Moonbase 3 (1973)

Samenvatting

De serie speelt zich af in het jaar 2003. (Ten tijde van de originele uitzending was dit 30 jaar in de toekomst.) Het verhaal gaat over de bemanning van een kleine ruimtebasis op de maanoppervlakte. De maan is namelijk door verschillende wereldmachten gekoloniseerd. Iedere wereldmacht heeft een eigen maanbasis. Dit zijn er in totaal vijf: Moonbase 1 (USA), Moonbase 2 (Rusland), Moonbase 3 (Europa), Moonbase 4 (China) en Moonbase 5 (Brazilië).

Dr. David Caulder staat aan het hoofd van Moonbase 3. Zijn bemanning krijgt wekelijks te maken met allerlei problemen. Dit varieert van technische mankementen tot de psychologische gevolgen van het claustrofobische leven in de ruimte. Daarnaast wordt het dure project constant geplaagd door geldgebrek.

Serie Algemeen

Moonbase 3 is een Britse serie. Het verhaal werd bedacht door Barry Letts en Terrance Dicks (Doctor Who). Het duo wilde met Moonbase 3 een realistische dramaserie maakten. Ze huurden daarom de wetenschapsjournalist James Burke in, die eerder ook verslag had gedaan van de maanlanding. Burke moest er voor zorgen dat de serie wetenschappelijk gezien zo realistisch mogelijk werd.

De eerste aflevering ging in september 1973 in première bij de BBC. Helaas bleken de kijkcijfers al snel tegen te vallen. Ook de recensies waren niet erg positief. Na slechts zes afleveringen werd de serie uiteindelijk stopgezet. De laatste aflevering werd in oktober 1973 uitgezonden.

Zoals destijds gebruikelijk werden alle originele filmbanden na uitzending gewist door de BBC. Jarenlang werd gedacht Moonbase 3 voor altijd verloren was gegaan, totdat men in 1993 in een Amerikaans filmarchief kopieën aantrof. In 2002 werd de complete serie in Groot-Brittannië op dvd uitgebracht.

Vergelijkbare serie: Space 1999 (1975-1978).

Links