Space Island One (1998) a.k.a. Raumstation Unity

Samenvatting

Het verhaal speelt in de nabije toekomst. In een omloopbaan rond de aarde bevindt zich het commerciële ruimtestation Unity. Aan boord zijn zeven bemanningsleden, die permanent op het hypermoderne ruimtestation verblijven. De crew heeft allerlei geavanceerde technologieën tot hun beschikking. Zo heeft men per computer toegang tot alle bibliotheken en databases op aarde. Verder heeft het station kunstmatige zwaartekracht, die het mogelijk maakt een botanische tuin en verschillende laboratoria te onderhouden.

Eigenaar van het station is een commerciële onderzoeksfirma op de aarde, die tot ergernis van de bemanning op alle mogelijke manieren geld aan het project wil verdienen. Dit betekent in de praktijk dat er alleen experimenten en onderzoeken mogen worden uitgevoerd die winstgevend voor het bedrijf kunnen zijn. Zo nu en dan komt de firma zelfs met wel heel bizarre ideeën om winst te maken. Wat bijvoorbeeld te denken van begrafenissen in de ruimte voor één miljoen dollar? De bemanning is hier uiteraard niet blij mee.

Commander Kathryn McTiernan voert al drie jaar het bevel over het station. Haar eerste officier is Walter B. Shannon, een ervaren NASA piloot. De computer specialist en technicus Dusan Kashkavian heeft als taak alle boordsystemen te onderhouden. Dokter Kaveh Homayuni is de enige arts. Tevens bevinden zich de wetenschapsofficier Lyle Campbell en de scheikundigen Paula Hernandez en Harriet ('Harry') Eschenbach aan boord. Samen moet de groep zien te overleven in bijzondere omstandigheden. De crewleden hebben echter uiteenlopende persoonlijkheden en culturele achtergronden, wat regelmatig conflicten en rivaliteiten oplevert.

Terwijl men zich bezighoudt met allerlei onderzoeksopdrachten, wetenschappelijke experimenten of technische mankementen spelen er op de voorgrond vooral persoonlijke problemen. Harry blijkt bijvoorbeeld zwanger te zijn. Ze wil graag als eerste vrouw bevallen in de ruimte, maar of dit ook daadwerkelijk zal lukken is nog maar de vraag. Op de aarde is men in ieder geval van plan om hier een enorme publiciteitsstunt van te maken.

Serie Algemeen

Space Island One is een Duits-Britse coproductie. Het ging om een samenwerking tussen de Britse zender Sky One en de Duitse zender VOX. In Groot-Brittannië werd de serie als Space Island One uitgezonden. In Duitsland werd de naam Raumstation Unity gebruikt. De cast bestond vooral uit Britse, Duitse en Canadese acteurs.

De première was in januari 1998 bij Sky One. (De Duitse première volgde pas 11 maanden later.) Het verhaal valt te omschrijven als een soort van mix van Moonbase 3 en Jupiter Moon. Er werden uiteindelijk twee seizoenen gemaakt, in totaal 26 afleveringen. De laatste aflevering werd in november 1998 uitgezonden.

De opnames vonden plaats op het Britse Isle of Man.

Links