Seven Days (1998-2001)

“Ever wish you could live your last week over again? Well, my name's Frank B. Parker and I get to all the time. I work for a secret government project experimenting in time travel. When things really get messed up, I'm the guinea pig they send back to fix everything. Catch is, I can only go back seven days.”

Samenvatting

Seven Days gaat over de avonturen van de 'chrononaut' Frank Parker. Hij werkt mee aan Operatie Backstep, een geheim regeringsproject van de Amerikaanse National Security Agency. De NSA heeft, met behulp van buitenaardse technologie die in 1947 in het wrak van een neergestorte UFO in Roswell werd gevonden, een machine ontwikkeld waarmee men terug in de tijd kan reizen.

In het verafgelegen niemandsland midden in de woestijn van Nevada bevindt zich de geheime basis 'Never, Never Land'. Hier is de 'Chronosphere' te vinden, een bol met daarin buitenaardse technologie waarmee het mogelijk is 7 dagen in het verleden terug te reizen. Verder dan 7 dagen terug te gaan is niet mogelijk, als gevolg van een schaarste aan buitenaardse brandstof (afkomstig uit de neergestorte UFO) die de Sphere aandrijft.

Hierdoor werd van hogerhand besloten dat Operatie Backstep alleen in actie mag komen in het uiterste geval nood en liefst alleen als de nationale veiligheid van de Verenigde Staten in gevaar is. In crisissituaties (denk aan bomaanslagen, nucleaire aanvallen, oorlogen, moord op belangrijke personen, gevaarlijke virussen etc) wordt Parker er dus op uit gestuurd om in een week tijd het verleden te veranderen en de crisis te voorkomen. Een nieuwe tijdlijn wordt gecreëerd en alleen Parker kan zich nog aan de oude tijdlijn herinneren.

De Sphere kan alleen bestuurd worden door een chrononaut. Dit is niet zonder gevaren. In de Sphere zit een reactor die een tijdsgolf creëert. De golf gaat tijdens de tijdreis dwars door de piloot heen met als gevolg dat deze zich voelt alsof hij geëlektrocuteerd wordt. Dit gaat uiteraard ten koste van het concentratievermogen, waardoor het leven van de chrononaut makkelijk in gevaar kan komen.

Tijdreizen is heel instabiel en het is nooit met zekerheid te voorspellen waar de Sphere zal landen. Soms landt de Sphere wel 1000 mijlen van zijn geplande doel verwijderd. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen moet de chrononaut tijdens de reis geconcentreerd 'sturen' en niet alleen passief blijven zitten. Eén foutje of afleiding en de Sphere kan nog verder van koers raken.

Tijdreizen is dus riskant en niet zomaar iedereen kan chrononaut worden. Het Backstep Project heeft dan ook lang moeten zoeken naar een geschikte kandidaat. In het verleden zijn er al acht chrononauten geweest, maar allen kwamen om het leven. Sommigen tijdens het tijdreizen zelf, anderen overleefden hun training niet eens.

Kandidaat nummer negen, ex CIA agent Frank Parker, blijkt tot nu toe de enige chrononaut te zijn die zijn tijdreizen goed doorstaat. Hij heeft een hoge pijngrens, een fotografisch geheugen en een flexibele geest als gevolg van vroegere psychiatrische problemen. Dat laatste komt hem regelmatig goed van pas in de ongewone situaties waarin hij verzeild raakt.

Operatie Backstep wordt geleid door Bradley Talmadge, die rapporteert aan het Pentagon. De wetenschappers Dr. Isaac Mentnor, Dr. John Ballard en de Russische Dr. Olga Vukavitch hebben jaren lang gewerkt om de buitenaardse machine voor menselijk gebruik aan te passen en de Sphere in zijn huidige vorm te ontwikkelen. Alle drie zijn nog steeds bij het project betrokken.

De meeste Backstep medewerkers offeren hun leven op aan hun baan, in sommige gevallen letterlijk. Ze weten dat ze een belangrijke taak hebben die weinig tijd voor andere dingen toelaat. Slechts enkelen hebben een privé-leven buiten de poorten van Never, Never Land. Het merendeel van de medewerkers woont bij hun werk. Parker is het zelfs helemaal niet toegestaan de basis te verlaten. Het leven in gesloten gelederen zorgt er voor dat men constant op elkaars lip zit, met als gevolg onenigheden en natuurlijk relaties.

Serie algemeen

De eerste aflevering van Seven Days werd op 7 oktober 1998 door de Amerikaanse zender UPN uitgezonden. De laatste aflevering was op 29 mei 2001 te zien. Na drie seizoenen en 66 afleveringen werd Seven Days door UPN stopgezet, hoewel Paramount nog interesse zou hebben gehad om verdere seizoenen van de serie te kopen.

De reden achter de stopzetting is nooit helemaal duidelijk geworden. Volgens de geruchten werden de productiekosten van de serie te hoog, maar als belangrijkste factor wordt ook genoemd dat acteurs Jonathan LaPaglia (Parker) en Justina Vail (Olga) in het echte leven niet met elkaar overweg konden.

Het eerste seizoen werd overigens in Californië opgenomen, na het tweede seizoen verhuisde de productie naar Vancouver in Canada.

Seven Days gaat uit van het 'catastrofe principe': elke week een andere ramp. Door middel van actie- en avontuurrijke afleveringen weet men toch elke keer weer een bijzondere draai aan het verhaal te geven, met dank aan een flinke dosis humor.

Een ander belangrijk element van de serie is de relatie tussen Parker en Olga. Hij ziet haar wel zitten en gebruikt regelmatig zijn tijdreizen om persoonlijke informatie over Olga te weten te komen. Als Parker dan eindelijk wat durft te ondernemen is het nadeel dat zij daarna door de veranderde tijdlijn niet meer weet of er ooit iets tussen haar en Parker is voorgevallen, met vele amusante momenten als gevolg.

Links

4.5 1 1 1 1 1 4.50 (2 stemmen)