The Outer Limits (1995-2002)

Voortzetting van The Outer Limits (1963-1965).

Samenvatting

The Outer Limits is een anthologie en kent dus geen doorlopende verhaallijn. Het merendeel van de afleveringen staat op zich; slechts enkele malen bestaat een aflevering uit meerdere delen. Verder spelen er in iedere aflevering andere, vaak bekende, acteurs mee. 

In het algemeen valt te zeggen dat The Outer Limits een combinatie is van sciencefiction en horror. Meestal gaan de afleveringen over normale mensen die onverwachts met een buitengewone situatie te maken krijgen. Denk daarbij aan buitenaards leven, tijdreizen, ruimtereizen, alternatieve universums, paranormale gebeurtenissen, genetische manipulatie, complot theorieën etc.

Hoe gaat men met deze zaken om? Wat zijn de gevolgen voor de mensheid? Wat betekent het überhaupt om in zo'n situatie 'mens' te zijn? Waar liggen de grenzen van de wetenschap? Binnen een SF context wordt getracht deze vragen op semi-filosofische manier te beantwoorden.

Serie Algemeen

The Outer Limits was een voortzetting van de gelijknamige serie die van 1963 t/m 1965 werd uitgezonden op de Amerikaanse televisie. In 1995 werd, mede door het grote succes van andere SF series zoals The X-Files, besloten om nieuwe afleveringen te maken.

De nieuwe serie werd uitgezonden van maart 1995 t/m januari 2002 en telde uiteindelijk 154 afleveringen. De eerste zes seizoenen werden geproduceerd door de zender Showtime; voor het zevende en laatste seizoen nam het Sci-Fi Channel de productie over.

Niet alleen veel bekende acteurs uit bijvoorbeeld Star Trek, maar ook uit Stargate SG-1 en The X-Files hadden vaak gastrollen in de nieuwe serie. Dit had te maken met het feit dat The Outer Limits werd gefilmd in Canada, net als Stargate en The X-Files.

De nieuwe Outer Limits was wat volwassener dan zijn voorganger, wat mede komt door de aanwezigheid van naaktscènes. Ook is de sfeer van de serie donkerder, wordt er meer geweld gebruikt en heeft lang niet elke aflevering een happy end. In plaats van het 'monster van de week' weer uit de kast te halen (zoals in de oorspronkelijke Outer Limits vaak het geval was), werden voor de nieuwe serie verhalen van bekende SF en horror schrijvers tot scripts verwerkt. Verder werden er enige afleveringen van de oude serie bewerkt en opnieuw gemaakt.

Dvd

In Groot-Brittannië (Regio 2 import) is alleen het eerste seizoen in zijn geheel op dvd uitgebracht. In Regio 1 (Canada) zijn alle zeven seizoenen wel op dvd uitgebracht.

In verschillende landen werden ook een aantal themaboxen uitgebracht. Hierop stonden geselecteerde afleveringen die te maken hadden met een bepaald thema. Dit waren: Aliens Among Us, Death & Beyond, Fantastic Androids & Robots, Mutation & Transformation, Sex & Science Fiction en Time Travel & Infinity..

Link

3 1 1 1 1 1 3.00 (1 stem)