Métal Hurlant Chronicles (2012-2014)

Samenvatting

Métal Hurlant Chronicles is een anthologie. Net als bij The Twilight Zone en The Outer Limits bestaat de serie uit een aaneenschakeling van uiteenlopende korte losse verhalen. Iedere aflevering speelt zich af op een andere locatie en daar staan steeds weer nieuwe personages centraal. De serie kent dan ook geen echte vaste cast, hoewel sommige acteurs in meerdere afleveringen meespelen. Ze spelen dan nieuwe personages.

De enige overeenkomst tussen alle afleveringen is een mysterieuze asteroïde genaamd Métal Hurlant (letterlijk: ‘schreeuwend metaal’). Deze vliegt door het heelal en komt daarbij langs allerlei planeten, ruimteschepen en andere locaties, waar de verhalen zich afspelen.

Volgens de introductie aan het begin van iedere aflevering is de asteroïde het laatste fragment van wat ooit een levende planeet was. De waanzin van de bewoners leidde echter tot de vernietiging van de planeet. De asteroïde is er nu tot gedoemd voor eeuwig door de ruimte te blijven dwalen.

Serie Algemeen

Métal Hurlant Chronicles is een Frans-Belgische coproductie. De serie ging in oktober 2012 in première op de zender France 4. De voertaal is Engels en Frans.

De afleveringen zijn gebaseerd op verhalen uit het Franse sciencefiction stripblad Métal Hurlant en diens Amerikaanse tegenhanger Heavy Metal. Deze bladen werden in de jaren ’70 voor het eerst uitgebracht. Hoewel het Franse blad inmiddels is stopgezet, worden er tot op heden nog wel nieuwe nummers van Heavy Metal uitgegeven. De originele comics staan bekend om hun geweld en erotica, maar de tv-serie is daarmee vergeleken redelijk ingetogen te noemen.

Opvallend is de internationale cast. In iedere aflevering spelen andere acteurs mee. De producenten wisten hiervoor enkele bekende namen te strikken, zoals de Nederlander Rutger Hauer. Verder werkten o.a. James Marsters (Buffy the Vampire Slayer), Michelle Ryan (Bionic Woman) en Joe Flanigan (Stargate Atlantis) mee.

Uiteindelijk werden er twee seizoenen gemaakt, twaalf afleveringen in totaal. De laatste aflevering werd in mei 2014 uitgezonden. Overigens werd de serie door recensenten en kijkers nogal lauw ontvangen.

Blu-ray en dvd

De complete serie is uitgebracht op dvd en Blu-ray. Deze zijn in Regio 2 o.a. verkrijgbaar via de Britse, Franse en Duitse websites van Amazon. Audio: Engels en Frans, optionele ondertitels in het Frans.

Links