Viper (1994-1999)

“It prowls the streets in pursuit of justice. It’s origins are secret. It’s technology, 21st century. It’s existence, officially disavowed. But it’s presence, undeniable. The perfect weapon for an imperfect future … Viper.”

Samenvatting

In de nabije toekomst is het Amerikaanse Metro City het speelveld geworden van de georganiseerde misdaad. Met name één criminele organisatie, die ‘The Outfit’ wordt genoemd, heeft het in de stad voor het zeggen. Het Metro City Police Department (Metropol) zit met de handen in het haar, want het lukt hen maar niet om grip te krijgen op de aanhoudende golf van geweld. Dit leidt tot de oprichting van een speciale en geheime taakgroep, die door de federale regering wordt aangewezen om de bezem te halen door Metro City.

De briljante wetenschapper Julian Wilkes krijgt de opdracht een bijzonder high tech wapen tegen de onderwereld te bedenken. Wilkes komt met een auto, die er van buiten uitziet als een gewone Dodge Viper RT/10. Met één druk op de knop transformeert de rode sportwagen echter d.m.v. nanotechnologie binnen enkele seconden in een futuristische zilverkleurige superauto. Deze wagen, de ‘Defender’, is o.a. voorzien van een kogelvrije pantser, wapens in alle soorten en maten (raketten, mitrailleurs, rookbommen etc) en is ook nog eens supersnel.

Het Viper Project heeft in de beginfase met flinke tegenslagen te maken. Het grootste probleem is dat er voor de Defender een speciaal getrainde chauffeur nodig is. Normale autorijders blijken namelijk niet in staat te zijn om de dodelijke superwagen onder controle te houden. Een tijd lang ziet het er naar uit dat er geen geschikte chauffeur gevonden kan worden, totdat Metropol attent wordt op de crimineel Michael Payton. Deze man, in dienst van The Outfit, staat aan het hoofd van een bende autodieven. Payton is berucht om zijn ijzersterke en uitzonderlijke rijkunsten.

Op een dag raakt Payton zwaargewond bij een auto ongeluk. Metropol ruikt onmiddellijk een unieke kans. Officieel wordt Payton kort na het ongeluk doodverklaard. In werkelijkheid overleeft hij het ongeval echter en hij krijgt een chip in zijn hersenen geïmplanteerd waarmee zijn geheugen wordt gewist. Hij krijgt een nieuwe persoonlijkheid aangemeten en vanaf dat moment gaat Payton als de Metropol agent Joe Astor door het leven. Samen met zijn collega’s neemt hij het op tegen alles wat slecht is in de stad.

Niet iedereen is even blij met de komst van het Viper Project. Behalve The Outfit, proberen ook de corrupte leden van het politieke en geüniformeerde establishment er alles aan te doen om het project in diskrediet te brengen. Wanneer The Outfit invloedrijke politici ertoe kan dwingen om het project stop te zetten, zien Joe en Wilkes zich, samen met de monteur Franklin Waters, gedwongen om de Viper van de politie te stelen. Het trio weet zich toegang te verschaffen tot Payton’s oude bankrekening en ze zetten met dit geld een eigen geheim hoofdkwartier op in een oude elektriciteitscentrale. Joe begint hierna met zijn nieuwe superwagen een privé oorlog tegen de misdaad.

Hoewel de politie en de FBI uiteindelijk weer de bevoegdheid krijgen over het project en het Viper team door de jaren heen meerdere keren van samenstelling verandert, blijft één ding altijd gelijk: de oneindige stroom van gevaarlijke tegenstanders. Of het daarbij gaat om pietluttige FBI bureaucraten, achterbakse criminelen of om doorgedraaide ex militairen, het vastbesloten Viper team geeft hun missie om Metro City veiliger te maken nooit op.

Serie Algemeen

Viper werd gecreëerd door Danny Bilson en Paul DeMeo. Zij zouden hun inspiratie gehaald hebben uit het idee om de series Knight Rider en Airwolf met elkaar te kruizen. De aanzet voor Viper kwam echter niet van de twee heren zelf. Autofabrikant Chrysler had in 1992 de Paramount Studios benaderd met het idee om een tv serie te maken met een flitsende Dodge Viper in de hoofdrol. Chrysler kampte in die jaren met een imago probleem en wilde door middel van een hippe serie hun stoffige imago kwijtraken.

De piloot aflevering werd vervolgens begin 1993 opgenomen. Oorspronkelijk zou de serie door CBS worden uitgezonden, maar na de pilot bekeken te hebben liet de zender Viper vallen, omdat de serie als te gewelddadig werd bevonden. Het eerste seizoen van Viper werd later opgepikt door de zender NBC en daar werd in januari 1994 de eerste aflevering alsnog uitgezonden. De productiekosten waren hoog en de kijkcijfers laag, waardoor de serie al in april 1994 werd stopgezet.

Paramount Television besloot de serie daarna zelf van NBC over te nemen. Het merendeel van de acteurs werd vervangen, de scripts werden opgepoetst en ook op andere gebieden onderging de serie een flinke gedaanteverwisseling. Deze nieuwe insteek had wel succes: van september 1996 tot mei 1999 was Viper door middel van de zogenaamde ‘syndication’ op verschillende Amerikaanse zenders te zien. Uiteindelijk telde de serie 4 seizoenen en 79 afleveringen.

Maar één personage (monteur Frankie Waters) was in alle vier de seizoenen te zien. Hoofdacteur James McCaffrey (speelde Joe Astor) werd in seizoen 2 uitgewisseld tegen Jeff Kaake (speelde CIA Special Investigator Thomas Cole). Verder werd het personage Detective Cameron Westlake in seizoen 2 aan de serie toegevoegd als de vrouwelijke hoofdrol. In het vierde seizoen vertrok ook Kraake weer, waarna McCaffrey in de serie terugkeerde.

Viper werd opgenomen in Los Angeles (seizoen 1) en het Canadese Calgary (seizoen 2) en Vancouver (seizoen 3 en 4). Het computer effect dat nodig was om de Viper in de Defender te transformeren was trouwens niet bepaald goedkoop. In het eerste seizoen waren de kosten hiervoor $50.000 per ‘transformatie scène’.

In 1994 werden er tot slot nog vier comics rond de serie uitgegeven.

Vergelijkbare serie: Knight Rider (1982).

Links

3 1 1 1 1 1 3.00 (1 stem)