Jupiter Moon (1990, 1996)

Samenvatting

Het verhaal speelt in het jaar 2050. Op Callisto (één van de manen van de planeet Jupiter) is een nederzetting genaamd Space City gebouwd, waar zo’n 1000 mensen wonen. In een omloopbaan rond Callisto bevindt zich het ruimtestation ILEA. Dit is de permanente thuisbasis van het Columbus College, onderdeel van de befaamde University of Space.

In de serie worden voornamelijk de belevenissen van het personeel, de jonge studenten en hun vrienden gevolgd. Ver weg van de aarde blijken de personages vooral geplaagd te worden door relatie- en familieproblemen. Ondertussen moet men zich bezighouden met zaken als zwarte gaten, besmettelijke virussen, ruimtestormen en technische problemen.

Een belangrijke rode draad vormt de voorbereiding van het zogenaamde Daedalus 10 Project. Dit is de eerste bemande expeditie naar een verre uithoek van het heelal, met als doel buitenaards leven te vinden. De missie zal zo’n 12 jaar gaan duren. Wie durft het aan om zich hiervoor aan te melden?

Serie Algemeen

Jupiter Moon is een Britse serie. Het gaat om een mix van het SF en het soap genre. Het verhaal bevat typische soap perikelen (zoals familieruzies en tienerliefdes), maar speelt zich af tegen een futuristische achtergrond.

De eerste aflevering werd in maart 1990 uitgezonden door de Britse zender Galaxy. Per week werden er drie afleveringen uitgezonden. Hoewel de serie enige populariteit genoot, werd Jupiter Moon uiteindelijk al na één seizoen stopgezet. Er werden 150 afleveringen gefilmd, maar slechts 108 daarvan werden in eerste instantie op tv uitgezonden.

De serie kwam in november 1990 onverwachts ten einde nadat het moederbedrijf van Galaxy samenging met concurrent Sky. Galaxy hielt op met bestaan. Zender Sky One had geen plaats meer voor Jupiter Moon en zette de serie onmiddellijk stop. Pas in 1996 werden de resterende afleveringen alsnog uitgezonden door het Britse SciFi Channel.

Dvd

In Noord-Amerika (Regio 1) zijn alle afleveringen op dvd uitgebracht. In Groot-Brittannië zelf zijn alleen de eerste 60 afleveringen op dvd verkrijgbaar.

Links