Red Dwarf (1988-heden)

This is an S.O.S. distress call from the mining ship Red Dwarf.

The crew are dead, killed by a radiation leak. The only survivors are Dave Lister, who was in suspended animation during the disaster, and his pregnant cat, who was safely sealed in the hold. Revived three million years later, Lister's only companions are a life-form who evolved from his cat, and Arnold Rimmer, a hologram simulation of one of the dead crew.

Samenvatting

De ambitieloze en ongemanierde Dave Lister is een gigantische nietsnut. Hij werkt als onderhoudsmonteur voor snackautomaten op het mijnbouwschip Red Dwarf en vindt het totaal niet erg dat hij de laagste rang aan boord heeft. Op een dag wordt Lister door de kapitein betrapt op het bezit van een (zwangere) kat, wat illegaal is. Als straf moet hij hiervoor 18 maanden in stasis.

Wanneer Lister ontwaakt krijgt hij de schrik van zijn leven. Er zijn geen 18 maanden, maar drie miljoen jaar verstreken! De complete bemanning van de Red Dwarf blijkt lang geleden door een radioactief stralingslek om het leven te zijn gekomen. Omdat de rest van de mensheid inmiddels allang is uitgestorven, is Lister de laatste mens in het universum.

Hij blijkt echter niet de enige levensvorm aan boord te zijn. Lister wordt bijgestaan door de seniele scheepscomputer Holly, die ooit een IQ had van 6000, maar nu nog dommer is dan een sinaasappel. Holly denkt Lister een plezier te doen door voor hem een hologram te creëren van zijn oude kamergenoot Arnold Rimmer.

Helaas kunnen Lister en de zuurpruim Rimmer elkaar totaal niet uitstaan. In tegenstelling tot Lister is Rimmer namelijk een streber met een enorm ego, die niet kan verkroppen dat hij in werkelijkheid een grote lafaard en mislukkeling is. Het tweetal ergert zich voortdurend kapot aan elkaar.

Verder blijkt zich een geëvolueerde mensachtige kat aan boord te bevinden: Cat. Hij is een verre nakomeling van Listers kat en diens kittens, die in de vrachtruimte van de Red Dwarf wisten te overleven. Cat is ontzettend verwaand en ziet zichzelf als het perfecte middelpunt van het universum.

In de latere seizoenen voegen zich nog twee personages bij de bemanning. Kryten, een neurotische mechanoid die geobsedeerd is door schoonmaken, en Kristine Kochanski, Listers grote liefde uit een alternatief universum. En alsof dat nog niet genoeg is besluit Holly spontaan een paar keer van geslacht te veranderen.

Samen is het maffe groepje ertoe veroordeeld om de rest van hun leven met elkaar door te brengen. Dat dit niet altijd even soepel verloopt moge duidelijk zijn. Door de jaren heen beleven ze allerlei idiote avonturen, die meestal met tijdreizen, parallelle universums of gemuteerde aliens te maken hebben.

Samengevat is te zeggen dat Red Dwarf een sitcom is die zich toevallig in de ruimte afspeelt. Sciencefiction wordt in eerste instantie alleen als achtergrondbekleding gebruikt, maar in de latere seizoenen wordt dit juist steeds meer omgedraaid. De karaktergebaseerde verhalen verschuiven dan meer naar de zijlijn om plaats te maken voor sciencefiction avonturen. Daarnaast zijn veel afleveringen ook parodieën van bekende (SF) films en series.

Serie Algemeen

De Britse SF comedy Red Dwarf werd bedacht en geproduceerd door het schrijversduo Rob Grant en Doug Naylor, samen bekend onder het pseudoniem Grant Naylor.

Begin jaren ’80 maakten ze voor de radio een reeks sketches genaamd Dave Hollins: Space Cadet. In deze sketches is Dave Hollins een bemanningslid op een ruimteschip. Nadat al zijn collega’s worden vermoord door een monster is Dave de enige overlevende. Hij heeft alleen de scheepscomputer Hab om hem gezelschap te houden tijdens de terugreis naar de aarde.

Grant en Naylor besloten dit gegeven later uit te werken tot een tv-serie. Het verhaal werd iets aangepast en er werden nieuwe personages toegevoegd: Red Dwarf was geboren.

De première was in februari 1988 op de BBC. Hoewel de kijkcijfers in eerste instantie weinig indrukwekkend waren, werd de serie na verloop van tijd steeds populairder. Op het hoogtepunt van de serie keken er in Groot-Brittannië meer dan acht miljoen mensen.

Ook in het buitenland deed Red Dwarf het goed. In 1992 waren er zelfs serieuze plannen voor een Amerikaanse remake, hoewel dit project uiteindelijk weer in de prullenbak verdween. In 1994 won Red Dwarf nog wel een internationale Emmy Award. In hetzelfde jaar werd de serie ook uitgeroepen tot de beste Britse comedy.

Achter de schermen vonden er ondertussen grote veranderingen plaats, omdat Rob Grant in 1993 besloot de serie te verlaten. Doug Naylor bleef wel op zijn post als schrijver en producent. In het zevende en achtste seizoen werd er vervolgens geëxperimenteerd met de stijl en de opzet van de serie. Hoewel de reacties hierop gemengd waren, bleven de kijkcijfers goed. Toch zou het achtste seizoen (dat begin 1999 werd uitgezonden) voorlopig ook het laatste seizoen worden.

In de loop der jaren werd er regelmatig geschoven met castleden. Zo werden bepaalde personages gespeeld door meerdere acteurs. Kristine Kochanski werd vertolkt door twee verschillende actrices. De rol van de scheepscomputer Holly wordt afwisselend gespeeld door Norman Lovett en Hattie Hayridge. In het verhaal werd dit verklaard door de onthulling dat Holly op een dag gewoon besloot een geslachtsverandering te ondergaan.

Een film?

Na 1999 waren er een tijdlang geruchten over een heuse Red Dwarf bioscoop film. Deze film werd in 2001 ook officieel aangekondigd. De pre-productie was al vergevorderd en de opnames waren gepland voor 2005. Helaas werd het project uiteindelijk wegens geldgebrek nooit gerealiseerd.

Terug op televisie

Gelukkig betekende dit niet het einde van de serie. In het voorjaar van 2009 keerde Red Dwarf namelijk terug op de buis voor een negende seizoen, dit keer bij de Britse zender Dave. Doug Naylor schreef weer de scripts en ook de complete hoofdcast deed weer mee. Verder werd de serie voor het eerst in High Definition gefilmd.

Oorspronkelijk wilde men slechts eenmalig enkele specials maken, maar het succes hiervan was zo groot dat dit leidde tot de productie van verdere nieuwe seizoenen. Deze worden met onregelmatige tussenpozen (van twee of drie jaar) uitgezonden op de Britse televisie. In april 2020 was alweer het dertiende seizoen te zien. Er zijn plannen voor nog één of meerdere seizoenen.

Dvd en Blu-ray

Alle seizoenen zijn in Groot-Brittannië (Regio 2 import) op dvd en Blu-ray uitgebracht. Alle boxen bevatten veel extra's, zoals audio commentaren, interviews, trailers en bloopers. De nieuwste afleveringen kunnen tegenwoordig ook worden gedownload of gestreamd via o.a. iTunes en Amazon.

Links

Aflevering 1: The End

Dave Lister werkt als onderhoudsmonteur voor snackautomaten op het gigantische mijnbouwschip Red Dwarf. Op een dag wordt Lister door de kapitein betrapt op het bezit van een kat, wat streng verboden is. Als straf moet hij hiervoor 18 maanden in stasis. Wanneer Lister weer wakker wordt krijgt hij de schrik van zijn leven. Er zijn geen 18 maanden, maar drie miljoen jaar verstreken! De complete bemanning van de Red Dwarf blijkt lang geleden door een radioactief stralingslek om het leven te zijn gekomen.

Lister blijkt echter niet de enige levensvorm aan boord te zijn. Hij heeft gezelschap van de seniele scheepscomputer Holly, die ooit een IQ had van 6000. Holly denkt Lister een plezier te doen door voor hem een hologram te creëren van zijn oude kamergenoot Arnold Rimmer. Helaas blijken Lister en Rimmer elkaar te haten. Verder blijkt zich een geëvolueerde mensachtige kat aan boord te bevinden: Cat. Hij is een verre nakomeling van Listers kat en diens kittens, die in de vrachtruimte van de Red Dwarf wisten te overleven.

Aflevering 2: Future Echoes

De bemanning ziet echo's uit hun eigen toekomst. Hierdoor beginnen er allerlei vreemde dingen te gebeuren. Rimmer ontdekt bijvoorbeeld een polaroid foto waarop Lister met twee baby’s in zijn armen staat. Later duikt er een stokoude Lister op, hoewel Rimmer er ook getuige van is hoe een veel jongere Lister tijdens een ongeluk om het leven lijkt te komen.

Aflevering 3: Balance of Power

Lister blijkt zich eenzaam te voelen en hangt verveeld rond in de scheepsbar. Hij mist het gezelschap van zijn oude drinkmaatjes. Ook mist hij Kristine Kochanski, waar hij vroeger smoorverliefd op was. Lister vraag zich af waarom Holly uitgerekend Rimmer uitkoos om hem gezelschap te houden. Hij zou namelijk liever een hologram van één van zijn vrienden of van Kochanski hebben gehad.

Lister wil Kochanski daarom tijdelijk als hologram terug tot leven brengen. Rimmer moet hiervoor korte tijd gedeactiveerd worden. Hij is het hier natuurlijk niet mee eens en weigert mee te werken. Lister komt vervolgens met een nieuw plan: hij besluit het chef-kok examen te gaan doen, het makkelijkste examen aan boord. Mocht hij hiervoor slagen, dan is hij in één klap officier en meteen ook Rimmers superieur. Rimmer begint zich ernstige zorgen te maken, want dat zou betekenen dat hij ineens alle bevelen van Lister moet opvolgen.

Aflevering 4: Waiting for God

Holly ontdekt een Ongeïdentificeerd Object. Het object wordt vervolgens aan boord gehaald en in quarantaine geplaatst. Rimmer raakt ervan overtuigd dat het een stasis capsule is, waarin zich een technologisch geavanceerde alien bevindt die hem een nieuw lichaam kan geven. Hij bedenkt zelfs een naam voor de alien: het is een ‘Quagaar’. Lister heeft al snel in de gaten dat het in werkelijkheid slechts om een waardeloze afval capsule van de Red Dwarf zelf gaat. Holly en Lister besluiten als grap Rimmer hier niets van te vertellen.

Ondertussen komt Lister meer te weten over Cat en zijn volk. De katten blijken een eigen God te aanbidden, ene Cloister the Stupid, die volgens de overlevering ooit werd ‘bevroren in de tijd’ om het kattenras te redden. Lister herkent hierin zijn eigen levensverhaal en komt tot de conclusie dat hij dus de God van de katten is!

Aflevering 5: Confidence and Paranoia

Lister krijgt een longontsteking en begint te hallucineren. Zijn vreemde koortsdromen worden echter werkelijkheid. Zo verschijnen er op het schip ineens twee mannen: de één is Listers zelfvertrouwen, de ander is Listers paranoia. Deze twee kanten van Listers persoonlijkheid blijken al snel een slechte invloed te hebben.

Aflevering 6: Me²

Rimmer heeft een identieke kopie van zichzelf gecreëerd. Lister ontdekt al snel dat het leven met twee Rimmers volkomen ondraaglijk is. Gelukkig besluiten de Rimmers om samen in één kwartier te gaan wonen. Lister is dolblij, want nu is hij eindelijk van al het gezeur af.

Helaas ontdekt de originele Rimmer na een tijdje dat het samenleven met zichzelf toch niet zo leuk is als hij eerst had gedacht. Tussen de beide Rimmers ontstaan namelijk steeds vaker grote irritaties. Uiteindelijk wordt duidelijk dat één van de twee Rimmers het veld moet ruimen. Maar welke Rimmer moet er nu gewist worden: de originele of zijn kopie?

Aflevering 1: Kryten

De Red Dwarf ontvangt een noodsignaal van een ruimteschip dat is neergestort op een asteroïde. De bemanning van het gecrashte schip blijkt echter allang dood te zijn. De enige overlevende is de mechanoid Kryten, een robot butler. Kryten wordt vervolgens meegenomen naar de Red Dwarf. Rimmer zet de mechanoid meteen aan het werk als schoonmaker en kok. Ondertussen probeert Lister Kryten er van te overtuigen dat hij niet alle bevelen meer hoeft op te volgen.

Aflevering 2: Better Than Life

Rimmer ontvangt een bericht dat zijn vader is overleden. Een grote schok, hoewel hij zijn vader altijd heeft gehaat en Rimmer Senior inmiddels al drie miljoen jaar dood is.

Ondertussen speelt de bemanning een nieuw virtueel computer spel genaamd Better Than Life. In dit spel kunnen spelers al hun fantasieën uitleven. Zo is Lister in het spel eindelijk rijk en Cat heeft nu twee vriendinnen. Rimmer kan echter zelfs in het spel niet ontsnappen aan zijn minderwaardigheidscomplex. Zijn virtuele droomscenario verandert steeds meer in een nachtmerrie.

Aflevering 3: Thanks for the Memory

De bemanning viert Rimmers sterfdag met een feestje. Wanneer ze vervolgens wakker worden, blijken er ineens vier dagen te zijn verstreken. Niemand kan zich echter herinneren wat er in de tussentijd is gebeurd. Ook de zwarte doos van de Red Dwarf is verdwenen.

De bemanning gaat op onderzoek uit. Uiteindelijk wordt de zwarte doos terug gevonden op een maan, naast de grafsteen van ene Lise Yates. Langzaam begint duidelijk te worden wat er de afgelopen dagen is gebeurd.

Aflevering 4: Stasis Leak

Lister, Rimmer en Cat gaan door een tijdportaal. Vervolgens komen ze drie miljoen jaar in het verleden op de Red Dwarf terecht. Het is nu drie weken voordat de rest van de bemanning om het leven zal komen door een radioactief stralingslek. Lister en Rimmer willen ieder op hun eigen manier de geschiedenis veranderen. Lister probeert het leven van zijn grote liefde Kochanski te redden. Rimmer wil voorkomen dat hij weer bij de ramp sterft en probeert dus zichzelf te redden. Uiteraard gaat dit niet zoals gepland.

Aflevering 5: Queeg}

De bemanning heeft geen vertrouwen meer in de seniele scheepscomputer Holly. Daarom neemt de back-up computer Queeg 500 het commando over van Holly. In eerste instantie is de bemanning erg blij om eindelijk weer eens een competente computer tot hun beschikking te hebben. Helaas ontpopt Queeg zich al snel tot een soort militaire dictator. De bemanning heeft nu grote spijt: ze willen Holly terug!

Aflevering 6: Parallel Universe

De bemanning test een nieuwe uitvinding van Holly uit: de Holly Hop Drive. Hiermee zou men in theorie binnen luttele seconden terug kunnen keren naar de aarde. Uiteraard gaat dit helemaal mis.

De Red Dwarf komt namelijk per ongeluk in een parallelle dimensie terecht. Lister en Rimmer komen hier vrouwelijke versies van zichzelf tegen. En Cat blijkt in de andere dimensie een hond te zijn. Lister ontdekt vervolgens dat niet de vrouwen, maar de mannen in deze dimensie zwanger kunnen worden. Oeps...

Aflevering 1: Backwards

Rimmer wil vlieglessen aan Kryten geven. Ze reizen echter per ongeluk door een tijdgat en storten hierna neer op de aarde. Maar dit is niet de normale aarde: de tijd blijkt op deze planeet namelijk achteruit te lopen.

Ondertussen gaan Lister en Cat op zoek naar hun vermiste collega’s. Uiteindelijk komen ze ook op de achteruit-aarde terecht. Wanneer ze hun collega’s gevonden hebben wordt duidelijk dat Rimmer en Kryten helemaal niet gered willen worden. Ze hebben het prima naar hun zin op deze vreemde planeet.

Aflevering 2: Marooned

De Red Dwarf blijkt recht op vijf zwarte gaten af te vliegen. De bemanning ontvlucht veiligheidshalve het schip. Rimmer en Lister storten vervolgens neer op een ijsplaneet nadat hun Starbug wordt getroffen door een meteoriet. Naarmate de tijd verstrijkt leren Lister en Rimmer elkaar beter kennen, hoewel de omstandigheden slecht zijn. Lister heeft het bijvoorbeeld erg koud, maar hij weigert om zijn geliefde gitaar als brandhout te gebruiken. Verder zijn er alleen hondenvoer en noedels om te eten.

Aflevering 3: Polymorph

De bemanning van de Red Dwarf moet het opnemen tegen een polymorph. Dit is een genetisch gemanipuleerde mutant die iedere gedaante kan aannemen. Het wezen voedt zich met negatieve emoties van anderen. De polymorph valt Lister, Rimmer, Cat en Kryten aan, waardoor hun persoonlijkheden zich radicaal veranderen.

Aflevering 4: Bodyswap

Rimmer overtuigt Lister ervan om tijdelijk van lichaam te ruilen. Rimmer wil namelijk weer eens van het echte leven kunnen genieten, iets wat als hologram niet mogelijk is. Rimmer belooft Listers lichaam goed te zullen behandelen. Helaas houdt hij zich niet aan deze belofte. Rimmer grijpt namelijk meteen zijn kans en begint er op los te eten, drinken en roken. Wanneer Lister ontdekt wat Rimmer allemaal met zijn lichaam heeft gedaan, eist Lister zijn eigen lichaam weer terug. Rimmer weigert echter.

Aflevering 5: Timeslides

Kryten ontdekt per ongeluk een middeltje waarmee oude foto’s tot leven komen. Vervolgens gebruikt de bemanning deze foto’s om letterlijk terug in het verleden te gaan. Lister besluit het verleden te veranderen, zodat hij een nieuwe, betere toekomst krijgt waarin hij rijk en beroemd is. Helaas blijkt dit plan onvoorziene gevolgen te hebben voor zijn collega’s op de Red Dwarf.

Aflevering 6: The Last Day

De bemanning ontvangt een schokkend bericht van de fabrikant die Kryten lang geleden bouwde. Kryten is namelijk aan het einde van zijn levensduur gekomen. Daarom zal hij over 24 uur worden vervangen door Hudzen-10, een nieuwer model. Lister is hier helemaal niet blij mee en besluit Kryten als afscheid een geweldige laatste dag te bezorgen. Kryten realiseert zich ondertussen dat hij hoe dan ook wil blijven leven.

Aflevering 1: Camille

Kryten redt het leven van ene Camille, een vrouwelijke mechanoid. Hij wordt meteen verliefd op wat hij als zijn droomvrouw ziet. Kryten heeft in eerste instantie echter niet in de gaten dat deze Camille in werkelijkheid geen mechanoid is, maar een GELF (Genetically Engineered Life Form). Hierdoor worden ook Rimmer en Lister verliefd op Camille.

Aflevering 2: DNA

De bemanning komt een verlaten schip tegen. Aan boord blijkt zich een geavanceerd apparaat te bevinden waarmee DNA kan worden veranderd. Vervolgens drukt Cat per ongeluk op een verkeerde knop. De gevolgen zijn groot: Lister is nu een kip, Kryten wordt een mens en bovendien verandert Lister's vindaloo maaltijd in een gevaarlijk curry monster!

Aflevering 3: Justice

De bemanning ontdekt een reddingscapsule die onderweg is naar Justice World, een geautomatiseerde strafkolonie. Omdat de bemanning graag wil weten wie of wat er in de reddingscapsule zit, besluiten ze om ook naar Justice World te reizen. Dat hadden ze beter niet kunnen doen, want direct na aankomst wordt Rimmer veroordeeld tot een lange gevangenisstraf.

Aflevering 4: White Hole

Kryten bedenkt een plan om de seniele scheepscomputer Holly te repareren. Daarna heeft Holly ineens weer een IQ van 12368. Nadeel is echter dat haar levensduur hierdoor wordt ingekort tot slechts drie minuten. Holly besluit zichzelf daarom als voorzorgsmaatregel te deactiveren. Vervolgens valt de stroom uit op de Red Dwarf. De bemanning moet zich nu zonder Holly zien te redden.

Aflevering 5: Dimension Jump

Vanuit een parallelle dimensie verschijnt ineens de supercoole testpiloot Ace Rimmer. Ace blijkt alles te hebben dat de Rimmer op de Red Dwarf niet heeft: hij is knap, uiterst charmant en blaakt van het zelfvertrouwen.

Al snel begint Rimmer zijn evenbeeld enorm te haten, want hij wordt door de komst van Ace weer eens geconfronteerd met zijn eigen tekortkomingen. De rest van de bemanning blijkt Ace echter helemaal geweldig te vinden.

Aflevering 6: Meltdown

De bemanning bezoekt een planeet genaamd Wax-world. Ze zijn erg verbaasd wanneer ze hier o.a. Albert Einstein, Elvis Presley en Hitler tegenkomen. Het blijkt om zogenaamde "wax droids" te gaan. Ooit was de hele planeet een soort pretpark, maar op een dag draaiden de wax droids helemaal door. Sindsdien zijn ze in oorlog met elkaar.

Aflevering 1: Holoship

De bemanning komt in contact met de Enlightenment, een schip dat geheel wordt bemand door hologrammen. Voor Rimmer wordt hierdoor een grote droom werkelijkheid. Op de Enlightenment kunnen hologrammen namelijk gewoon eten, drinken en seks met elkaar hebben. Om lid te kunnen worden van de holografische bemanning moet Rimmer echter eerst slagen voor een intelligentie test.

Aflevering 2: The Inquisitor

De bemanning van de Red Dwarf krijgt te maken met de zogenaamde Inquisitor. Dit is een gevaarlijke levensvorm die aanklager, rechter en beul in één is. De Inquisitor reist door de tijd om waardeloze personen op te sporen die nooit iets met hun leven hebben gedaan. Hun bestaan wordt vervolgens uitgewist.

De bemanning moet zichzelf nu rechtvaardigen tegenover de Inquisitor. Geen eenvoudige opgave voor een groep die uitsluitend uit losers en mislukkelingen bestaat.

Aflevering 3: Terrorform

Kryten en Rimmer komen met de Starbug terecht op een kunstmatige maan. Al snel wordt duidelijk dat hier vreemde zaken gaande te zijn. Rimmer wordt namelijk ontvoerd en Kryten raakt ernstig beschadigd.

Rimmer blijkt te worden gegijzeld door zijn eigen angsten en haatgevoelens. Deze emoties hebben zich gemanifesteerd in de vorm van monsterachtige wezens. De overige bemanningsleden besluiten hem te gaan redden.

Aflevering 4: Quarantine

Na een missie keren Lister, Cat en Kryten terug naar de Red Dwarf. Ze ontdekken dat Rimmer tijdens hun afwezigheid het commando aan boord heeft overgenomen. Rimmer geeft de bemanning vervolgens het bevel om voor drie maanden in quarantaine te gaan. Al snel wordt duidelijk dat Rimmer is getroffen door een gevaarlijk holo-virus, waardoor hij waanzinnig is geworden.

Aflevering 5: Demons and Angels

Kryten experimenteert met een zogenaamde Triplicator: een apparaat waarmee van ieder object twee kopieën kunnen worden gemaakt. Dit loopt echter verkeerd af wanneer de Red Dwarf per ongeluk wordt vernietigd. Vervolgens blijkt de Triplicator twee kopieën van het hele schip te hebben gemaakt. Het ene schip is 'goed' (met een brave bemanning), het andere schip is 'slecht' (met een gewelddadige bemanning).

Aflevering 6: Back to Reality

De bemanning van de Red Dwarf onderzoekt een oceaan planeet. Hier vinden ze het wrak van een ruimteschip. Vervolgens wordt men aangevallen door een zeemonster: de Despair Squid.

Plotseling krijgt de bemanning te maken met allerlei hallucinaties waarin de Red Dwarf niet echt is, maar slechts onderdeel van een virtual reality game. In deze wereld hebben alle bemanningsleden een andere identiteit. Zo is Cat ineens een super nerd genaamd Duane Dibbley.

Aflevering 1: Psirens

Op een dag wordt de bemanning wakker aan boord van de Starbug. Ze lijden aan geheugenverlies en bovendien blijkt de Red Dwarf plotseling te zijn verdwenen. Vervolgens gaat de bemanning op zoek naar hun vermiste schip. Ze vliegen door een asteroïden veld en krijgen hier te maken met gevaarlijke Psirens.

Aflevering 2: Legion

De bemanning komt terecht op een ruimtestation. Daar maken ze kennis met een intelligente levensvorm genaamd Legion. Legion modificeert vervolgens de holo-projector van Rimmer zodat hij een "hardlight" hologram wordt. Dit betekent dat hij nu als een normaal mens kan eten, voelen en aanraken. Al snel wordt echter duidelijk dat de bemanning gevangen wordt gehouden op het ruimtestation.

Aflevering 3: Gunmen of the Apocalypse

De boordcomputer van de Starbug raakt geïnfecteerd met een gevaarlijk virus. Het schip vliegt hierdoor nu recht op een vulkaanplaneet af. Kryten, Lister, Cat en Rimmer proberen het virus te verslaan in een virtual reality simulatie, die zich af lijkt te spelen in het Wilde Westen.

Aflevering 4: Emohawk Polymorph II

De bemanning krijgt weer eens te maken met allerlei problemen. Eerst worden ze aangevallen door een computer gestuurde sonde, waarna men probeert te vluchten. Hierdoor stort de Starbug echter neer op een maan, die in het gebied van de GELF ligt. Om te kunnen overleven moet er worden samengewerkt met de leden van een lokale stam. Vervolgens wordt Lister gedwongen om te trouwen met de nogal lelijke dochter van het stamhoofd.

Wanneer Lister meteen na de ceremonie probeert weg te sluipen, stuurt zijn boze schoonvader een gevaarlijke Emohawk achter de bemanning aan.

Aflevering 5: Rimmerworld

Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden komt Rimmer alleen vast te zitten op een onbewoonde planeet. Wanneer zijn collega’s hem 600 jaar later eindelijk komen redden, blijkt er inmiddels een hele nieuwe samenleving te zijn ontstaan, geheel bestaande uit klonen van Rimmer. Helaas moeten de klonen niets meer van de originele Rimmer hebben. Ze hebben hem lang geleden namelijk in een kerker gegooid.

Aflevering 6: Out of Time

De bemanning ontdekt een tijdmachine. Vervolgens komen ze een tweede Starbug tegen, met aan boord zichzelf uit de toekomst. Lister is geschokt wanneer hij ontdekt hoe het hem en zijn collega’s in de toekomst zal vergaan. Ze blijken niet alleen oud, dik en kaal te zijn geworden. Ook zijn ze door hun tijdreizen vrienden geworden met o.a. Hitler en andere verwerpelijke historische figuren.

Aflevering 1: Tikka to Ride

Aan het einde van het vorige seizoen leek het erop dat de hele bemanning om het leven was gekomen. Gelukkig wordt in deze aflevering duidelijk dat iedereen heeft overleefd als gevolg van een tijdparadox.

Helaas ontstaan er al snel nieuwe problemen. De voedselvoorraden zijn namelijk op. Lister wil daarom teruggaan in de tijd om nieuwe curry te halen. Dit heeft echter onvoorziene consequenties.

De bemanning komt namelijk terecht in Dallas in november 1963. Vervolgens stoten ze Lee Harvey Oswald per ongeluk uit het raam, waardoor John F. Kennedy overleeft en de hele wereldgeschiedenis wordt veranderd.

Aflevering 2: Stoke Me a Clipper

De super coole piloot Ace Rimmer is terug! Helaas wordt al snel duidelijk dat hij stervende is. Hij wil daarom dat de holografische Rimmer zijn plaats in neemt als redder van het universum. Hiervoor moet Rimmer eerst een speciale training ondergaan om net zo cool en vaardig te worden als Ace. Uiteindelijk sterft Ace, waarna Rimmer inderdaad zijn plaats in neemt. Hij zegt zijn kameraden vaarwel en verlaat het schip.

Opmerking: het personage Rimmer wordt in deze aflevering (tijdelijk) uit de serie geschreven. Dit gebeurde op verzoek van acteur Chris Barrie, omdat hij ontevreden was over zijn rol. Al snel veranderde de acteur echter van gedachten, waardoor het personage later weer terugkeerde in de serie.

Aflevering 3: Ouroboros

Lister, Cat en Kryten ontdekken een mysterieuze scheur in de ruimte. Vervolgens komen ze terecht in een andere dimensie. Daar komen ze een alternatieve versie van de Red Dwarf bemanning tegen. Alles blijkt hier net een beetje anders te zijn. Zo blijkt o.a. Listers grote liefde Kristine Kochanski aan boord te zijn.

Ondertussen begint Lister zich te realiseren wie zijn biologische ouders waren. Als baby werd hij namelijk ten vondeling gelegd in een bar. Nu blijkt dat Lister in werkelijkheid zijn eigen vader is!

Aflevering 4: Duct Soup

Kristine Kochanski, afkomstig uit de alternatieve dimensie (zie vorige aflevering), zit nu vast op de Starbug. Ze blijkt moeilijk te kunnen wennen aan haar nieuwe omstandigheden. Kryten is ondertussen bang dat Lister en Kochanski een relatie met elkaar zullen krijgen en hem daarna niet meer nodig hebben. Daarom besluit Kryten stiekem het schip te saboteren om het stel uit elkaar te houden.

Aflevering 5: Blue

Er gebeurt iets opmerkelijks: Lister realiseert zich dat hij Rimmer mist. Hij begint zelfs te dromen dat Rimmer weer terugkomt en dat ze met elkaar zoenen! Om Lister definitief te genezen van zijn nostalgische gevoelens, creëert Kryten vervolgens de "Rimmer Experience". Dit is een virtual reality programma gebaseerd op Rimmers herinneringen.

Aflevering 6: Beyond a Joke

Op een dag explodeert het hoofd van Kryten uit pure woede en frustratie. De bemanning moet nu dus op zoek gaan naar een nieuw hoofd voor Kryten. Dat hopen ze te vinden op een verlaten ruimteschip, de SS Centauri. Al snel blijkt dit schip echter niet verlaten zijn. Wanneer Kryten vervolgens wordt ontvoerd, ontdekt hij een identieke "broer" te hebben: Able. Dit is een mechanoid met eenzelfde serienummer van dezelfde maker.

Aflevering 7: Epideme

De bemanning komt een bevoorradingsschip tegen, de Leviathan. Er blijkt zich aan boord nog één overlevende te bevinden: Caroline Carmen, een oude liefde van Lister. Helaas is Caroline nu een soort zombie geworden, die Lister infecteert met een dodelijk virus.

Aflevering 8: Nanarchy

In de vorige aflevering raakte Lister zijn arm kwijt door een gevaarlijk virus. Kryten probeert te helpen door een nieuwe arm voor Lister te maken met nanobots. Helaas gaat dit niet helemaal volgens plan.

Ondertussen blijkt de bemanning de vermiste Red Dwarf weer terug te hebben gevonden!

Aflevering 1: Back in the Red, deel I

Nanobots hebben de Red Dwarf herbouwd in de oorspronkelijke staat. Het hele schip ziet er nu weer fantastisch uit. Bovendien is de originele bemanning (die in de eerste aflevering compleet werd uitgeroeid) door de nanobots terug tot leven gewekt. Dit betekent dat ook Rimmer weer terug is.

Aflevering 2: Back in the Red, deel II

Lister, Cat en Kochanski moeten zich tegenover kapitein Hollister verantwoorden voor de diefstal van de Starbug. Ondertussen wordt Kryten geherprogrammeerd naar zijn oorspronkelijke fabrieksinstellingen.

Ook heeft Rimmer weer eens een plan bedacht om snel promotie te kunnen maken. Dit zorgt al snel voor complicaties: door een virus is hij namelijk onweerstaanbaar geworden voor alle vrouwen.

Aflevering 3: Back in the Red, deel III

Lister, Kryten, Kochanski en Cat willen hun onschuld bewijzen en proberen te ontsnappen. De groep realiseert zich echter niet dat ze vastzitten in een virtuele simulatie. Ook blijkt Rimmer ervan te worden verdacht samen te werken met Lister.

Aflevering 4: Cassandra

Rimmer, Lister, Cat, Kryten en Kochanski zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. Door een misverstand blijken ze zich te hebben aangemeld voor een gevaarlijke missie, in ruil voor bepaalde privileges. (Lister denkt abusievelijk dat hij zich heeft opgegeven voor een zangkoor.) Vervolgens ontdekt de groep in het wrak van een ruimteschip een computer die de toekomst kan voorspellen.

Aflevering 5: Krytie TV

Kryten is in de vrouwenvleugel van de gevangenis geplaatst. (Hij heeft immers geen zichtbare genitaliën.) Gevangenen uit de mannenvleugel dwingen hem vervolgens stiekem opnames te maken in de vrouwendouche. Ook Kochanski wordt hiervan het slachtoffer.

Aflevering 6: Pete, deel I

Kapitein Hollister wordt helemaal gek van alle streken die Rimmer en Lister steeds uithalen. Het duo wordt daarom verbannen naar "the hole". Dit is een spartaanse cel voor hardleerse types. Hier zit ook een excentrieke gevangene genaamd Birdman.

Aflevering 7: Pete, deel II

Kryten, Kochanski, Cat, Lister en Rimmer proberen te ontsnappen uit de gevangenis. Kryten heeft namelijk een manier gevonden om de tijd sneller te laten verlopen, waardoor hun straf binnen enkele seconden voorbij zou zijn.

Uiteraard gaat dit weer helemaal mis. Al snel krijgt het groepje te maken met een gevaarlijke Tyrannosaurus. Tot overmaat van ramp blijkt ook de penis van Kryten te zijn weggelopen.

Aflevering 8: Only the Good...

De Red Dwarf wordt getroffen door een gevaarlijke bacterie die metaal aantast. Hierdoor dreigt het hele schip te worden vernietigd. Vervolgens besluit kapitein Hollister de Red Dwarf te laten evacueren. Alle gevangenen worden echter bewust aan boord achtergelaten. Het is nu aan Rimmer, Lister, Cat, Kryten en Kochanski om het schip alsnog van de ondergang te redden. Ze besluiten hulp te zoeken in een parallel universum.

Aflevering 1: Back to Earth, deel I

Het verhaal speelt zich negen jaar na de vorige aflevering af. (De cliffhanger aan het einde van het achtste seizoen wordt overigens geheel genegeerd.)

Het leven aan boord van de Red Dwarf blijkt nog altijd even chaotisch te zijn. Dave Lister en Arnold Rimmer (die nu weer een hologram is) brengen hun dagen als vanouds kibbelend door over van alles en nog wat. Cat heeft zijn bizarre gevoel voor mode nog niet verloren en Kryten is even neurotisch als altijd. Verder blijkt scheepscomputer Holly te zijn verdronken, nadat Lister ooit per ongeluk een waterkraan had laten open staan.

Op een dag ontdekt Cat dat er een zeemonster in één van de watertanks rond zwemt. Het blijkt om een reuze inktvis te gaan. De bemanning probeert het gevaarlijke wezen te vangen, maar al snel worden ze aangevallen. Lister, Cat en Kryten kunnen op het nippertje ontkomen, waarna het beest spoorloos verdwijnt. Kryten komt tot de conclusie dat het wezen waarschijnlijk van dimensie naar dimensie kan springen.

Precies op dat moment verschijnt er een nieuw hologram aan boord: de Russische Katerina Bartikovsky. Ze is een wetenschapsofficier en zegt de vervanger van Rimmer te zijn. Katerina blijkt een manier te weten om Lister weer terug naar de aarde te sturen. Met het DNA uit een achtergebleven tentakel (van de inktvis) lukt het haar om een 'dimensie portaal' naar de aarde te openen.

Aflevering 2: Back to Earth, deel II

Katerina opent het dimensie portaal, maar helaas gaat er iets mis. Het portaal maakt namelijk contact met een alternatieve dimensie. De nietsvermoedende Rimmer, Lister, Kryten en Cat worden vervolgens door het portaal gestuurd.

Het viertal komt inderdaad terecht op aarde: onze eigen aarde welteverstaan, Londen in het jaar 2009. Al snel doet de bemanning een schokkende ontdekking: in deze realiteit zijn zij slechts fictieve personages in een tv serie genaamd Red Dwarf. Het verhaal van deze serie komt precies overeen met hun eigen leven en de avonturen die ze hebben beleefd.

Bovendien leest de bemanning op de achterkant van een Red Dwarf dvd dat ze in hun laatste verhaal, genaamd Back to Earth, om het leven zullen komen. Ook staat op de hoes dat Rimmer, Lister, Kryten en Cat in het verhaal op zoek gaan naar hun ‘schepper’ (de schrijver van de serie) om aan hem een langer leven te vragen. De bemanning besluit de aanwijzingen op de dvd op te volgen.

Aflevering 3: Back to Earth, deel III

Op de set van Coronation Street ontmoet de bemanning de acteur Craig Charles, die hen waarschuwt dat ze weinig tijd meer hebben. Hij geeft hen het adres van hun 'schepper': de schrijver van de tv-serie.

In een Blade Runner-achtige scène gaat de bemanning vervolgens de confrontatie aan met hun zogenaamde schepper. Omdat hun dood al vast zou liggen, besluit Lister de man te vermoorden en zelf het script te herschrijven.

Uiteindelijk realiseert de bemanning zich echter dat ze in een alternatief universum zijn terecht gekomen. Na enige strubbelingen kunnen ze alsnog terugkeren naar de Red Dwarf in hun eigen realiteit. Maar niet zonder te lachen om al die domme fans op de aarde, die denken dat hun wereld de enige echte realiteit is...

Aflevering 1: Trojan

De bemanning ontvangt een noodoproep van een ander schip, dat blijkt te worden gecommandeerd door een hologram van Rimmers broer Howard.

Rimmer wil zijn broer echter alleen redden wanneer hij op gelijke voet staat met Howard. Dit om gezichtsverlies te vermijden. Hij vat daarom het briljante plan om binnen een paar uur zijn examens te halen, waardoor ook hij eindelijk een officier zou zijn. Helaas is Rimmer al 10 keer gezakt voor dit examen en het is dus niet verwonderlijk dat het ook dit keer niet lukt.

Er blijft maar één alternatief over: liegen. Rimmer besluit zijn broer alsnog te redden. Ondertussen doet hij net alsof hij een geweldige kapitein is met een super efficiënte bemanning.

Aflevering 2: Fathers and Suns

Lister stuurt zichzelf ieder jaar een kaart voor vaderdag. Na een rake opmerking van Rimmer, besluit Lister dat hij een betere 'vader' voor zichzelf wil zijn. Hij wil zijn leven nu radicaal veranderen.

Ondertussen installeren Rimmer en Kryten een nieuwe geavanceerde computer: Pree. Hier krijgen ze al snel grote spijt van, want Pree is dodelijk efficiënt. Pree is zelfs van plan om Lister van het schip te gooien.

Aflevering 3: Lemons

De bemanning is per ongeluk vast komen te zitten in het verre verleden. De batterij van hun afstandsbediening is namelijk leeg en dus kunnen ze niet terug keren naar de Red Dwarf in hun eigen tijd. Rimmer herinnert zich ineens aan iets dat hij ooit op school heeft geleerd: met een citroen zou je een batterij kunnen maken.

In het jaar 23 groeien er echter geen citroenen in Groot-Brittannië. Daarom begint het gezelschap aan een lange reis van 4000 mijlen naar de andere kant van de wereld. Onderweg sluiten ze vriendschap met ene Jezus.

Aflevering 4: Entangled

Lister speelt op een maan een spelletje poker met een aantal aliens - en verliest. Nu is hij niet alleen de Starbug kwijt, ook moet hij Rimmer aan de winnaars overhandigen. Doet Lister dit niet, dan heeft dit ernstige consequenties. Ondertussen krijgen Cat en Kryten te maken met een zogenaamde kwantumverstrengeling.

Aflevering 5: Dear Dave

Lister ontvangt post van een oude vriendin. Hierin staat dat ze misschien zwanger van hem is. Vervolgens probeert Lister te ontdekken of zijn ex hierna nog meer brieven heeft geschreven. Heeft hij inderdaad een nakomeling? Ondertussen blijken er twee snoep automaten verliefd te zijn op Lister.

Aflevering 6: The Beginning

Na een aanval van vijandige schepen ontvluchten Rimmer, Lister, Cat en Kryten de Red Dwarf. Ze zoeken vervolgens hun toevlucht in een asteroïde. Slechts één man kan de bemanning nu nog redden... Rimmer.

Helaas wordt hij zoals altijd geplaagd door vele twijfels en onzekerheden. Dan gebeurt er iets opmerkelijks: Rimmer toont eindelijk lef en kan inderdaad het leven van zijn kameraden redden!

Aflevering 1: Twentica

De bemanning van de Red Dwarf komt terecht in een alternatieve versie van de Amerikaanse geschiedenis. Hier blijken alle vormen van moderne technologie en wetenschap verboden te zijn. Een groot probleem voor Rimmer en Kryten, omdat ze nu illegaal zijn! Om in deze wereld niet op te vallen moet de bemanning zich verkleden. Vervolgens zoeken ze contact met een ondergrondse groepering van wetenschappers.

Aflevering 2: Samsara

De bemanning van de Red Dwarf ontdekt een reddingscapsule met daarin de overblijfselen van een man en een vrouw. Beiden waren bemanningsleden van het ruimteschip Samsara, dat lang geleden neerstortte op een oceaanplaneet. Iedereen aan boord kwam hierbij om het leven, hoewel in eerste instantie onduidelijk is waarom het schip destijds is neergestort.

Rimmer, Cat, Lister en Kryten hopen in het wrak van de Samsara nog het één en ander aan materiaal te kunnen bergen. Het groepje krijgt echter al snel te maken met allerlei vreemde gebeurtenissen. Geen enkele goede daad blijft ongestraft...

Aflevering 3: Give And Take

De bemanning ontdekt een verlaten ruimtestation. Al snel wordt echter duidelijk dat hier nog een gevaarlijke medische droid rondwaart: Asclepius. Lister en Kryten worden door Asclepius gevangen genomen, waarna hij bij Lister beide nieren verwijdert. Gelukkig kunnen Lister en Cat even later door Kryten en Rimmer worden bevrijd. Zonder nieren zal Lister echter niet lang meer te leven hebben. Wat nu?

Aflevering 4: Officer Rimmer

De bemanning ontvangt een signaal van een schip in nood. Vervolgens redt Rimmer per ongeluk het leven van de kapitein. (Eigenlijk wil Rimmer juist het hele schip met bemanning vernietigen, maar dat mislukt.)

Als beloning voor zijn 'goede daad' krijgt Rimmer promotie. Hij is nu een officier, iets waar hij al zijn hele carrière van droomt. Al snel ontpopt Rimmer zich echter als een dictator, die er alles aan doet om zijn collega’s te kleineren. Bovendien laat hij talloze kopieën van zichzelf maken, zodat de hele Red Dwarf wordt bevolkt door Rimmer-officieren.

Aflevering 5: Krysis

Kryten heeft last van een stevige midlife crisis. Hij vraagt zich af wat de zin is van zijn bestaan. Zijn kameraden proberen hem te helpen door contact te zoeken met een andere mechanoïd genaamd Butler.

Lister denkt dat Kryten zich veel beter zal voelen wanneer hij zich kan vergelijken met een inferieure soortgenoot. Helaas pakt dit totaal anders uit. Hoewel Butler een ouder model is blijkt hij enorm ontwikkeld te zijn. Butler schildert namelijk prachtige schilderijen, schrijft diepgaande boeken, heeft geneesmiddelen uitgevonden voor allerlei ziektes en onderhoudt contacten met buitenaardse culturen.

Kryten krijgt meteen een ernstig minderwaardigheidscomplex. Hij realiseert zich dat hij eigenlijk niets nuttigs met zijn leven heeft gedaan behalve schoonmaken en poetsen.

Aflevering 6: Can of Worms

Cat loopt een vrouwelijke soortgenoot tegen het lijf en is meteen smoorverliefd. Helaas wordt al snel duidelijk dat zijn nieuwe liefje in werkelijkheid een zwangere Polymorph is. Dit gevaarlijke wezen, dat van gedaante kan veranderen, heeft ongemerkt haar eieren in het lichaam van Cat gelegd. Wanneer de baby’s eenmaal zijn geboren blijken ze net zo gevaarlijk te zijn als hun moeder.

De bemanning besluit de nakomelingen te doden, maar dit is moeilijker dan gedacht.

Aflevering 1: Cured

De bemanning van de Red Dwarf bezoekt een onderzoekbasis. Daar ontmoeten ze een wetenschapper, Professor Telford, die beweert dat hij het kwaad kan genezen. Lister en zijn collega’s schikken zich rot wanneer ze vervolgens o.a. Hitler en Stalin op de basis tegenkomen. Tot ieders verbazing lijken de patiënten van Professor Telford inderdaad ‘genezen’ te zijn.

Aflevering 2: Siliconia

De bemanning van de Red Dwarf krijgt te maken met een schip vol mechanoïd vrijheidsstrijders: het Mechanoid Intergalactic Liberation Front. Ze zijn gekomen om Kryten te bevrijden, omdat ze denken dat hij als slaaf wordt gehouden. Rimmer, Lister en Cat worden vervolgens gevangen genomen. Om hen een lesje te leren worden ze zelf tot mechanische slavenarbeid gedwongen.

Aflevering 3: Timewave

Net wanneer de bemanning een nieuwe planeet heeft ontdekt (die Rimmer meteen naar zichzelf vernoemt) wordt de Starbug getroffen door een tijdgolf. Vervolgens duikt er ineens een schip uit de 24e eeuw op. De S.S. Enconium blijkt nu direct af te koersen op Rimmers planeet. Om het schip te redden besluiten Lister en zijn collega’s aan boord te gaan. Helaas krijgt men al snel te maken met de excentrieke bemanning van de Enconium. Die houden namelijk totaal niet van kritiek. Elke kritische opmerking wordt zwaar bestraft.

Aflevering 4: Mechocracy

Uit onvrede besluiten alle machines op de Red Dwarf in staking te gaan. Om de impasse te doorbreken wordt besloten een presidentsverkiezing te houden. Rimmer en Kryten nemen het tegen elkaar op. Kryten ontdekt echter al snel dat Rimmer een gemeen spel speelt.

Aflevering 5: M-Corp

Lister is jarig en krijgt uitgerekend op deze dag een hartaanval. Ondertussen voert Kryten een computer upgrade uit. Hierna blijkt dat de Jupiter Mining Corporation (de eigenaar van de Red Dwarf) inmiddels is overgenomen door een bedrijf genaamd M Corp. Meteen begint er aan boord van alles te veranderen. Lister ontdekt dat M Corp hem wil dwingen alleen nog de merkproducten van het bedrijf te gebruiken. Maar de prijs voor deze 'service' is hoog.

Aflevering 6: Skipper

De bemanning ontdekt een bijzondere ruimte anomalie die naar alternatieve realiteiten blijkt te leiden. Kryten maakt vervolgens een mobiele "Quantum skipper" waarmee je door verschillende realiteiten kunt reizen. Rimmer besluit met dit apparaat op zoek te gaan naar een betere realiteit waarin hij geen loser is, maar succesvol en geliefd. Uiteindelijk moet hij echter concluderen dat het gras bij de buren niet altijd groener is.

Opmerking: in deze aflevering zien we voor het eerst sinds seizoen 8 de scheepscomputer Holly en Captain Hollister weer terug.

The Promised Land

Lister ontmoet een drietal jonge katachtigen, die hem als god aanbidden. Ze zijn op de vlucht voor hun eigen volk. Door een misverstand blijkt uit Listers levensverhaal een religie te zijn ontstaan. Lister voelt zich hierdoor verantwoordelijk voor het drietal en probeert hen te helpen. Ondertussen ontdekt de bemanning van Red Dwarf op een floppy een oude backup van Holly. En Rimmer krijgt onverwacht een holo-upgrade.

Opmerking: deze aflevering werd oorspronkelijk uitgezonden als één special van 90 minuten, maar is later ook als tweedelige special (van ieder 45 minuten) uitgebracht.

Personages en schepen


David Lister

Arnold Rimmer

Cat

Holly

Kryten

Kristine Kochanski

Captain Hollister

Red Dwarf

Starbug
4.6666666666667 1 1 1 1 1 4.67 (3 stemmen)