Sanctuary (2007-2011)

Samenvatting

De serie gaat over Dr. Helen Magnus en haar protegé, de psychiater Will Zimmerman. Samen met een aantal andere collega's proberen zij een schuilplaats te bieden aan mensen of wezens met bijzondere vaardigheden of krachten.

Het team helpt en bestudeert deze 'Abnormalen' om hen te kunnen beschermen tegen de gevaren van de buitenwereld – en om de buitenwereld tegen de Abnormalen te beschermen. In extreme gevallen is het daarom noodzakelijk om gevaarlijke Abnormalen gevangen te nemen of zelfs te doden.

Magnus heeft zelf ook abnormale vaardigheden. Ze werd namelijk geboren in 1850 en is dus in werkelijkheid veel ouder dan zij eruit ziet. Magnus blijkt lang geleden deel te hebben uitgemaakt van een groep onconventionele wetenschappers die zichzelf 'The Five' noemden.

De leden van deze groep injecteerden zichzelf met een experimenteel serum, waarna ieder van hen verschillende bijzondere vaardigheden ontwikkelde. Maar al snel bleek dit niet zonder gevaren te zijn...

Serie Algemeen

De Canadese SF/fantasy serie Sanctuary werd oorspronkelijk bedacht als een web serie door de schrijver/producent Damian Kindler (Stargate SG-1, Stargate Atlantis). Van mei t/m augustus 2007 werden acht web afleveringen uitgebracht. Deze konden tegen betaling direct worden gedownload vanaf de officiële website van het project. Iedere aflevering duurde ongeveer 15 minuten.

Al snel bleek de web serie erg succesvol te zijn. Dit was voor de Amerikaanse zender Syfy reden om Sanctuary over te nemen en er een tv-serie van te maken.

Een deel van de web afleveringen werd vervolgens opnieuw gefilmd en herbewerkt voor de tv-serie. De eerste tv-aflevering werd in oktober 2008 uitgezonden.

Opvallend is dat Sanctuary geheel digitaal werd opgenomen. I.p.v. echte decors te bouwen werd er alleen gebruik gemaakt van green screen en CGI om de sets te creëren. Daarnaast werden er geen traditionele camera's gebruikt, maar zogenaamde Red One camera's. Hiermee worden alle scènes direct op een harde schijf opgeslagen en niet meer eerst op filmbanden gezet. (Sanctuary was de eerste Noord-Amerikaanse serie die uitsluitend met dit systeem werd opgenomen.)

Uiteindelijk werden er vier seizoenen gemaakt, in totaal 59 tv-afleveringen. Hierna werd de serie door Syfy stopgezet. Reden voor de stopzetting zouden de kijkcijfers zijn geweest. De laatste aflevering werd in december 2011 uitgezonden.

De hoofdrol werd overigens gespeeld door actrice Amanda Tapping, bekend als Samantha Carter uit de Stargate tv-franchise. Tapping – in Sanctuary met een Brits accent – was overigens ook één van de uitvoerende producenten van de serie.

Stargate fans zullen ook andere bekende gezichten in de serie tegenkomen: meerdere Stargate acteurs speelden in de loop der jaren namelijk gastrollen.

Dvd

De gehele serie is verkrijgbaar op dvd met Nederlandse ondertitels. (In Noord-Amerika ook verkrijgbaar op Blu-ray.)

Links

4.3333333333333 1 1 1 1 1 4.33 (3 stemmen)
    Tags:
  • Syfy
  • superkrachten
  • Canada
  • 2000-2010