Mars (2016-2018)

Samenvatting

We schrijven het jaar 2033. Zes astronauten ondernemen voor het eerst een bemande missie naar Mars. Ondanks alle voorbereidingen krijgt men te maken met grote problemen. Tijdens de landing gaat er iets mis met het schip van de pioniers, de Daedalus. Hierdoor komt de groep niet terecht op hun geplande landingsplaats, maar zo’n 75 mijl verderop. Bovendien blijkt hun aanvoerder gewond te zijn geraakt.

Al snel wordt duidelijk dat de reis naar Mars slechts het begin is. Of de mensheid ook daadwerkelijk kan overleven op deze planeet zal nog moeten blijken. De omstandigheden zijn namelijk extreem en de voorraden beperkt.

Het verhaal wordt gepresenteerd als een soort fictief docudrama uit de toekomst. Beelden van de missie worden afgewisseld door interviews met de astronauten en reacties van mensen die expeditie vanaf de aarde volgen.

Daarnaast zijn er ook echte interviews te zien met bekende persoonlijkheden uit de hedendaagse ruimtevaart. Het gaat om wetenschappers, auteurs en astronauten, waaronder SpaceX oprichter Elon Musk. Zo wordt een indruk gegeven van de huidige stand van zaken. Gedramatiseerde fictie en documentaire worden op deze manier verweven tot één verhaal.

Serie Algemeen

Mars is een project van het Amerikaanse National Geographic Channel. (Ook in Nederland te bekijken.) De serie bestaat uit twee seizoenen van ieder zes afleveringen, die in 2016 en 2018 werden uitgezonden.

Het verhaal is gebaseerd op het non-fictie boek How We'll Live on Mars van Stephen Petranek. Verder werd samengewerkt met allerlei experts om de wetenschappelijke onderbouwing van de serie zo correct mogelijk te maken.

Overigens was dit project de duurste tv-productie ooit voor National Geographic. Mars had namelijk een budget van ongeveer $20 miljoen. De opnamen vonden plaats in o.a. Budapest, Marokko en Kazachstan. Deze locaties werden gebruikt als decor voor het Marslandschap.

Parallel aan de tv-serie werd ook een online prequel geproduceerd, genaamd Before Mars. Hierin wordt meer onthuld over het verleden van de personages. 

Vergelijkbare serie: Race to Mars (2007).

Trailer

 

Dvd

Seizoen één is met Nederlandse ondertitels op dvd uitgebracht.

Links