Jupiter Moon (1990, 1996)

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in het jaar 2050 op het ruimtestation ILEA, dat zich in een omloopbaan rond de maan Callisto bevindt. (Dit is één van de manen van de planeet Jupiter.) Op Callisto is een nederzetting genaamd Space City gebouwd waar zo’n 1000 mensen wonen. De ILEA is geen gewoon ruimtestation, maar is de permanente thuisbasis van het Columbus College, onderdeel van de befaamde University of Space.

In de serie worden voornamelijk de belevenissen van het personeel, de jonge studenten en hun vrienden gevolgd. Ver weg van de aarde blijken de personages vooral geplaagd te worden door relatie- en familieproblemen. Ondertussen moet men zich bezighouden met zaken als zwarte gaten, besmettelijke virussen, ruimtestormen en technische problemen.

Een belangrijke rode draad vormt de voorbereiding van het zogenaamde Daedalus 10 Project. Dit is de eerste bemande expeditie naar een verre uithoek van het heelal met als doel buitenaards leven te vinden. De missie zal zo’n 12 jaar gaan duren. Wie durft het aan om zich hiervoor aan te melden?

Serie Algemeen

De eerste aflevering van Jupiter Moon werd in maart 1990 uitgezonden door de Britse sciencefiction zender Galaxy Channel. De serie werd bedacht als een kruising tussen het SF en het soap genre. Het verhaal bevatte typische soap perikelen (familieruzies, tienerliefdes e.d.), maar speelde zich af tegen een sciencefiction achtergrond.

De afleveringen duurden ieder 30 minuten. Per week werden er drie afleveringen uitgezonden. Het budget was zo'n 6 miljoen pond.

Hoewel de serie enige populariteit genoot en over het algemeen goed werd ontvangen, werd Jupiter Moon uiteindelijk al na één seizoen stopgezet. Er werden 150 afleveringen gefilmd, maar slechts 108 daarvan werden in eerste instantie op tv uitgezonden. De laatste aflevering was te zien in november 1990.

De serie kwam onverwachts ten einde nadat het moederbedrijf van Galaxy Channel, British Satellite Broadcasting (BSB), samenging met concurrent Sky Television. Galaxy Channel hielt op met bestaan. Zender Sky One had geen plaats meer voor Jupiter Moon en zette de serie onmiddellijk stop. Pas in 1996 werden de overige 42 afleveringen alsnog uitgezonden door het Britse SciFi Channel.

dvd / cd

In totaal werden er in Groot-Brittannië negen dvd´s uitgegeven. Hierop staan alleen de eerste 60 afleveringen van de serie. In Regio 1 zijn alle 150 afleveringen wel op dvd uitgebracht in vier verzamelboxen. Verder werd er in 1998 een soundtrack cd uitgegeven.

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)