Roughnecks: Starship Troopers Chronicles (1999-2000)

Animatieserie gebaseerd op de film Starship Troopers (1997) van Paul Verhoeven. Ook bekend als Starship Troopers: The Series.

Samenvatting

Het verhaal volgt een groepje jonge militairen die het moeten opnemen tegen een gevaarlijke buitenaardse vijand. Centraal staan een aantal nieuwe rekruten: Johnny Rico, Dizzy Flores en Carl Jenkins.

Hun eerste missie naar Pluto lijkt een simpele klus te zijn, maar al snel wordt duidelijk dat de mensheid aan de vooravond staat van een nieuwe intergalactische oorlog. Te midden van al het geweld moeten de soldaten zich staande zien te houden.

De serie is onderverdeeld in acht verhaallijnen of militaire campagnes. Iedere campagne bestaat uit vijf afleveringen en speelt zich af op een andere locatie. 

  1. The Pluto Campaign (speelt zich af op Pluto)
  2. The Hydora Campaign (speelt zich af op de water planeet Hydora)
  3. The Tophet Campaign (speelt zich af op de woestijn planeet Tophet)
  4. The Tesca Campaign (speelt zich af op de maan Tesca Nemerosa)
  5. The Zephyr Campaign (speelt zich af op een bevroren asteroïde)
  6. The Klendathu Campaign (speelt zich af op de vijandelijke planeet Klendathu)
  7. Trackers (flashback afleveringen)
  8. The Homefront Campaign (speelt zich af op de aarde)

Serie Algemeen

In 1997 maakte regisseur Paul Verhoeven de film Starship Troopers, gebaseerd op de gelijknamige roman van Robert A. Heinlein uit 1959. Hoewel de recensenten verdeeld waren, was de film succesvol genoeg om drie vervolgdelen te krijgen. (Deze films verschenen overigens alle drie - zonder een bioscoop release - direct op dvd).

Na de eerste Starship Troopers film werd er door Sony Pictures ook een CGI animatie spin-off in opdracht gegeven, Roughnecks: Starship Troopers Chronicles geheten. Paul Verhoeven was één van de uitvoerende producenten van het tv-project. Het verhaal van de serie was losjes gebaseerd op zowel de gebeurtenissen uit Verhoevens film, alsook op het verhaal uit Heinleins roman. Verder werden er nieuwe elementen toegevoegd.

Het succes van de reeks viel echter tegen. Oorspronkelijk waren er 40 afleveringen gepland, maar door uiteenlopende problemen tijdens de productie werden er slechts 36 gemaakt. Om toch aan het contractueel vastgelegde aantal van 40 afleveringen te komen, werden er snel nog vier aanvullende ’clip shows’ geproduceerd. (Afleveringen zonder nieuwe scènes, bestaande uit alleen flashbacks naar vorige afleveringen.)

Uiteindelijk bleef het bij één seizoen. De eerste aflevering werd in augustus 1999 uitgezonden, de laatste in april 2000. De afleveringen waren bijna dagelijks te zien op verschillende (kinder-) kanalen in Noord-Amerika en Canada. Later werd de serie ook uitgezonden door SciFi Channel (Syfy).

Hoewel de serie over het algemeen redelijk positief werd ontvangen, bleken de kijkcijfers tegen te vallen. De afleveringen werden namelijk 's ochtends vroeg uitgezonden en vaak ook nog eens in de verkeerde volgorde, waardoor het verhaal moeilijk te volgen was.

Bovendien liepen de makers achter op schema met het produceren van nieuwe afleveringen, waardoor veel afleveringen eerst eindeloos werden herhaald voordat er nieuwe konden worden uitgezonden. Veel kijkers haakten af. 

De laatste aflevering eindigt met een cliffhanger. Oorspronkelijk was er wel een afgeronde verhaallijn voor de serie gepland, maar de laatste vier afleveringen werden, zoals gezegd, nooit geproduceerd. De fans hebben nog wel actie gevoerd voor een goede afsluiting van de serie, maar dit heeft helaas geen enkel resultaat gehad.

Dvd

De serie is in Regio 1 en Regio 2 op dvd uitgebracht. Een aantal afleveringen zijn ook met Nederlandse ondertitels verkrijgbaar.

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)