Viper (1994-1999)

Samenvatting

In de nabije toekomst is het Amerikaanse Metro City het speelveld geworden van de georganiseerde misdaad. De plaatselijke politie (Metropol) is radeloos, want het lukt hen niet om grip te krijgen op de aanhoudende golf van geweld. Dit leidt tot de oprichting van een speciale en geheime taakgroep.

De wetenschapper Julian Wilkes krijgt de opdracht een bijzonder hightech wapen tegen de onderwereld te bedenken. Wilkes komt met een auto die er uitziet als een gewone Dodge Viper. Met één druk op de knop transformeert de rode sportwagen echter d.m.v. nanotechnologie in een futuristische zilverkleurige superauto. Deze supersnelle wagen, de Defender, is voorzien van een kogelvrije pantser en allerlei wapens (o.a. raketten, mitrailleurs, rookbommen).

De ex-crimineel Michael Payton, berucht om zijn uitzonderlijke rijkunsten, wordt ingehuurd als chauffeur. Officieel wordt Payton na een ongeluk doodverklaard. In werkelijkheid overleeft hij en krijgt een chip in zijn hersenen geïmplanteerd waarmee zijn geheugen wordt gewist. Hij krijgt een nieuwe persoonlijkheid aangemeten en vanaf dat moment gaat Payton door het leven als Joe Astor. Samen met zijn collega’s neemt hij het op tegen de criminaliteit.

Al snel blijkt het Viper project veel tegenstanders te hebben. Dit zijn niet alleen criminelen, maar ook corrupte politici en politieagenten. Wanneer invloedrijke politici de stopzetting van het project eisen, besluiten Astor, Wilkes en monteur Franklin Waters zichzelf de Viper toe te eigenen. Het trio verschaft zich toegang tot Paytons oude bankrekening en ze zetten met dit geld een eigen geheim hoofdkwartier op in een oude elektriciteitscentrale. Joe begint hierna met zijn nieuwe superwagen een privé oorlog tegen de misdaad.

Hoewel de politie uiteindelijk weer de leiding krijgt over het project en het Viper team door de jaren heen vaak van samenstelling verandert, blijft één ding altijd gelijk: de oneindige stroom van gevaarlijke tegenstanders. Of het daarbij gaat om pietluttige bureaucraten of achterbakse criminelen, het vastbesloten team geeft hun missie om Metro City veiliger te maken nooit op.

Serie Algemeen

Viper is een Amerikaanse serie. De makers lieten zich inspireren door series als Knight Rider en Airwolf. De aanzet voor Viper kwam echter van autofabrikant Chrysler. Het bedrijf benaderde in 1992 de Paramount studio's met het idee voor een tv-serie met een flitsende auto in de hoofdrol. Chrysler kampte destijds met een imagoprobleem en het bedrijf wilde daarom zijn nieuwe sportwagen promoten.

Het eerste seizoen ging in januari 1994 in première bij de zender NBC. Wegens hoge productiekosten en tegenvallende kijkcijfers dreigde het programma echter al snel weer te worden stopgezet. Hierna werden er achter de schermen een flink aantal veranderingen doorgevoerd. Het merendeel van de acteurs werd vervangen, de scenario's werden opgepoetst en ook op andere gebieden onderging de serie een flinke gedaanteverwisseling. Deze nieuwe insteek had wel succes. Uiteindelijk werden er vier seizoenen gemaakt, in totaal 78 afleveringen. De laatste aflevering werd in mei 1999 uitgezonden.

Slechts één acteur was in alle vier de seizoenen te zien. De overige castleden wisselden steeds weer. Hoofdrolspeler James McCaffrey (speelde Joe Astor) werd bijvoorbeeld in seizoen twee uitgewisseld tegen Jeff Kaake (speelde Thomas Cole). Verder werd het personage Detective Cameron Westlake aan de serie toegevoegd als de vrouwelijke hoofdrol. In het vierde seizoen vertrok ook Kaake weer, waarna McCaffrey in de serie terugkeerde.

Overigens was de CGI die nodig was om de Viper in de Defender te transformeren niet bepaald goedkoop. In het eerste seizoen waren de kosten hiervoor maar liefst $50.000 per ‘transformatie scène’.

Vergelijkbare serie: Knight Rider (1982).

Links