Plutón BRB Nero (2008-2009)

Samenvatting

We schrijven het jaar 2530. De situatie op de overbevolkte aarde is uitzichtloos geworden. De mensheid wordt namelijk geplaagd door epidemieën en overstromingen. De ozonlaag is verdwenen en de stijgende zeespiegel dreigt steden als New York en Londen weg te spoelen.

Jaren geleden nam Maculay Culkin III - president van de Verenigde Staten van de Wereld - daarom twee controversiële beslissingen. 1) Hij besloot voor de tweede keer van geslacht te veranderen en 2) hij gaf opdracht tot een grote verkenningsmissie van de ruimte. Het doel van deze missie is het vinden van een nieuwe bewoonbare thuisplaneet voor de mensheid.

De serie volgt de avonturen van de bemanning van de Plutón BRB Nero. Dit is een interstellair ruimteschip onder het commando van Kapitein Manuel Valladares. Aan boord bevinden zich ook 5000 ingevroren kolonisten én een gevaarlijke kleine alien genaamd Roswell. Het is nu aan de bemanning om de mensheid van de ondergang te redden, maar dat is uiteraard geen geringe opgave. Vooral omdat de crew totaal ongeschikt blijkt te zijn voor deze taak. Ondertussen moet men dagelijks verslag uitbrengen aan de aarde.

Serie Algemeen

Plutón BRB Nero is een Spaanse comedy. Het project werd bedacht en geregisseerd door Álex de la Iglesia, in Spanje een bekende regisseur van uiteenlopende cultfilms. Volgens het officiële productieblog van de makers was deze reeks de eerste SF comedy op de Spaanse televisie. Er werden twee seizoenen gemaakt (in totaal 26 afleveringen), die tussen september 2008 en december 2009 werden uitgezonden door de publieke omroep.

De naam Plutón BRB Nero slaat enerzijds op de dwergplaneet Pluto, terwijl de afkorting BRB staat voor Biotechnological Research Badajoz. Dit is de werf waar reder Nero het schip liet bouwen. Voor Spanjaarden zit hierin een taalgrapje verstopt: als je de naam van het schip snel opleest klinkt dit namelijk als "Plutón Verbenero". Een woordspeling op de Spaanse uitdrukking "putón verbenero", wat losjes kan worden vertaald als slet of hoer.

Het verhaal (te omschrijven als een soort mix van Red Dwarf en Missie Aarde maar dan grover) vormt hoofdzakelijk een parodie op allerlei bekende SF series en films. Er worden bijvoorbeeld verwijzingen gemaakt naar o.a. Star Trek en Blade Runner. Zo draagt de bemanning van de Plutón BRB Nero een uniform waar "NCC-1701" op de hals staat (het registratienummer van de USS Enterprise).

Dvd & online kijken

In 2010 werd de complete serie in Spanje op dvd uitgebracht (o.a verkrijgbaar via www.amazon.es). Helaas staan er op deze dvd geen Engelse ondertitels voor kijkers die het Spaans niet machtig zijn.

Opvallend is dat alle afleveringen op dit moment (2021) ook buiten Spanje gratis kunnen worden bekeken op de website van de Spaanse publieke omroep. Klik op het tabblad 'Episodios' om een afleveringen te selecteren. (Een 'Temporada' betekent overigens een seizoen, een 'Capítulo' - hoofdstuk - is een aflevering.)

Trailer

Links