The Outer Limits (1995-2002)

Voortzetting van The Outer Limits (1963-1965).

Samenvatting

The Outer Limits is een anthologie en kent dus geen doorlopende verhaallijn. Het merendeel van de afleveringen staat op zich. Steeds weer staan nieuwe personages in het middelpunt.

In het algemeen valt te zeggen dat The Outer Limits een combinatie is van sciencefiction en horror. Meestal gaan de afleveringen over normale mensen die onverwachts met een buitengewone situatie te maken krijgen. Denk daarbij aan buitenaards leven, tijdreizen, ruimtereizen, alternatieve universums, paranormale gebeurtenissen, samenzweringen etc.

Hoe gaat men met deze zaken om? Wat zijn de gevolgen voor de mensheid? Wat betekent het überhaupt om in zo'n situatie 'mens' te zijn? Waar liggen de grenzen van de wetenschap? Binnen een SF context wordt getracht deze vragen op semi-filosofische manier te beantwoorden.

Serie Algemeen

The Outer Limits is een Amerikaans-Canadese coproductie. Het programma was een voortzetting van de gelijknamige serie die van 1963 t/m 1965 werd uitgezonden op de Amerikaanse televisie. In 1995 werd, mede door het grote succes van SF series zoals Star Trek: The Next Generation en The X-Files, besloten om nieuwe afleveringen te maken. De opnames vonden plaats in Canada en veel bekende acteurs speelden een gastrol.

Het eerste seizoen ging in maart 1995 in première bij de zender Showtime. (Later werd de serie overgenomen door het Sci-Fi Channel.) Uiteindelijk werden er zeven seizoenen gemaakt, in totaal 152 afleveringen. Het laatste seizoen werd in januari 2002 uitgezonden.

Vergeleken met zijn voorganger was de nieuwe Outer Limits een stuk volwassener, wat mede kwam door de aanwezigheid van naaktscènes. Ook was de sfeer van de serie donkerder, werd er meer geweld gebruikt en had lang niet elke aflevering een happy end. In plaats van het 'monster van de week' weer uit de kast te halen (zoals in de originele Outer Limits vaak het geval was), werden een aantal korte verhalen van sciencefiction en horror schrijvers verfilmd. Verder waren enkele afleveringen remakes van verhalen uit de oude serie.

Links