Mutant X (2001-2004)

Samenvatting

De serie gaat over een groep genaamd Mutant X. Dit zijn menselijke mutanten die als gevolg van genetische manipulatie beschikken over buitengewone krachten. Samen met duizenden anderen werden ze nietsvermoedend in een geheim regeringsproject gebruikt als proefkonijnen.

De wetenschapper Paul Breedlove richtte in de jaren '60 een aantal vruchtbaarheidsklinieken op. Voor de buitenwereld was dit een succesverhaal. In werkelijkheid hielt hij zich echter bezig met duistere praktijken. Gesponsord en ondersteund door invloedrijke politici en vermogende ondernemers misbruikte Breedlove jarenlang duizenden patiënten als proefkonijnen voor genetische manipulatie.

Moeders schonken zonder dat ze het wisten het leven aan gemuteerde kinderen. Doel van Breedlove's project was de creatie van een nieuw mutantenras dat voor militaire doeleinden gebruikt zou kunnen worden. Inmiddels zijn de mutanten volwassen geworden. Velen hebben moeilijkheden om zich aan te passen en worden oncontroleerbaar, gevaarlijk of crimineel.

De Breedlove Foundation heet tegenwoordig Genomex en het bedrijf probeert zijn daden uit het verleden zoveel mogelijk verdoezelen. Genomex wil alle mutanten opsporen en gevangenzetten. Er bestaan echter ook ondergrondse groeperingen, die gevluchte mutanten juist willen helpen en beschermen.

Een van deze groepen is Mutant X, onder leiding van Adam Kane. Hij is zelf geen mutant, maar was vroeger een wetenschapper bij Genomex. Hij kreeg last van zijn geweten en zette een veilige Sanctuary voor mutanten op. Dit is een netwerk van onderduikadressen en sympathisanten. Kane's team bestaat verder uit vier sterke mutanten die bereid zijn om te vechten voor de vrijheid van hun lotgenoten.

Serie Algemeen

Mutant X is een Amerikaans-Canadese coproductie. Het verhaal werd bedacht door Avi Arad, bekend als de oprichter van de Marvel Studios en producent van superheldenfilms als X-Men en Spidermen.

Het eerste seizoen van de serie ging in oktober 2001 in première op de Noord-Amerikaanse televisie. Uiteindelijk werden er drie seizoenen gemaakt, in totaal 66 afleveringen. De laatste aflevering (die eindigt met een cliffhanger) werd in mei 2004 uitgezonden. Hoewel de serie destijds redelijk populair was, volgde hierna de stopzetting. De voornaamste oorzaak van de stopzetting waren financiële problemen van het productiebedrijf dat het programma maakte.

Overigens heeft Mutant X geen enkele connectie met de gelijknamige comics. Ook is er geen verbinding met de X-Men films, hoewel een vergelijking natuurlijk voor de hand ligt. Voordat de eerste aflevering ook maar was uitgezonden kwam het hierdoor al tot een rechtszaak. Gevolg was dat de makers van de serie o.a. logo's, namen en verhaalelementen moesten veranderen om Mutant X meer te distantieerden van X-Men. Hierna mocht de productie van Mutant X alsnog doorgaan. Desondanks zijn er nog genoeg overeenkomsten tussen de serie en de films.

Vergelijkbare series: Sanctuary (2007-2011) en The Gifted (2017-2019).

Dvd

Alleen seizoen 1 en 2 zijn met Nederlandse ondertitels op dvd uitgebracht. In Groot-Brittannië zijn alle drie seizoenen wel op dvd verkrijgbaar.

Links