Eureka (2006-2012) a.k.a. A Town Called Eureka

Samenvatting

De U.S. Marshal Jack Carter en zijn dochter Zoë komen op een dag per ongeluk terecht in een afgelegen oord genaamd Eureka. Op het eerste gezicht een doodnormaal dorp, maar niets blijkt minder waar te zijn. Zo valt het Jack bijvoorbeeld op dat alle inwoners superslim zijn.

Wanneer hij betrokken raakt bij de zoektocht naar een vermist kind wordt duidelijk dat er in Eureka buitengewone dingen gebeuren. Meteen duikt er een agente van het Ministerie van Defensie op, Allison Blake, die Jack de toegang tot het plaats delict ontzegt. Hoewel Jack het kind uiteindelijk terug weet te vinden, blijft de locale politie hem als een lastpost zien.

Ondertussen beginnen er in Eureka vreemde dingen te gebeuren, waar zelfs de mensen uit het dorp niets mee aan kunnen. Als ook de sheriff nog eens zwaar gewond in het ziekenhuis terechtkomt besluit Allison de hulp van Jack in te roepen. Hij wordt ingewijd in de ‘top secret’ waarheid over Eureka: het dorp is een geheim regeringsproject waarin de briljantste wetenschappers van Amerika zijn ondergebracht.

Na het einde van WOII kwam Albert Einstein tot de conclusie dat de toekomst geheel in handen zou zijn van de wetenschap, in plaats van soldaten. Ook de Amerikaanse regering wilde voorkomen dat de Verenigde Staten in de toekomst voorbij gestreefd zouden worden door andere naties. Met de hulp van Einstein liet de toenmalige president Harry S. Truman een geheim dorp bouwen, waarin de intelligentste Amerikaanse geesten in rust en veiligheid en zonder afleidingen aan de vooruitgang van de wetenschap konden werken.

De beste architecten werden ingehuurd om van het dorp een klein paradijs te maken, uitgerust met de modernste technieken. Eureka is op geen enkele landkaart te vinden en in de buitenwereld is niemand op de hoogte van het bestaan van het dorp, met uitzondering van de weinigen die daarvoor autorisatie hebben.

Behalve grote geesten zijn er in Eureka ook grote geheimen te vinden. De inwoners van het dorp zijn verantwoordelijk geweest voor alle belangrijke uitvindingen van de afgelopen 50 jaar. Maar om dat te bereiken hebben ze grote risico’s moeten nemen en niet elk experiment was even succesvol. Sommige experimenten liepen helemaal verkeerd af, met enorme gevolgen. Onder meer het broeikaseffect is het gevolg van een fout gelopen project uit Eureka.

Gaandeweg maakt Jack kennis met de excentrieke inwoners van het dorp. Zo is de mannenverslindende Bed & Breakfast eigenaresse Beverly tevens de psychiater van Amerikaanse regeringsleiders. Automonteur Henry is van huis uit space shuttle ingenieur voor NASA en bioloog Jim Taggart vat zijn taak als ‘jager’ wel heel erg letterlijk op.

Jack heeft weliswaar geen IQ van ver boven de 120, maar met zijn praktische hulp kan het recente mysterie toch worden opgelost. Ook hier blijkt het om een op hol geslagen experiment te gaan. Allison is onder de indruk en zorgt ervoor dat Jack tot de nieuwe sheriff benoemd wordt. Hoewel dit niet bepaald de promotie is waarop Jack had gehoopt neemt hij de baan aan.

De bewoners mogen dan wel dezelfde alledaagse problemen hebben als de mensen elders, maar gezien de bijzondere situatie is alles in Eureka net een beetje absurder dan Jack gewend is. En het zogenaamde paradijs blijkt ook schaduwkanten te hebben ...

Serie Algemeen

Eureka is een luchtige serie die zichzelf niet al te serieus neemt. De eerste aflevering werd in juli 2006 uitgezonden door de Amerikaanse zender Syfy. De serie bleek al snel erg populair te zijn bij het publiek. (De eerste aflevering trok meer dan 4 miljoen kijkers, destijds een record voor Syfy.)

Uiteindelijk telde Eureka in totaal vijf seizoenen en 77 afleveringen. Hierna werd de serie stopgezet. Reden voor de stopzetting zouden de stijgende productiekosten zijn geweest, hoewel ook de dalende kijkcijfers een rol gespeeld zullen hebben. (Tijdens het laatste seizoen keken er gemiddeld nog maar zo'n 1,5 miljoen mensen.) De allerlaatste aflevering werd in juli 2012 op de Amerikaanse tv uitgezonden.

De serie werd overigens gefilmd in British Columbia, Canada.

In de cast bevindt zich verder een bekend gezicht uit een andere SF serie: Debrah Farentino, die hier Beverly speelt. In Earth 2 was Farentino te zien als Devon Adair.

dvd's en overige merchandise

Alle seizoenen van de serie zijn in Regio 2 via Britse import op dvd verkrijgbaar. Er zijn helaas geen Nederlandstalige uitgaven.

In augustus 2008 werd trouwens ook een soundtrack uitgebracht. Alle muziek in de serie werd gecomponeerd door Bear McCreary, die ook de muziek voor Battlestar Galactica schreef.

Tot slot werden nog verschillende Eureka comics en romans uitgegeven.

Links

4 1 1 1 1 1 4.00 (5 stemmen)
    Tags:
  • Syfy
  • 2000-2010