Race to Mars (2007)

Samenvatting

We schrijven het jaar 2030. De mensheid staat op het punt om voor het eerst een bemande missie naar Mars te ondernemen. In het middelpunt staan zes astronauten van het Project Olympus. Dit is een internationale missie: de vier mannen en twee vrouwen zijn afkomstig uit de VS, Rusland, Frankrijk, Canada en Japan. Hun reis naar Mars en daarna terug naar de aarde zal in totaal twee jaar gaan duren.

Ondertussen blijken ook de Chinezen van plan te zijn binnenkort een bemande reis naar Mars te wagen. China heeft onlangs namelijk al een geavanceerde sonde op de planeet laten landen. Kortom: er is een weer heuse wedloop in de ruimte uitgebroken, net zoals decennia eerder al het geval was toen men voor het eerst de maan wilde bereiken.

Het internationale team onder leiding van de Amerikanen weet uiteindelijk als eerste Mars te bereiken. De prijs is echter hoog, want tijdens de missie gaat er constant van alles mis. De problemen variëren van technische mankementen tot ernstige ongelukken en mysterieuze ziektes. Het is nog maar de vraag of de zes astronauten de aarde ooit levend zullen terugzien.

Serie Algemeen

Race to Mars is een Canadese miniserie van in totaal ongeveer drie uur. De twee afleveringen werden in september 2007 uitgezonden door het Discovery Channel in Canada. Het budget was 20 miljoen Canadese dollar.

In het verhaal wordt op een realistische (maar ook gedramatiseerde) wijze geprobeerd weer te geven hoe een toekomstige bemande missie naar Mars er uit zou zien. Er wordt vooral nadruk gelegd op de dingen die tijdens zo’n missie verkeerd kunnen gaan.

Het script was afkomstig van het schrijversduo Judith en Garfield Reeves-Stevens (Primeval New WorldThe Lost World). Om het verhaal wetenschappelijk zo realistisch mogelijk te maken, werden tijdens de productie vele internationale experts geraadpleegd, waaronder een voormalige NASA astronaut.

Als aanvulling op de miniserie werd er in oktober 2007 nog een documentaire door Discovery Channel uitgezonden, genaamd Mars Rising. Hierin werd gebruik gemaakt van scènes uit Race to Mars om te laten zien hoe ver men in werkelijkheid al is met het voorbereiden van een missie naar Mars.

Vergelijkbare serie: Mars (2016).

Link