Sanctuary (2007-2011)

Samenvatting

De serie gaat over de Britse Dr. Helen Magnus en haar Amerikaanse protegé, de psychiater Will Zimmerman. Samen met een aantal andere collega's bieden ze een schuilplaats aan mensen en wezens met bijzondere krachten.

Het team helpt en bestudeert deze 'Abnormalen' om hen te kunnen beschermen tegen de gevaren van de buitenwereld – en om de buitenwereld tegen de Abnormalen te beschermen. In extreme gevallen is het daarom noodzakelijk om gevaarlijke Abnormalen gevangen te nemen of zelfs te doden.

Magnus bezit zelf ook abnormale vaardigheden. Ze werd namelijk geboren in 1850 en is dus in werkelijkheid veel ouder dan ze eruit ziet. Magnus blijkt lang geleden deel te hebben uitgemaakt van een groep onconventionele wetenschappers die zichzelf 'The Five' noemden. De leden van deze groep injecteerden zichzelf met een experimenteel serum, waarna ieder van hen bijzondere krachten ontwikkelde. Al snel bleek dat niet zonder gevaren te zijn.

Serie Algemeen

Sanctuary is een Canadese SF/fantasy serie. Het verhaal werd oorspronkelijk bedacht als webserie door Damian Kindler (Stargate SG-1, Stargate Atlantis). In 2007 werden acht afleveringen online uitgebracht, die al snel populair bleken te zijn. Dit was voor zender Syfy reden om het project over te nemen en er een tv-serie van te maken. Een deel van de eerdere afleveringen werd vervolgens opnieuw gefilmd en herbewerkt. De tv première was in oktober 2008.

Opvallend is dat de serie geheel digitaal werd opgenomen. In plaats van echte decors te bouwen werd er alleen gebruik gemaakt van green screen en CGI. Sanctuary was destijds de eerste Noord-Amerikaanse productie die op deze manier werd gefilmd. Uiteindelijk werden er vier seizoenen gemaakt, in totaal 59 afleveringen. Wegens tegenvallende kijkcijfers werd de serie hierna stopgezet. De laatste aflevering was in december 2011 te zien.

Overigens wordt de hoofdrol gespeeld door actrice Amanda Tapping, bekend als Samantha Carter uit de Stargate franchise. Sowieso zullen Stargate fans veel bekende gezichten in de serie tegenkomen: meerdere Stargate acteurs speelden in de loop der jaren namelijk gastrollen.

Dvd

De gehele serie is verkrijgbaar op dvd met Nederlandse ondertitels. (In Noord-Amerika ook verkrijgbaar op Blu-ray.)

Links