The Omega Factor (1979)

“Omega. The Omega Factor. The end and beyond the end.”

Samenvatting

De journalist Tom Crane leidt een normaal leven, totdat hij op een dag ontdekt dat hij sterke paranormale gaven heeft. Hij komt hierdoor in contact met ‘Department 7’, een geheime regeringsorganisatie die zich bezighoudt met bovennatuurlijke fenomenen. Deze groep wordt geleid door psychiater Dr. Roy Martindale en natuurkundige Dr. Anne Reynolds, die onderzoek doen naar de mogelijkheden van de menselijke geest. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hypnose, hersenspoelen, telekinese, bezetenheid en buitenlichamelijke ervaringen.

Het hoofddoel van Department 7 is het vinden van de zogenaamde ‘Omega Factor’, het ultieme potentieel om de menselijke geest volledig te kunnen beheersen d.m.v. experimenten en analyse. Hoewel Crane erg sceptisch is, laat hij zich rekruteren door de mysterieuze organisatie. Al snel blijkt dat er achter de schermen een enorme samenzwering gaande is. Er zijn aanwijzingen dat iemand plannen heeft om de gehele aardbevolking te hersenspoelen. Crane vertrouwt zijn nieuwe collega’s daarom voor geen meter.

Toch heeft de journalist ook zo zijn eigen redenen om lid te worden van Department 7. Hij is namelijk op zoek naar Edward Drexel, een helderziende met een dubieuze reputatie en gevaarlijke krachten. Crane is uit op wraak, omdat hij Drexel verantwoordelijk houdt voor dood van zijn echtgenote, die om het leven kwam bij een dramatisch auto-ongeluk. Tevens vermoedt Crane dat Drexel te maken heeft met de moord op een andere vrouw, maar de bewijzen daarvoor ontbreken.

Crane probeert over zowel zijn eigen vaardigheden, alsook over de dood van zijn echtgenote duidelijkheid te krijgen. Dit doet hij door samen te werken met Dr. Reynolds. Het duo krijgt tijdens hun onderzoeken te maken met allerlei vreemde fenomenen, maar of de waarheid hiermee ook daadwerkelijk boven water komt blijft nog maar de vraag …

Serie Algemeen

The Omega Factor was een mix tussen sciencefiction en horror. De eerste aflevering van deze Britse serie werd in juni 1979 uitgezonden door de BBC. Na slechts 10 afleveringen werd de serie zonder enige verklaring stopgezet. De laatste aflevering was in augustus 1979 te zien. Oorspronkelijk waren er 13 afleveringen gepland, maar dit werd tijdens de productie teruggebracht naar 10, omdat men op die manier per aflevering gebruik kon maken van een groter budget. Er zijn aanwijzingen dat er een tweede seizoen gepland was, maar hier is het dus nooit van gekomen. De opnamen vonden plaats in Schotland.

De serie wordt vaak gezien als een vroege voorloper van The X-Files, omdat beide series veel overeenkomsten kennen: paranormale verhaallijnen, duistere regerings-samenzweringen en een intense relatie tussen de mannelijke en (roodharige) vrouwelijke hoofdrolspeler. De rol van Anne Reynolds werd overigens vertolkt door Louise Jameson, die van 1977 t/m 1978 in Doctor Who de companion Leela speelde. Ook de uitvoerende producent van The Omega Factor, George Gallaccio, had jarenlang bij Doctor Who gewerkt als productie manager.

Minstens zo interessant als de serie zelf, zijn ook de geruchten over de ‘ware reden’ van de vroege stopzetting. Wat in ieder geval vast staat, is dat de activiste Mary Whitehouse hierbij een rol heeft gespeeld. Deze christelijke moraalridder raakte er in de jaren ’60 van overtuigd dat het fatsoen in haar land steeds verder te zoeken was. Ze legde de schuld hiervan uiteraard bij de media (en met name de BBC). In de decennia die volgden trok ze vele malen ten strijde tegen ‘verderfelijke’ tv-programma’s en kreeg daarvoor veel bijval van o.a. conservatieve politici. Ook The Omega Factor werd hier het slachtoffer van. Whitehouse noemde de serie “thoroughly evil” (vert.: “door en door slecht”). Korte tijd later was The Omega Factor van de buis verdwenen.

Daarnaast waren er onder de fans ook geruchten dat de Britse regering de BBC onder druk zou hebben gezet om de stekker uit de serie te trekken. Waarschijnlijk grote onzin, maar deze samenzweringstheorie sloot precies aan op de serie zelf, waardoor er nog lang werd nagepraat over The Omega Factor.

Tot slot werd er in 1979 ook nog een roman van de serie uitgebracht, geschreven door Jack Gerson. Hierin wordt Crane’s zoektocht naar Drexel beschreven, hoewel het verhaal afwijkt van de tv-serie.

Dvd

Sinds 2005 is de complete serie in Groot-Brittannië op dvd verkrijgbaar. Daarop staat ook de documentaire Inside the Omega Factor, waarin meer licht op de serie wordt geworpen. Opvallend is er tijdens de opnamen verschillende vreemde dingen gebeurden, waardoor de cast en crew er van overtuigd raakten dat er ook in het echt bovennatuurlijke krachten aan het werk waren.

Links

  • DVD Times – recensie over de serie en de dvd’s
  • DVD talk - tweede recensie over de serie en de dvd’s
1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)