Mork & Mindy (1978-1982)

Samenvatting

Het verhaal gaat over een excentriek buitenaards wezen genaamd Mork, afkomstig van de planeet Ork. Door zijn superieuren wordt hij naar de aarde gestuurd om het menselijke ras te bestuderen. Vervolgens landt Mork met zijn ruimtecapsule in Noord-Amerika, waar hij kennis maakt met een vrouw: Mindy.  

Al snel ontdekt Mindy de waarheid over Morks ware afkomst. Hierna besluit ze hem onderdak te bieden. Ook helpt ze hem om de mensheid (en met name de Amerikaanse cultuur) te begrijpen, wat allerlei komische situaties oplevert. Op de aarde is immers alles anders. Bovendien blijkt Mork als alien vele eigenaardige eigenschappen te bezitten.

In eerste instantie zijn Mork en Mindy alleen vrienden, maar na verloop van tijd worden ze verliefd op elkaar. Het komt uiteindelijk zelfs tot een huwelijk. Ondertussen moet Mork iedere dag verslag uitbrengen aan zijn superieuren op Ork.

Serie Algemeen

Mork & Mindy is een Amerikaanse comedy. Het gaat om een spin-off van het programma Happy Days (1974-1984). Daarin was een aflevering te zien waarin een alien (gespeeld door de nog onbekende komiek Robin Williams) tevergeefs probeert een aardbewoner te ontvoeren. De aflevering bleek populair te zijn, waarna de zender besloot om Robin Williams een eigen spin-off te geven. Deze rol betekende zijn grote doorbraak.

Het eerste seizoen van Mork & Mindy ging in september 1978 in première bij de zender ABC. Uiteindelijk werden er vier seizoenen gemaakt, in totaal 91 afleveringen. Hoewel de serie in eerste instantie erg populair was, namen de kijkcijfers na verloop van tijd steeds verder af. Hierna volgde de stopzetting. De laatste aflevering werd in mei 1982 uitgezonden.

Overigens werd er enkele maanden later nog wel een vervolg gemaakt in de vorm van een tekenfilmserie voor kinderen. Vanaf september 1982 werden er 26 korte afleveringen uitgezonden door ABC. Het verhaal van deze tekenfilmserie was echter iets anders: dit keer zijn alle personages tieners. Om het menselijke ras te bestuderen bezoekt de buitenaardse Ork een middelbare school.

Vergelijkbare series3rd Rock from the Sun (1996-2001), Mike and Angelo (1989-2000) en Alf (1986-1990).

Openingstitel

 

Links