Painkiller Jane (2007)

“Hard to resist. Harder to kill.”

Painkiller Jane gaat over een vrouw die over buitengewone regenererende krachten beschikt, waardoor elke verwonding die ze oploopt binnen enkele minuten weer genezen is. Het verhaal vond zijn oorsprong als comic reeks, werd verfilmd als tv-film en werd vervolgens bewerkt tot tv serie.

Overzicht

  1. Comic serie (1995-2008)
  2. Televisie film (2005)
  3. Televisie serie (2007)

1. Comic serie (1995-2008)

In 1995 bedachten Jimmy Palmiotti en Joe Quesada een comic genaamd Painkiller Jane.

De politieagente Jane Vasko gaat als infiltrant undercover bij de maffia. Ze krijgt korte tijd later van de maffiabaas de opdracht om een lid van een rivaliserende familie op te zoeken, ene Adam. Tijdens deze ontmoeting wordt Jane het slachtoffer van bomaanslag. Adam, die niet gewond is geraakt, brengt Jane op mysterieuze wijze weer tot leven, waarna ze ineens over bovennatuurlijke regenererende krachten blijkt te beschikken.

Jane is vanaf dat moment onverwondbaar. Hoe zeer ze in een noodsituatie ook gewond raakt, binnen enkele seconden zijn al haar verwondingen weer genezen. Of het daarbij om schotwonden, chemische wapens of zware explosies gaat maakt niet uit: Jane overleeft alles. Verder heeft ze geen echte superkrachten, maar alleen al het feit dat ze vrijwel onsterfelijk is maakt haar tot een geduchte tegenstandster. En niet te vergeten: Jane is zeer vaardig in de Oosterse vechtsporten en kan daarnaast als scherpschutter uitstekend overweg met vuurwapens.

Toch is deze situatie voor Jane niet zo positief als het misschien mag lijken. Ze geneest namelijk wel snel, maar de pijn die haar verwondingen veroorzaken blijft ze elke keer toch voelen. Dit is op z’n zachtst gezegd vervelend, aangezien ze nogal vaak gewond raakt. Zo komt Jane dan ook aan haar nieuwe bijnaam: nadat ze haar baan bij de politie heeft opgegeven, neemt ze het als ‘Painkiller Jane’ op tegen de criminaliteit in de stad.

Oorspronkelijk bestond de comic slechts uit enkele uitgaven, die voornamelijk in de periode 1996 t/m 2001 werden uitgegeven. Nadat het verhaal echter op televisie nieuw leven werd ingeblazen, maakte ook de comic een doorstart. Dynamite Comics nam de strip in 2006 over en relaunchte Painkiller Jane met nieuwe verhalen. Er waren zelfs crossovers met o.a. het Terminator-universum en comic bekenden als The Punisher en Hellboy. De laatste Painkiller Jane comic werd in 2008 uitgegeven.

2. Televisie film (2005)

In 2005 werd Painkiller Jane door het Amerikaanse SciFi Channel bewerkt tot een tv-film, die in december van dat jaar werd uitgezonden. Opmerkelijk is dat verhaal uit de film behoorlijk verschilt met het oorspronkelijke comic verhaal. Desondanks was de film succesvol genoeg om enkele jaren later de aanzet te geven tot een tv-serie. In de film werd de rol van Jane gespeeld door Emmanuelle Vaugier.

De film draait om Captain Jane Elizabeth Browning, die samen met haar legereenheid (de ‘Painkiller Unit’) tijdens een missie in Oost-Europa wordt blootgesteld aan een biochemisch wapen. Tegelijkertijd wordt het team aangevallen door een groep gewapende mannen in beschermende pakken. De hele Painkiller Unit komt hierbij om het leven, met uitzondering van Jane, die het voorval op miraculeuze wijze overleeft. Na die tijd blijkt ze buitengewone regenererende krachten te bezitten, waardoor elke verwonding binnen no time geheeld is. Maar dat is niet alles: ook beschikt ze over verbeterde mentale vaardigheden (o.a. een fotografisch geheugen) en is ze supersterk en supersnel geworden.

Het leger onderwerpt Jane vervolgens aan allerlei medische tests, omdat men met haar bloed een middel wil maken waarmee een heel leger van supersoldaten gecreëerd kan worden. Wanneer Jane hier achter komt, ontsnapt ze en gaat ze op zoek naar degene die het biochemische wapen fabriceerde. Het leger is daar uiteraard niet blij mee en zet meteen de achtervolging in. Jane zelf komt ondertussen een samenzwering op het spoor. Niemand is meer te vertrouwen. Nog erger is dat ze overal wordt achternagezeten door een sluipmoordenaar, die precies dezelfde krachten heeft als zijzelf.

3. Televisie serie (2007)

Het succes van de tv-film uit 2005 was voor SciFi de reden om van het Painkiller Jane concept een wekelijkse tv-serie te maken. Het verhaal van de film liet men links liggen en voor de tweede keer werd een nieuwe insteek gekozen. Verder werd er een nieuwe hoofdrolspeelster gevonden: dit keer mocht Kristanna Loken de heldin Jane spelen. De opnamen vonden plaats in British Columbia (Canada) en in Budapest (Hongarije).

De getalenteerde agente Jane Vasco is werkzaam bij de Drug Enforcement Administration (DEA). Als kind kreeg ze van haar vader de bijnaam ‘Painkiller Jane’ mee, vanwege haar ijzeren wil en doorzettingsvermogen om zelfs de moeilijkste situaties heelhuids te doorstaan.

Op een dag komt Jane tijdens een inval Andre McBride tegen, die aan het hoofd staat van een geheime regeringsorganisatie. Jane raakt hierdoor geïntrigeerd en kan het niet nalaten om onderzoek te doen naar McBride en zijn organisatie. Ze ontdekt dat McBride en zijn mensen jacht maken op zogenaamde “Neuro’s”. Ook komt Jane achter de locatie van McBride’s geheime hoofdkwartier: een oud metrostation.

Jane weet nu echter meer dan ze eigenlijk zou mogen weten. McBride zorgt ervoor dat ze bij de DEA wordt ontslagen, waarna hij Jane voor zijn eigen organisatie rekruteert. Neuro’s blijken menselijke mutanten met neurologische superkrachten te zijn, die in de stad voor dood en verderf zorgen. Er zijn vele verschillende soorten mutanten, met vaardigheden zoals telekinese, manipulatie van de tijd en telepathische manipulatie van het geheugen van anderen. Ze hebben hun krachten vaak niet onder controle, wat dodelijke slachtoffers tot gevolg heeft. Het is daarom de taak van McBride’s team om deze gevaarlijke Neuro’s uit te schakelen. Om paniek te voorkomen houdt de regering het bestaan van de mutanten geheim voor de samenleving.

Tijdens haar eerste opdracht krijgt Jane meteen een schokkende gebeurtenis te verwerken. Ze wordt op de 46ste verdieping van een gebouw vanuit een raam naar beneden geduwd – en overleeft. Jane’s lichaam heeft ineens de mogelijkheid om zichzelf razendsnel van iedere verwonding te genezen. Maar hoewel wonden bij Jane geen enkel spoor achterlaten, geldt dit niet voor de bijbehorende pijnen. Dit alles roept uiteraard de vraag op of ook zij een Neuro is. Vastbesloten probeert Jane de mysterieuze oorsprong van haar nieuwe krachten te achterhalen.

De eerste aflevering van Painkiller Jane werd in april 2007 uitgezonden. De serie werd niet positief ontvangen en ook de kijkcijfers bleven laag, wat tot gevolg had dat SciFi al in augustus aankondigde dat het bij één seizoen zou blijven. Na slechts 22 afleveringen kwam de serie dan ook tot een einde. De laatste aflevering was in september 2007 te zien.

Dvd

Links

  • imdb.com - Algemene informatie tv-serie
  • imdb.com - Algemene informatie tv-film
1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)