Métal Hurlant Chronicles (2012-2014)

"The last fragment of a once living planet. Its body blasted into dust by the madness of its own inhabitants, while its head was cursed to roam endlessly through time and space, screaming in pain and sorrow. In legend and in fact it is known as Métal Hurlant."

Samenvatting

Métal Hurlant Chronicles is een anthologie. Net als bij The Twilight Zone en The Outer Limits bestaat de serie uit een aaneenschakeling van zeer uiteenlopende korte losse verhalen. Iedere aflevering speelt zich af op een andere locatie en daar staan steeds weer nieuwe personages centraal. De serie kent dan ook geen echte vaste cast, hoewel sommige acteurs in meerdere afleveringen meespelen. Ze spelen dan nieuwe personages.

De enige overeenkomst tussen alle verhalen/afleveringen is een mysterieuze asteroïde genaamd Métal Hurlant (letterlijk: ‘schreeuwend metaal’). Deze vliegt door het heelal en komt daarbij langs allerlei planeten, ruimteschepen en andere locaties, waar zich de verhalen afspelen.

Volgens de introductie aan het begin van iedere aflevering, is de asteroïde het laatste fragment van wat ooit een levende planeet was. De waanzin van de bewoners leidde echter tot de vernietiging van de planeet. De asteroïde is er nu tot gedoemd voor eeuwig door de ruimte te blijven dwalen.

Serie Algemeen

Métal Hurlant Chronicles is een van oorsprong Frans-Belgische coproductie. De serie ging in oktober 2012 in première op de digitale zender France 4. (In de VS werd de serie later ook uitgezonden door Syfy.) De voertaal is Engels en Frans. De opnamen vonden plaats in Roemenië.

De afleveringen zijn gebaseerd op de verhalen uit het Franse sciencefiction comic tijdschrift Métal Hurlant en diens Amerikaanse tegenhanger Heavy Metal. Deze tijdschriften werden in de jaren ’70 voor het eerst uitgebracht en bleken destijds al snel populair te zijn bij het lezerspubliek. Hoewel het Franse blad inmiddels is stopgezet, worden er tot op heden nog wel nieuwe nummers van Heavy Metal uitgegeven.

De originele comics staan verder bekend om hun geweld en erotica, maar de tv versie is daarmee vergeleken redelijk ingetogen te noemen. Overigens waren veel recensenten niet erg enthousiast over de kwaliteit van de scripts.

Deze tv-serie is niet de eerste verfilming: in 1981 en 2000 werden er al twee Canadese animatiefilms uitgebracht. Daarnaast werden er in 2000 en 2001 twee videogames gemaakt. Métal Hurlant Chronicles is echter wel de eerste live action versie.

Opvallend is de internationale cast. In iedere aflevering spelen andere acteurs mee. De producenten wisten hiervoor enkele bekende namen te strikken, zoals de Nederlander Rutger Hauer. Verder werkten o.a. James Marsters (Buffy the Vampire Slayer), Michelle Ryan (Bionic Woman) en Joe Flanigan (Stargate Atlantis) mee.

De tv-serie telt twee seizoenen van ieder zes afleveringen, twaalf in totaal. De laatste aflevering werd in mei 2014 uitgezonden.

Reboot?

In 2014 verschenen er in de Amerikaanse media berichten over een mogelijke Engelstalige reboot genaamd Métal Hurlant: Origins. Het zou niet meer gaan om een anthologie, maar om een serie met een doorlopende verhaallijn en een vaste cast. Sindsdien is er echter niets meer van dit project vernomen. Het blijft dus onduidelijk of deze plannen ooit zullen worden gerealiseerd.

Blu-ray en dvd

De complete serie is uitgebracht op dvd en Blu-ray. Deze zijn in Regio 2 o.a. verkrijgbaar via de Britse, Franse en Duitse websites van Amazon. Audio: Engels en Frans, optionele ondertitels in het Frans. Extra’s: interviews met enkele cast en crew leden en een ‘Making of’.

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)