The Outer Limits (1963-1965)

"There is nothing wrong with your television. Do not attempt to adjust the picture. We are now controlling the transmission."

Samenvatting

The Outer Limits is een anthologie en kent dus geen doorlopende verhaallijn. Het merendeel van de afleveringen staat op zich. Steeds weer staan nieuwe personages in het middelpunt.

In het algemeen valt te zeggen dat The Outer Limits een combinatie is van sciencefiction en horror. Meestal gaan de afleveringen over normale mensen die onverwachts met een buitengewone situatie te maken krijgen. Denk daarbij aan buitenaards leven, tijdreizen, ruimtereizen, alternatieve universums, paranormale gebeurtenissen, samenzweringen etc.

Hoe gaat men met deze zaken om? Wat zijn de gevolgen voor de mensheid? Wat betekent het überhaupt om in zo'n situatie 'mens' te zijn? Waar liggen de grenzen van de wetenschap? Binnen een SF context wordt getracht deze vragen op semi-filosofische manier te beantwoorden.

Serie Algemeen

The Outer Limits is een Amerikaanse serie. Het eerste seizoen ging in september 1963 in première bij de zender ABC. Het programma leunde sterk op The Twilight Zone (1959-1964), dat een soortgelijke vertelstructuur had.

Het eerste seizoen bestond uit een mengelmoes van sciencefiction en horror verhalen, waarin enge buitenaardse wezens een belangrijke rol speelden. In het tweede seizoen verdwenen de enge 'monsters' grotendeels en begon men zich meer op pure SF verhalen te richten.

Uiteindelijk volgde na twee seizoenen de stopzetting. Reden waren tegenvallende kijkcijfers. In totaal werden er 49 afleveringen gemaakt. De laatste aflevering werd in januari 1965 uitgezonden. Pas later kreeg men steeds meer waardering voor The Outer Limits.

In 1995 werd besloten om de serie voort te zetten met nieuwe verhalen: The Outer Limits (1995-2002).

Blu-ray en

Beide seizoenen zijn in Groot-Brittannië op dvd en Blu-ray uitgebracht.

Links