Eureka (2006-2012) a.k.a. A Town Called Eureka

Samenvatting

Het verhaal gaat over een afgelegen dorp genaamd Eureka. Op het eerste gezicht een normaal dorp, maar niets is minder waar. In werkelijkheid is dit een geheim regeringsproject waar de beste en slimste wetenschappers van Amerika zijn ondergebracht.

Het dorp werd na de Tweede Wereldoorlog door de Amerikaanse regering gebouwd om wetenschappers in alle rust aan de vooruitgang van de mensheid te laten werken. De beste architecten werden ingehuurd om van Eureka een klein paradijs te maken, uitgerust met de modernste technieken.

In de buitenwereld is niemand op de hoogte van het bestaan van dit oord, met uitzondering van diegenen die daarvoor autorisatie hebben. Eureka is dan ook op geen enkele landkaart te vinden. De bewoners zijn verantwoordelijk geweest voor alle belangrijke uitvindingen van de afgelopen decennia. Sommige experimenten liepen echter helemaal verkeerd, met enorme gevolgen.

Centraal staat U.S. Marshal Jack Carter, die op een dag samen met zijn dochter Zoë in Eureka terechtkomt. Hij wordt hier benoemd tot de nieuwe sheriff en wordt ingewijd in de 'top secret' waarheid over Eureka. Gaandeweg maakt Jack kennis met de superslimme (maar vooral excentrieke) bewoners. Gezien de bijzondere situatie is alles in Eureka net een beetje absurder dan Jack gewend is. Al snel blijkt het zogenaamde paradijs ook schaduwkanten te hebben.

Serie Algemeen

Eureka (ook bekend als A Town Called Eureka) is een Amerikaanse luchtige serie die zichzelf niet al te serieus neemt. De opnames vonden plaats in Canada.

Het eerste seizoen ging in juli 2006 in première bij de Amerikaanse zender Syfy. De serie bleek al snel populair te zijn bij het publiek. Uiteindelijk telde Eureka in totaal vijf seizoenen en 77 afleveringen. Hierna werd de serie stopgezet. Voornaamste reden voor de stopzetting zouden stijgende productiekosten zijn geweest, hoewel ook de kijkcijfers na verloop van tijd waren afgenomen. In de laatste aflevering, die in juli 2012 werd uitgezonden, worden alle verhaallijnen tot een goed einde gebracht.

De serie speelt overigens in hetzelfde fictieve universum als Warehouse 13 (2009-2014). Er vonden meerdere wederzijdse crossovers plaats.

Alle seizoenen van Eureka zijn in Regio 2 (Groot-Brittannië) op dvd uitgebracht. Er zijn helaas geen Nederlandstalige uitgaven.

Links