Missie Aarde (2015-2016)

"2063. Het water kwam sneller dan we dachten. Maar één land, vastberaden door zijn eeuwenlange strijd tegen het water, weet de stijgende zeespiegel te weerstaan. Maar voor hoelang nog? De hoop is gevestigd op de bemanning van de Tasman. De opdracht: vind een nieuwe thuisplaneet voor de mensheid. Dit is Missie Aarde."

Nederlandse sciencefiction comedy van de VPRO.

Alle castleden.Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in 2063. Door het smelten van de poolkap en door enorme natuurrampen is de aarde bijna geheel overstroomd. Nederland is vooralsnog gespaard gebleven.

Zeven Nederlandse astronauten reizen met hun ruimteschip (de Tasman) door het heelal met maar één doel: het vinden van een nieuwe thuisplaneet voor de mensheid, voordat de aarde daadwerkelijk onder zee verdwijnt.

Terwijl de overlevenden op aarde wanhopig wachten op een positief bericht van de missie, lijkt de bemanning zich meer bezig te houden met futiele zaken, die hun monotone bestaan aan boord van het ruimteschip nog enigszins kleur geven. Net als op elke andere werkvloer moeten ze met elkaars eigenaardigheden, tekortkomingen en onhebbelijkheden zien te leven, maar dat gaat niet vanzelf.

Serie Algemeen

Het logo van de serie.Missie Aarde is een Nederlandse scifi comedy. De serie werd bedacht en geregisseerd door de cabaretier Tim Kamps.

Het eerste seizoen (bestaande uit 6 afleveringen) ging op 9 januari 2015 in première op NPO 3. Het tweede seizoen (dat ook uit zes afleveringen bestaat) werd in maart en april 2016 uitgezonden. Helaas volgde hierna de stopzetting, waarschijnlijk vanwege tegenvallende kijkcijfers.

De hoofdrollen worden gespeeld door Kim van Kooten, Alex Klaasen, Raymond Thiry, Wart Kamps (tweelingbroer van serie bedenker Tim Kamps), Lykele Muus, Leo Alkemade en Fabian Jansen. Bijrollen zijn er voor Pierre Bokma (als de president van Nederland) en Beppie Melissen (als de minister van ruimtezaken).

dvd

Het eerste en tweede seizoen zijn op dvd verkrijgbaar. Als extra's zijn er o.a. bloopers en een fotoboekje.

Links

Klik op een aflevering voor een samenvatting.

Seizoen 1

Aflevering 1: Medewerker van de maand

Kapitein Bram doet verslag aan de Minister van Ruimtezaken. Veel is er niet te melden, want na vier maanden heeft de missie nog helemaal niets opgeleverd. Bram krijgt de opdracht om de "medewerker van de maand" te kiezen, om zijn bemanning gemotiveerd te houden. Stuurvrouw Brechtje ontdekt ondertussen samen met boordcomputer S.A.R.A. dat er kans is op inslag van een meteoriet. De bemanning neemt tegenmaatregelen.

Uitzending: 9 januari 2015

Aflevering 2: Brie vermist

Boordpsycholoog Axel is verontwaardigd, want iemand heeft zijn brie gestolen. Hij eist van kapitein Bram dat er meteen een interne rechtszaak komt. Kurt wordt vervolgens benoemd tot leider van het onderzoek, maar die blijkt de zaak net iets te serieus te nemen. Bovendien houdt hij er zo zijn eigen onderzoeksmethodes op na. Ondertussen is data-analist Thijs in het geheim verliefd op Brechtje.

Uitzending: 16 januari 2015

Aflevering 3: Persoonlijke groei

Brechtje voelt zich ongelukkig. Ze is de enige vrouw aan boord en ze stoort zich enorm aan het vervelende gedrag van haar mannelijke collega’s. Brechtje wil daarom dat er een nieuwe gedragscode komt. Axel vindt dat de bemanning deze nieuwe gedragscode meteen moet oefenen met een rollenspel. Dit loopt echter al snel uit de hand. Ondertussen ontdekt Reibek een mysterieuze groene smurrie. Hij vermoedt dat het om een buitenaardse substantie gaat.

Uitzending: 23 januari 2015

Aflevering 4: Verkiezingen

Er heerst grote ontevredenheid op de Tasman. Kapitein Bram heeft totaal geen gezag aan boord en hij kan maar geen beslissingen nemen. Kurt ontdekt echter in de statuten dat hij zich ook beschikbaar kan stellen als nieuwe gezagvoerder. Vervolgens worden er verkiezingen uitgeschreven, waarna de campagnestrijd in alle hevigheid losbarst. Ondertussen komen Thijs en Brechtje samen vast te zitten.

Uitzending: 30 januari 2015

Aflevering 5: Bonte avond

Er wordt een bonte avond georganiseerd en alle bemanningsleden doen mee. Vervolgens komt er een hele reeks verrassende en uiteenlopende acts voorbij. Er wordt gedanst, gezongen en gelachen. Aan het einde van de avond is iedereen dronken. Thijs besluit eindelijk een poging te doen om Brechtje te versieren, maar helaas moet hij een flinke tegenvaller incasseren.

Uitzending: 6 februari 2015

Aflevering 6: Ontslag

De bemanning houdt een korte herdenking: het is precies vijf jaar geleden dat de aarde overstroomde. Na de ceremonie, tijdens een gesprek met de Minister van Ruimtezaken, misdraagt Kurt zich opnieuw. Zijn collega's zijn het er over eens: de maat is vol. Helaas durft Bram nog steeds niet tegen Kurt op te treden. Ondertussen blijkt Reibek ineens menselijke emoties te hebben. De aflevering eindigt met een cliffhanger.

Uitzending: 13 februari 2015

Seizoen 2

Aflevering 1: Breaking News

De bemanning heeft eindelijk een nieuwe planeet ontdekt. In de veronderstelling dat het om een leefbare planeet gaat, organiseert Axel alvast een persconferentie. Dit zorgt uiteraard voor grote opwinding op de aarde. Uiteindelijk blijkt echter uit onderzoek van Harold dat de planeet totaal niet leefbaar is, waarna de Tasman verder vliegt. Ondertussen is Kurt na zijn ontslag werkloos. Hij besluit zich te richten op een nieuw project: een autobiografie.

Uitzending: 13 maart 2016

Aflevering 2: Asielzoeker

De bemanning ontdekt een Russische ruimtecapsule. Aan boord blijkt zich een mooie vrouw te bevinden: Svetlana. Ze vraagt asiel aan op de Tasman. Na enige aarzeling gaat Bram akkoord, hoewel dit tegen de wensen van de Minister van Ruimtezaken is. Ondertussen heeft Kurt een nieuwe bezigheid gevonden: hij maakt een eigen programma genaamd Kurt TV.

Uitzending: 20 maart 2016

Aflevering 3: Vacante positie

Na het ontslag van Kurt heeft men op de Tasman geen communicatiespecialist meer. Dit zorgt voor problemen en dus vraagt Bram aan zijn bemanning of ze willen solliciteren naar de vrij gekomen functie. Helaas blijkt niemand echt geschikt te zijn, ook het nieuwe bemanningslid Svetlana niet. Er zit dus niets anders op dan Kurt zijn baan weer terug te geven. Ondertussen vermoedt Thijs dat Reibek een robot is.

Uitzending: 27 maart 2016

Aflevering 4: Wormgat

Bram heeft een nieuwe personal coach: Svetlana. Hierdoor wordt hij eindelijk wat assertiever. De rest van de bemanning maakt zich echter grote zorgen over de slechte invloed die Svetlana uitoefent op de kapitein. Ondertussen ontdekt de Tasman een wormgat. En Axel heeft dringend behoefte aan een goed gesprek, maar helaas is er niemand die echt interesse heeft in zijn problemen.

Uitzending: 3 april 2016

Aflevering 5: Stuurloos

De Tasman wordt getroffen door een technische storing. Het schip drijft nu stuurloos door de ruimte. Terwijl Reibek op heldhaftige wijze op zoek gaat naar de oorzaak van het probleem, beleeft de rest van de bemanning een aantal bange uren. Ondertussen is Brechtje de Russische 'wijsheden' van Svetlana meer dan zat.

Uitzending: 10 april 2016

Aflevering 6: Contact

Brechtje en Thijs zijn zwaar verliefd, maar ze hebben op de Tasman weinig ruimte om ongestoord samen te kunnen zijn. Ondertussen gaat Harold met de VUT. Reibek moet voor een speech en een afscheidscadeau zorgen, maar dat blijkt een lastige klus te zijn. Verder dreigt de bemanning het contact met de aarde te verliezen, omdat de Tasman steeds verder de ruimte in vliegt. Toch besluiten Bram en zijn bemanning hun missie voort te zetten.

Uitzending: 17 april 2016

Personages

Bram (Wart Kamps)

Bram is de kapitein van de Tasman. Hij is echter geheel ongeschikt voor deze functie. Bram heeft namelijk totaal geen gezag aan boord. Hij kan geen beslissingen nemen en durft niet tegen zijn collega’s op te treden wanneer dit nodig is.


Brechtje (Kim van Kooten)

Brechtje is de stuurvrouw van de Tasman. Ze lijkt het enige bemanningslid te zijn die de missie echt serieus neemt. Brechtje heeft het sowieso niet makkelijk, omdat ze gek wordt van het achterlijke gedrag van haar mannelijke collega's. Verder is ze stiekem verliefd op Thijs, hoewel ze op de aarde al een vriendje heeft.


Axel (Alex Klaasen)

Axel is de zelfingenomen boordpsycholoog op de Tasman. Hij maakt zich vooral druk om zijn eigen doen en laten. Axel heeft veel invloed aan boord (en met name op Bram), waar hij dan ook steeds weer schaamteloos misbruik van maakt.


Kurt (Leo Alkemade)

Kurt (of zoals hij zichzelf noemt: de 'Kurt Master') is de communicatiespecialist aan boord. Hij gedraagt zich echter als een puber, die vooral geobsedeerd is door seks. De brutale Kurt vindt zichzelf helemaal geweldig en maakt constant ongepaste grappen, maar hij heeft niet in de gaten dat zijn collega's hem ontzettend irritant vinden.


Thijs (Lykele Muus)

Thijs is data-analist, maar heeft op de Tasman op dit moment nog niet zo veel te doen. Hij is precies het tegenovergestelde van Kurt: intelligent, beetje verlegen, maar met een leuk gevoel voor humor. Thijs is stiekem verliefd op Brechtje, maar hij denkt bij haar weinig kans te maken.


Reibek (Raymond Thiry)

Reibek is verantwoordelijk voor het technisch onderhoud, hoewel niet helemaal duidelijk is of hij ook daadwerkelijk verstand heeft van techniek. Hij is een nogal rare snijboon die nooit lacht en altijd bloedserieus is. Sterker nog, Reibek lijkt helemaal geen menselijke emoties te hebben. Verder heeft hij allerlei gevaarlijke hobby's, waaronder vechtsport.


Harold (Fabian Jansen)

Harold is geoloog. Zolang de bemanning nog geen nieuwe planeet heeft gevonden, is er voor Harold op het schip eigenlijk niets te doen. Hij lijkt in eerste instantie een nogal rustig en sullig type, maar tijdens de bonte avond wordt ineens duidelijk dat Harold ook een heel andere persoonlijkheid heeft.


Svetlana (Ellen Parren)

De Russische Svetlana wordt geïntroduceerd in seizoen twee. Ze vraagt asiel aan op de Tasman, maar blijkt vervolgens een gevaarlijke invloed uit te oefenen op Bram.


4.8 1 1 1 1 1 4.80 (5 stemmen)