Stranger Things (2016-heden)

Samenvatting

Het verhaal begint in 1983. In het dorpje Hawkins, ergens op het Amerikaanse platteland, gebeuren vreemde dingen. Op een dag verdwijnt de 12-jarige Will Byers spoorloos. Zijn vrienden Mike, Lucas en Dustin gaan naar hem op zoek. In het bos ontdekken ze vervolgens een mysterieus meisje genaamd 011 (Eleven). Ze blijkt bijzondere psychokinetische krachten te hebben. De jongens sluiten vriendschap met haar.

Na verloop van tijd wordt duidelijk dat er in de buurt allerlei duistere experimenten van de Amerikaanse regering gaande zijn. Wetenschappers van een geheim onderzoekslaboratorium hebben namelijk een soort interdimensionaal portaal geopend. Hieruit kwam een monsterachtig wezen tevoorschijn, afkomstig uit een alternatieve dimensie (de "Upside Down"). Dit gevaarlijke monster ontsnapte en ontvoerde Will.

Ondertussen blijkt het laboratorium ook gebruik te maken van menselijke proefpersonen. Eén van hen was het meisje Eleven. Haar krachten zijn het gevolg van jarenlange experimenten, die voor haar zeer traumatiserend waren. Op een dag lukt het Eleven om te ontsnappen. Hierna moeten de wetenschappers die haar creëerden tot het uiterste gaan om hun activiteiten voor de buitenwereld geheim te houden.

Serie Algemeen

Stranger Things is een Amerikaanse SF-horror serie. Het verhaal werd bedacht door de tweelingbroers Matt en Ross Duffer (Wayward Pines). Het programma ging in juli 2016 in première bij Netflix. Inmiddels zijn er vier seizoenen gemaakt, die met zeer onregelmatige tussenpozen werden uitgebracht. Inmiddels is ook groen licht gegeven voor een vijfde (en tevens laatste) seizoen, dat ergens in 2025 wordt verwacht.

Stranger Things werd overigens positief ontvangen door recensenten en kijkers. Vooral de prettige, nostalgische jaren 80 sfeer die serie oproept werd geprezen. Ook werden er al diverse prijzen gewonnen.

Trailer

Links