Moonbase 3 (1973)

Samenvatting

De serie speelt zich af in het jaar 2003. (Ten tijde van de originele uitzending was dit 30 jaar in de toekomst.) Het verhaal gaat over de bemanning van een kleine ruimtebasis op de maanoppervlakte.

De maan is door verschillende wereldmachten gekoloniseerd. Iedere wereldmacht heeft een eigen maanbasis gebouwd. Dit zijn er in totaal vijf: Moonbase 1 (USA), Moonbase 2 (Rusland), Moonbase 3 (Europa), Moonbase 4 (China) en Moonbase 5 (Brazilië).

Dr. David Caulder staat aan het hoofd van Moonbase 3. Zijn bemanning krijgt wekelijks te maken met allerlei problemen. Dit varieert van technische mankementen tot de psychologische gevolgen van het claustrofobische leven in de ruimte. Daarnaast wordt het dure project constant geplaagd door geldgebrek.

Serie Algemeen

Moonbase 3 is een Britse serie. De eerste aflevering ging in september 1973 in première bij de BBC. Het verhaal werd bedacht door Barry Letts en Terrance Dicks (Doctor Who).

Het duo wilde met Moonbase 3 een realistische dramaserie maakten. Ze huurden daarom een wetenschapsjournalist van de BBC in, James Burke, die eerder ook verslag had gedaan van de maanlanding. Burke moest er voor zorgen dat de serie wetenschappelijk gezien zo realistisch mogelijk werd.

Helaas werd al snel duidelijk dat de serie geen succes was: de kijkcijfers vielen tegen. Ook de recensies waren niet erg positief. Zo zou de serie te saai en te traag zijn. Na in totaal zes afleveringen werd de serie uiteindelijk stopgezet. De laatste aflevering werd in oktober 1973 uitgezonden.

Zoals destijds gebruikelijk was werden alle originele filmbanden na uitzending gewist door de BBC. Jarenlang werd gedacht Moonbase 3 voor altijd verloren was gegaan, totdat men in 1993 in een Amerikaans filmarchief kopieën aantrof. In 2002 werd de complete serie in Groot-Brittannië op dvd uitgebracht.

Tegenwoordig wordt Moonbase 3 gezien als een cult serie.

Vergelijkbare serie: Space 1999 (1975-1978).

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)