aan boord van de USS Saratogo ziet echter plotseling op een andere planeet een zwakke plek in de defensie van de aliens. Dit geeft de mogelijkheid een nieuwe aanval te openen, die wel succesvol zou kunnen zijn. Helaas is er geen tijd om eerst nog alle troepen van Demios terug te trekken. Ross neemt daarom de moeilijke beslissing om de troepen achter te laten, waardoor ze aan hun lot zijn overgelaten. Met weinig munitie en eten moet het 58e squadron nu zien te overleven, zonder enige hoop op redding.

Het 58e squadron wordt ingezet op een barre jungle maan, waar ze deelnemen aan de laatste voorbereidingen voor de definitieve aanval op de buitenaardse thuiswereld.

Bij aankomst ontdekt het team een wezen van een onbekend ras dat de planeet bewoond. Ze willen het wezen waarschuwen voor de grote aanval die gaat komen, waardoor dit vreemde ras weleens uitgeroeit zou kunnen worden. De communicatie gaat echter moeizaam. Wanneer het team eindelijk vooruitgang kan boeken wacht hen een verassing.

De eerste vredesbespreking met de aliens is van start gegaan aan boord van de Saratoga. Daarbij komen enkele opmerkelijke oorlogsgeheimen naar boven, wat de spanning doet oplopen. Desondanks ziet het er positief uit: de vrede lijkt eindelijk nabij.

Opmerking

Einde van de serie. Na deze aflevering werd de serie namelijk stopgezet.

Personages


Shane Vansen

Nathan West

Cooper Hawkes

Paul Wang

Vanessa Damphousse

T.C. McQueen

Glen van Ross
 

Tijdschrift scans

Klik op een plaatje voor een vergroting


Interview met Jim Morrisson (McQueen)

Vijf pagina's uit het blad TV Zone #23, 1996.


Pagina 1

Pagina 2

Pagina 3

Pagina 4

Pagina 5
 

Interview met alle acteurs

Zes pagina's uit het blad Starlog #220, 1995.


Cover

Pagina 1

Pagina 2

Pagina 3

Pagina 4

Pagina 5

Pagina 6

Multimedia

360° VR clips (panorama foto's) van de originele filmdecors. Om deze .mov bestanden te kunnen bekijken heb je bijvoorbeeld Quicktime nodig.


Een Saratoga
luchtsluis

APC cockpit

De slaapruimte
van de Wildcards

Het Saratoga
vliegdek

De Tun Bar
 

Met toestemming overgenomen van de fansite CyberPursuits

4.9 1 1 1 1 1 4.90 (10 stemmen)