The Omega Factor (1979)

Samenvatting

Het verhaal gaat over de journalist Tom Crane, die op een dag ontdekt dat hij paranormale gaven heeft. Hij komt hierdoor in contact met Department 7, een geheime regeringsorganisatie die zich bezighoudt met bovennatuurlijke fenomenen. Deze groep wordt geleid door psychiater Dr. Roy Martindale en natuurkundige Dr. Anne Reynolds, die onderzoek doen naar de mogelijkheden van de menselijke geest. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hypnose, hersenspoeling, telekinese, bezetenheid en buitenlichamelijke ervaringen.

Het hoofddoel van Department 7 is het vinden van de zogenaamde Omega Factor, het ultieme potentieel om de menselijke geest volledig te kunnen beheersen d.m.v. experimenten en analyse. Hoewel Crane sceptisch is, laat hij zich rekruteren door de mysterieuze organisatie. Al snel blijkt dat er achter de schermen een enorme samenzwering gaande is. Er zijn aanwijzingen dat iemand plannen heeft om de gehele aardbevolking te hersenspoelen. Crane vertrouwt zijn nieuwe collega’s daarom totaal niet.

Ondertussen blijkt Crane een eigen agenda te hebben. Hij is namelijk op zoek naar Edward Drexel, een helderziende met een dubieuze reputatie en gevaarlijke krachten. Crane wil wraak, omdat hij Drexel verantwoordelijk houdt voor dood van zijn echtgenote. Crane probeert nu over zowel zijn eigen vaardigheden, alsook over de dood van zijn echtgenote meer duidelijkheid te krijgen. Dit doet hij door samen te werken met Dr. Reynolds. Het duo krijgt tijdens hun onderzoeken te maken met allerlei vreemde fenomenen.

Serie Algemeen

The Omega Factor is een Britse cultserie. Het gaat om een mix van mysery, sciencefiction en horror. De eerste aflevering ging in juni 1979 in première bij de BBC. Na slechts 10 afleveringen werd de serie zonder enige verklaring stopgezet. De laatste aflevering werd in augustus 1979 uitgezonden. De opnamen vonden overigens plaats in Schotland.

Tegenwoordig wordt het programma vaak gezien als een vroege voorloper van The X-Files, omdat beide series veel overeenkomsten hebben: paranormale verhaallijnen, duistere regeringssamenzweringen en een intense relatie tussen de mannelijke en (roodharige) vrouwelijke hoofdrolspeler. De rol van Anne Reynolds werd vertolkt door Louise Jameson, die van 1977 t/m 1978 in Doctor Who de companion Leela speelde.

Minstens zo interessant als de serie zelf, zijn ook de geruchten over de 'ware reden' van de vroege stopzetting. De activiste Mary Whitehouse heeft hierin zeker een grote rol gespeeld. Deze christelijke moraalridder raakte er in de jaren ’60 van overtuigd dat het fatsoen in haar land steeds verder te zoeken was. Ze legde de schuld hiervan bij de media. In de decennia die volgden trok ze vele malen ten strijde tegen 'verderfelijke' BBC programma’s en ze kreeg daarvoor veel bijval van conservatieve politici. Whitehouse noemde The Omega Factor “thoroughly evil” (“door en door slecht”). Korte tijd later was het programma ineens van de buis verdwenen.

Daarnaast waren er onder de fans ook geruchten dat de Britse regering de BBC onder druk zou hebben gezet om de stekker uit de serie te trekken. Waarschijnlijk grote onzin, maar deze samenzweringstheorie sloot precies aan op de serie zelf, waardoor er nog lang werd nagepraat over The Omega Factor.

De laatste jaren is er weer wat meer aandacht voor de serie gekomen. In 2005 werd de complete serie in Groot-Brittannië op dvd uitgebracht. Verder zijn sinds 2015 een reeks nieuwe audioverhalen en hoorspelen uitgebracht door het bedrijf Big Finish. De verhalen werden ingesproken door hoofdrolspeelster Louise Jameson zelf.

Links