Space Rangers (1993)

“The year is 2104. Explorers have stretched civilization to the farthest reaches of the galaxy, establishing remote outposts. A few elite men and women have volunteered to go to the frontier. Not to rule, but to uphold the law. These are the Space Rangers, our peacekeepers, our marines.”

“The year is 2104.
A powerful new fighting force patrols the universe.
They are the law.
They are the future.”

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in het jaar 2104. De mensheid is tot in de verste hoeken van het heelal doorgedrongen. Op de verre planeet Avalon bevindt zich een buitenpost genaamd Fort Hope, waar behalve kolonisten ook leden van het Space Rangers Corps zijn gestationeerd. In Fort Hope wordt gehandeld en diplomatie bedreven. De Rangers hebben de taak om voor orde en veiligheid zorgen.

De grootste bedreiging vormen de Banshees, mysterieuze aliens, die uiterst gewelddadig en gevaarlijk zijn. Door middel van teleportatie kunnen de Banshees razendsnelle aanvallen op hun vijanden uitvoeren. Regelmatig overvallen deze aliens transportschepen. Daarnaast hebben de Rangers het ook te maken met smokkelaars, slavenhandelaren en andere criminelen.

In de serie staan de avonturen van het team van Captain John Boon centraal, de beste Rangers die er in deze uithoek van het heelal zijn te vinden. Zij hebben de beschikking over een verouderd schip (Ranger Slingship #377), waarmee ze de kolonie koste wat het kost proberen te beschermen. Tijdens de vele missies blijkt de eigenzinnige Boon vaak een geheel eigen interpretatie te geven aan de bevelen van zijn bazin Commander Chennault.

Boons team bestaat uit de pilote Jojo Thorsen (afkomstig van de planeet New Venus, waar alleen vrouwen leven), de buitenaardse Zylyn (lid van een ras met sterke gewelddadige impulsen), Daniel Kincaid (een groentje dat net van de Academie komt) en de scheepstechnicus Doc (die al zo vaak gewond is geraakt dat inmiddels bijna zijn hele lichaam – incl. zijn hart – uit kunstmatige onderdelen bestaat).

Serie Algemeen

De eerste aflevering van Space Rangers werd op 6 januari 1993 door de zender CBS uitgezonden. De serie werd al na enkele afleveringen stopgezet. Er werden in totaal zes afleveringen geproduceerd, maar uiteindelijk waren slechts vier daarvan op de Amerikaanse tv te zien (en werden ze ook nog eens de verkeerde volgorde uitgezonden).

In Europa werden alle afleveringen wel gewoon uitgezonden. In het verleden werd de serie bijvoorbeeld vaak herhaald op de Duitse televisie. Hoofdrolspeler Jeff Kaake (Captain John Boon) was later trouwens nog te zien in de serie Viper als Agent Thomas Cole.

Opmerkelijk is dat er geen rode draad door de verhalen loopt, zodat elke aflevering los bekeken kan worden. In sommige landen werden de afleveringen opnieuw gemonteerd tot drie aparte tv films en in die vorm ook op video uitgebracht.

Er bestaan verder ook enkele videogames met de naam Space Rangers, maar die hebben helemaal niets met deze tv serie te maken.

Dvd

Pas in 2013 werd de complete serie in Noord-Amerika op dvd uitgebracht. In Duitsland en Groot-Brittannië (Regio 2) is de reeks ook op dvd verkrijgbaar.

Intro

Links

  • tv.com - Uitgebreide samenvattingen van alle afleveringen
  • Wikipedia - Beknopte episode guide en karakter beschrijvingen
  • Marjorie Monaghan - Artikel over actrice Marjorie Monaghan (Jojo), die herinneringen ophaalt aan de serie
3 1 1 1 1 1 3.00 (1 stem)