Project Blue Book (2019-2020)

Samenvatting

Het verhaal volgt de belevenissen van de astrofysicus Dr. Josef Allen Hynek. Hij wordt door de Amerikaanse luchtmacht gerekruteerd om in het kader van Project Blue Book onderzoek te doen naar UFO meldingen en andere mysterieuze zaken.

Hynek en zijn onderzoekspartner, de piloot Captain Michael Quinn, realiseren zich al snel dat er veel mysteries zijn die zich niet door de conventionele wetenschap laten verklaren.

De makers van de serie lieten zich inspireren door het echte Project Blue Book. In werkelijkheid deed de Amerikaanse luchtmacht in de jaren 50 en 60 in het geheim uitgebreid onderzoek naar UFO’s. Uiteindelijk werd na lang onderzoek geconcludeerd dat er geen bewijs was voor de aanname dat UFO’s van buitenaardse afkomst zouden zijn. Het project werd daarom in 1969 stopgezet.

In de serie is men echter minder stellig en worden alle opties nadrukkelijk open gehouden. Ook krijgen de personages te maken met een samenzwering binnen de luchtmacht.

Serie Algemeen

Project Blue Book is een Amerikaanse mystery serie van de betaalzender History. (Deze zender is ook in Nederland en België beschikbaar.) Robert Zemeckis (Back to the Future) was één van de producenten.

Het eerste seizoen ging in januari 2019 in première op de Amerikaanse televisie. Een jaar later volgde het tweede seizoen. Hierna werd door de zender History bekend gemaakt dat de serie was stopgezet. Uiteindelijk telde Project Blue Book in totaal 20 afleveringen. De laatste aflevering, die eindigt met een cliffhanger, werd in maart 2020 uitgezonden.

Overigens is een groot deel van de personages uit de serie (zoals Hynek) gebaseerd op echte historische personen. De serie pretendeert hierdoor historisch accuraat te zijn, maar neemt in veel gevallen een loopje met de werkelijkheid. De gebeurtenissen in de serie zijn weliswaar losjes gebaseerd op ware UFO incidenten, maar die worden in deze versie van het verhaal flink aangedikt.  

Vergelijkbare series: Project U.F.O. (1978) en The X-Files (1993).

Links