Crime Traveller (1997)

Samenvatting

Jeff Slade is een onconventionele rechercheur bij de Britse politie. Hij heeft een geheel eigen, intuïtieve manier van werken die niet bij iedereen in goede aarde valt en hierdoor komt hij ook regelmatig in de problemen terecht.

Op een dag ontdekt hij dat één van zijn collega’s, de forensisch expert Holly Turner, een bijzonder geheim heeft. Zij blijkt namelijk een tijdmachine te bezitten, waarmee overigens alleen enkele uren of dagen naar het verleden kan worden gereisd.

Deze tijdmachine werd ooit gebouwd door Holly’s verloren gewaande vader, een prominente natuurkunde professor. Vanaf dat moment gebruiken Slade en Holly de tijdmachine om samen allerlei zaken op te lossen. Ze reizen steeds terug in de tijd naar het tijdstip waarop een bepaalde misdaad gepleegd werd. Op deze manier kan het duo altijd achterhalen wie de dader was. Als gevolg hiervan kan Slade in korte tijd de ene na de andere moeilijke zaak oplossen en ontstaat er tussen de twee tijdreizigers al snel een hechte vriendschap.

Toch zijn er ook enige regels waar Slade en Holly zich tijdens hun reizen aan moeten houden: de zogenaamde ‘Rules of Time’. Zo kan er bijvoorbeeld niet naar de toekomst worden gereisd, mag het verleden niet worden veranderd en mag je jezelf in het verleden nooit ontmoeten. Ook is het niet mogelijk om twee keer naar hetzelfde tijdstip terug te reizen.

Serie Algemeen

Crime Traveller werd bedacht door Anthony Horowitz, die zelf ook de scripts voor alle afleveringen schreef. De eerste aflevering van de serie werd in maart 1997 door BBC1 uitgezonden. De kritieken liepen uiteen van zeer positief tot zeer negatief.

Er werden door critici en fans veel vergelijkingen gemaakt met Doctor Who, waarbij sommigen Crime Traveller te veel op Doctor Who vonden lijken en anderen Crime Traveller juist te weinig op Doctor Who vonden lijken.

Uiteindelijk telde Crime Traveller slechts één seizoen van 8 afleveringen, waarvan de laatste in april 1997 te zien was. Aan de kijkcijfers lag het niet, want die waren vrij hoog: gemiddeld zo’n 8 miljoen kijkers per aflevering. (De eerste aflevering trok zelfs 11 miljoen kijkers, maar de latere afleveringen zakten al snel naar de 7 miljoen kijkers.)

De stopzetting had volgens Horowitz dan ook niet met de kijkcijfers, maar wel met de interne politiek van de BBC te maken. Op het moment dat het eerste seizoen ten einde kwam, vertrok namelijk ook net het hoofd van de drama afdeling van de BBC. (Die moet normaal het besluit nemen om een serie stop te zetten of door te laten gaan). Toen er enige tijd later weer een nieuw afdelingshoofd was aangenomen, was er inmiddels blijkbaar geen interesse meer om een tweede seizoen van Crime Traveller in opdracht te geven.

Het personage Holly Turner wordt overigens gespeeld door actrice Chloë Annett, die vooral bekend is van haar rol als Kristine Kochanski in de SF comedy Red Dwarf.

dvd

De complete serie is in Groot-Brittannië op dvd uitgebracht.

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)
    Tags:
  • tijdreizen