Earth 2 (1994-1995)

Samenvatting

We schrijven het jaar 2192. De aarde is een onbewoonbare en vervuilde planeet geworden. Alleen de allerarmsten leven er nog. De rest van de mensheid woont nu in grote ruimtestations, die overal in het zonnestelsel te vinden zijn. De steriele en kunstmatige omgeving van de ruimtestations zorgt echter voor problemen.

Steeds vaker worden jonge kinderen ziek doordat hun immuunsysteem het laat afweten, het zogenaamde Failure To Thrive Syndrome. Een behandeling is er niet en de meeste kinderen met deze ziekte sterven jong. Van officiële zijde wordt gedaan alsof de ziekte niet bestaat. De ontdekking dat de mensheid in de ruimte niet kan overleven zou namelijk desastreus zijn.

De rijke Devon Adair is moeder van de kleine Ulysses, die ook aan het Syndrome leidt. Devon is wanhopig en ze wil daarom een onbewoonde planeet op vele lichtjaren afstand van de aarde koloniseren. De gedachte is dat de echte natuur op deze planeet de zieke kinderen misschien kan genezen. Devon organiseert een grote expeditie, het Eden Project, met als doel honderden zieke kinderen en hun families naar de planeet G889 te brengen.

De autoriteiten zijn echter bang om de controle kwijt te raken. Ze proberen het vertrek van de expeditie tegen te houden, uiteindelijk tevergeefs. Wanneer de voorhoede van de expeditie bij G889 aankomt gaat het alsnog mis: door sabotage stort hun schip neer op de planeet. De expeditieleden weten met reddingscapsules te ontsnappen, maar ze ontdekken dat ze aan de verkeerde kant van de planeet zijn terecht gekomen. Men besluit een lange reis naar de oorspronkelijke landingsplaats te maken, duizenden kilometers verderop. Zonder ook maar enig idee te hebben wat hen onderweg te wachten zal staan.

Al snel wordt duidelijk dat G889 wel degelijk bewoond is. In tegenstelling tot wat men dacht blijken op de planeet allerlei soorten aliens te leven. Bovendien werd de planeet in het verleden als geheime strafkolonie gebruikt. Al snel realiseren de kolonisten zich dat alles op G889 anders is. Hun nieuwe omgeving is op vele fronten levensgevaarlijk.

Serie Algemeen

Earth 2 is een Amerikaanse serie. De opnames vonden plaats in de staat New Mexico, dat werd gebruikt als decor voor het grillige buitenaardse landschap van de planeet G889.

De eerste aflevering ging in november 1994 in première bij de zender NBC. Hoewel het programma positief werd ontvangen viel het succes uiteindelijk tegen. Wegens tegenvallende kijkcijfers volgde na één seizoen van 21 afleveringen de stopzetting. De laatste aflevering, die eindigt met een cliffhanger, werd in juni 1995 uitgezonden. Oorspronkelijk waren er plannen om hierna nog een doorstart te maken met een sterk aangepast verhaal en gedeeltelijk nieuwe cast, maar deze plannen sneuvelden.

Earth 2 is gedenkwaardig als één van de eerste Amerikaanse SF series met een vrouwelijke hoofdrol. (De première van Star Trek: Voyager volgde pas enkele maanden later.) De hoofdrollen worden overigens gespeeld door Debrah Farentino (Eureka) en Clancy Brown (Carnivale).

Vergelijkbare serie: Outcasts (2011).

Dvd

In o.a. Groot-Brittannië en Duitsland is de complete serie op dvd uitgebracht.

Links

Personages


Devon Adair

John Danziger

Julia Heller

Alonzo Solace

Bess Martin

Morgan Martin

Ulysses Adair

True Danziger

Yale / Brayden Croix
 
4 1 1 1 1 1 4.00 (2 stemmen)