Space Island One (1998) a.k.a. Raumstation Unity

De serie is zowel bekend onder de naam ‘Raumstation Unity’ als ‘Space Island One’.

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst. Op zo’n 250 kilometer hoogte vliegt het commerciële ruimtestation Space Island One a.k.a. Unity in een omloopbaan rond de aarde.

Aan boord bevindt zich een zevenkoppige bemanning, die permanent op het zelf verzorgende, hypermoderne ruimtestation woont en werkt. Het team heeft allerlei geavanceerde technologieën tot hun beschikking. Zo heeft men per computer toegang tot alle bibliotheken en databases op aarde. Verder heeft het station kunstmatige zwaartekracht, die het mogelijk maakt een botanische tuin en verschillende laboratoria te onderhouden.

Eigenaar van het station is een onderzoeksfirma op de aarde, die tot ergernis van de bemanning koste wat het kost op alle mogelijke manieren geld aan het project wil verdienen. Dit betekent in de praktijk dat er alleen experimenten en onderzoeken mogen worden uitgevoerd die in de toekomst winstgevend voor het bedrijf kunnen zijn. Zo nu en dan komt de firma zelfs met wel heel bizarre, nieuwe ideeën om winst te maken. Wat bijvoorbeeld te denken van begrafenissen in de ruimte voor 1 miljoen dollar? De bemanning is hier uiteraard niet blij mee.

Commander Kathryn McTiernan voert al drie jaar het bevel over het station. Haar eerste officier is Lt. Cmdr. Walter B. Shannon, een ervaren NASA piloot. De computer specialist en technicus Dusan Kashkavian heeft als taak alle boordsystemen te onderhouden. Dokter Kaveh Homayuni is de enige arts aan boord. Tevens bevinden zich de wetenschapsofficier Lyle Campbell en de scheikundigen Paula Hernandez en Harriet (Harry) Eschenbach aan boord.

Samen moet de groep zien te overleven in bijzondere omstandigheden. Dit valt uiteraard niet mee, omdat alle teamleden totaal verschillende persoonlijkheden hebben en uit verschillende culturen komen. Dit levert regelmatig conflicten en rivaliteiten op. Ze zijn immers gedwongen om ver van huis langdurig met elkaar samen te leven in kleine ruimtes, waardoor bij iedereen vroeg of laat de twijfel opkomt of dit nu werkelijk is wat men wil.

Terwijl men zich moet bezighouden met riskante onderzoeksopdrachten, wetenschappelijke experimenten of technische mankementen spelen er op de voorgrond vooral persoonlijke problemen. Harry blijkt bijvoorbeeld zwanger te zijn. Ze wil graag als eerste vrouw bevallen in de ruimte, maar of dit ook daadwerkelijk zal lukken is nog maar de vraag. Op de aarde is men in ieder geval van plan om hier een enorme publiciteitsstunt van te maken.

Serie Algemeen

Het project was een coproductie van twee commerciële zenders: het Britse Sky One en het Duitse VOX. In Groot-Brittannië werd de serie als Space Island One uitgezonden. In Duitsland was de serie onder de naam Raumstation Unity te zien. Na twee seizoenen werd de serie stopgezet. In totaal werden er 27 afleveringen geproduceerd, hoewel één daarvan om onbekende reden nooit werd uitgezonden.

Sky zond de eerste aflevering uit in januari 1998, VOX pas in november 1998. Op Sky was wekelijks een nieuwe aflevering te zien. Op deze zender werd de laatste aflevering in november 1998 uitgezonden. VOX zond dagelijks nieuwe afleveringen uit. In Duitsland werd de laatste aflevering in januari 1999 uitgezonden.

De cast bestond uit Britse, Duitse en Canadese acteurs. De serie, die een klein budget had, werd geheel gefilmd op het Britse Isle of Man.

dvd's

De serie is nooit op dvd uitgebracht.

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)