Project U.F.O. (1978-1979)

Ook uitgezonden als: Project Blue Book.

Samenvatting

Het verhaal gaat over militairen van de Amerikaanse luchtmacht. Ze hebben de opdracht om in het kader van Project Blue Book onderzoek te doen naar UFO meldingen en andere mysterieuze zaken.

In het eerste seizoen staan Major Jake Gatlin en Sergeant Harry Fitz centraal. Gatlin is ervaringsdeskundige: hij heeft zelf als piloot ook iets vreemds meegemaakt wat hij niet kon verklaren. In het tweede seizoen wordt hij vervangen door Captain Ben Ryan.

De makers van de serie lieten zich inspireren door het echte Project Blue Book. In werkelijkheid deed de Amerikaanse luchtmacht in de jaren 50 en 60 uitgebreid onderzoek naar UFO’s. Men wilde bijvoorbeeld weten of ze een gevaar vormden voor de nationale veiligheid. Uiteindelijk werd na lang onderzoek geconcludeerd dat er geen bewijs was voor de aanname dat UFO's buitenaardse ruimtevaartuigen zouden zijn. Het project werd daarom in 1969 stopgezet.

In de serie kiest men voor een andere uitleg. De mysteries die de personages onderzoeken lijken op het eerste gezicht gewoon herleidbaar te zijn op normale, aardse fenomenen. Maar aan het einde van veel afleveringen wordt onthuld (of soms alleen gesuggereerd) dat aliens en UFO’s echt bestaan.

Serie Algemeen

Project U.F.O. is een serie van de Amerikaanse zender NBC. Er werden twee seizoenen gemaakt (in totaal 26 afleveringen), die werden uitgezonden van februari 1978 t/m juli 1979. Overigens werd de serie in een aantal landen uitgezonden onder een andere naam: Project Blue Book.

Tegenwoordig wordt Project U.F.O. gezien als een vroege voorloper van The X-Files.

Vergelijkbare serie: Project Blue Book (2019).

Links