Akta människor (2012-2014) a.k.a. Real Humans

Oorspronkelijke titel Äkta människor, maar buiten Zweden beter bekend als Real Humans.

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in het hedendaagse Zweden, maar is gesitueerd in een alternatieve realiteit. Centraal staat de opkomst van geavanceerde androïden, de hubots (human robots), die qua uiterlijk amper van echte mensen te onderscheiden zijn.

Deze hubots worden steeds vaker ingezet als huishoudelijke hulp, arbeider of zelfs als prostituee. Rechten hebben ze bijna niet en ze zijn veel goedkoper dan menselijke arbeidskrachten. De samenleving begint hierdoor te veranderen, maar niet iedereen is hier blij mee.

Tegenstanders zijn namelijk bang dat de hubots de banen en ook de partners van ‘echte mensen’ zullen inpikken. Samen vormen deze mensen een groeiende anti-hubot beweging. Sommigen ontwikkelen al snel extremistische ideeën en blijken ook bereid te zijn om aanslagen te plegen.

Ondertussen zijn er ook hubots die door middel van speciale software een eigen bewustzijn en menselijke emoties hebben ontwikkeld. Ze beginnen een strijd voor meer vrijheid en meer rechten voor hun volk. Uiteraard stuit dit op weinig begrip van de autoriteiten: de politie begint een klopjacht op deze ‘vrije’ hubots.

Serie Algemeen

Äkta människor (vertaling: Echte mensen) is een van oorsprong Zweedse serie. (Buiten Zweden uitgezonden onder de naam Real Humans.) De serie bestaat uit twee seizoenen van ieder 10 afleveringen, die tussen januari 2012 en februari 2014 te zien waren bij de Zweedse publieke omroep.

Oorspronkelijk had men hierna ook nog plannen voor een derde seizoen, maar dat is er helaas nooit gekomen. Eind 2014 liet de bedenker van de serie Lars Lundström in een interview weten dat hij het budget niet rond kon krijgen.

In 2015 ging nog wel een Engelstalige remake genaamd Humans in première. Lars Lundström was bij de remake betrokken als producent.

Dvd

Het eerste en tweede seizoen van de serie zijn met Nederlandse ondertitels op dvd uitgebracht.

Links