Moonbase 3 (1973)

Samenvatting

De serie speelt zich af in het jaar 2003. (Ten tijde van de originele uitzending was dit 30 jaar in de toekomst.) Het verhaal gaat over de bemanning van een kleine ruimtebasis op de maanoppervlakte.

De maan blijkt namelijk door verschillende wereldmachten te zijn gekolonialiseerd. Iedere wereldmacht heeft een eigen basis op de maan gebouwd. Dit zijn er in totaal vijf: Moonbase 1 (USA), Moonbase 2 (Rusland), Moonbase 3 (Europa), Moonbase 4 (China) en Moonbase 5 (Brazilië).

Dr David Caulder staat aan het hoofd van Moonbase 3. Zijn bemanning krijgt wekelijks te maken met allerlei problemen. Dit varieert van technische mankementen tot de psychologische gevolgen van het claustrofobische leven in de ruimte. Daarnaast wordt het dure project constant geplaagd door geldgebrek.

Serie Algemeen

Moonbase 3 was een Britse serie, waarvan de eerste aflevering in september 1973 werd uitgezonden door de BBC. De serie werd bedacht door Barry Letts en Terrance Dicks, die op dat moment ook deel uitmaakten van het Doctor Who productieteam.

Het duo wilde met Moonbase 3 een realistische dramaserie maakten. Ze huurden daarom een wetenschapsjournalist van de BBC in, James Burke, die eerder ook verslag had gedaan van de maanlanding. Burke moest er voor zorgen dat de serie wetenschappelijk gezien zo realistisch mogelijk werd.

Helaas werd al snel duidelijk dat de serie geen succes was: de kijkcijfers waren beneden de verwachtingen. Ook de kritieken waren niet erg positief. Zo zou de serie te saai en te langzaam zijn. Na in totaal zes afleveringen werd de serie uiteindelijk stopgezet. De laatste aflevering werd in oktober 1973 uitgezonden.

Zoals destijds gebruikelijk was werden alle originele filmbanden na uitzending gewist door de BBC. Jarenlang werd gedacht Moonbase 3 voor altijd verloren was gegaan, totdat men in 1993 in een Amerikaans filmarchief kopieën van alle afleveringen aantrof. Die werden daarna op VHS (en later ook op dvd) uitgegeven.

Tegenwoordig wordt Moonbase 3 gezien als een cult serie.

Dvd

De serie werd in 2002 in Groot-Brittannië op dvd uitgebracht.

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)