Mutant X (2001-2004)

Samenvatting

De serie gaat over de belevenissen van de zogenaamde Mutant X. Deze groep bestaat voornamelijk uit menselijke mutanten die als gevolg van genetische manipulatie beschikken over buitengewone gaven. Samen met duizenden anderen werden ze nietsvermoedend in een geheim regeringsproject gebruikt als proef konijnen.

De briljante wetenschapper Paul Breedlove zette namelijk in de jaren '60 verschillende (vruchtbaarheids) klinieken op onder de naam 'Breedlove Foundation'. Voor de buitenwereld was dit een succesverhaal: gezonde baby's, blije moeders en veel lof voor de verloskundige methoden van Doctor Breedlove. In werkelijkheid hielt hij zich echter bezig met duistere praktijken. Gesponsord en ondersteund door andere wetenschappers, invloedrijke politici en vermogende ondernemers misbruikte Breedlove 20 jaar lang duizenden patiënten als proefkonijnen voor genetische manipulatie.

Moeders schonken zonder dat ze het wisten het leven aan gemuteerde kinderen. Er zijn verschillende soorten mutanten, namelijk 1) Degenen die dierlijk DNA in zich hebben. 2) Degenen die de natuurelementen kunnen beheersen. 3) Degenen die hun lichaamsstructuur kunnen veranderen. 4) Degenen die verhoogde mentale capaciteiten hebben. Doel van Breedlove's project was de creatie van een nieuw mutanten ras dat door regeringen voor militaire doeleinden gebruikt zou kunnen worden.

Inmiddels zijn de mutanten volwassen geworden. Veel 'kinderen van Genomex' hebben moeilijkheden zich aan te passen en worden oncontroleerbaar, gevaarlijk of crimineel. Ze duiken steeds vaker in het nieuws op, waardoor de rest van de maatschappij bijna niet meer om het bestaan van de mutanten heen kan.

De Breedlove Foundation heet tegenwoordig Genomex en het bedrijf probeert zijn daden uit het verleden zoveel mogelijk verdoezelen. Mason Eckhart, chef van de beveiliging van Genomex, ziet het daarom als zijn taak om alle mutanten op te sporen, ze gevangen te zetten en opnieuw aan onderzoek te onderwerpen om zo de wereld tegen de mutanten te 'beschermen'. Zo luidt tenminste de officiële versie van het verhaal.

Er zijn echter ook ondergrondse mutanten verzetsgroepen ontstaan, die koste wat het kost willen voorkomen dat mensen als Eckhart de mutanten voor eigen kwade doeleinden inzetten. Eén van deze groepen heet Mutant X. Hun doel is het zoveel mogelijk mede mutanten op te sporen, hen te leren hoe ze met hun krachten kunnen omgaan en ze te beschermen tegen kwaadwillende mensen die hun krachten willen misbruiken.

Brein achter de ondergrondse is Adam Kane. Hij is zelf geen mutant, maar was vroeger een belangrijke wetenschapper bij Genomex. Hij kon de praktijken van zijn werkgevers uiteindelijk niet meer verenigen met zijn eigen geweten. Kane vernietigde de database van Genomex en zette een veilige 'Sanctuary' voor mutanten op, bestaande uit een netwerk van onderduikadressen en sympathisanten. Kane is ook de leider van Mutant X. Dit team bestaat uit vier sterke mutanten die bereid zijn hard te vechten voor de vrijheid van hun lotgenoten. Sanctuary is hun uitvalbasis.

Serie Algemeen

Mutant X werd bedacht door de Marvel Studios, een zusterbedrijf van Marvel Comics. De serie was drie seizoenen lang op tv te zien en telde in totaal 66 afleveringen. De eerste aflevering werd in oktober 2001 uitgezonden; de laatste in mei 2004. De laatste aflevering eindigde met een cliffhanger, wat er op wijst dat er wel een vierde seizoen gepland was. Ook waren de kijkcijfers hoog. Het productiebedrijf van Mutant X had echter grote financiële problemen en zette de serie onverwacht stop.

Mutant X heeft overigens geen enkele verbinding met de gelijknamige comics. Ook zijn er geen verbindingen met de X-Men films, hoewel een vergelijking natuurlijk voor de hand ligt. Voordat de eerste aflevering ook maar was uitgezonden kwam het al tot een rechtszaak tussen Marvel en Fox (die de rechten van de X-Men films bezit). Gevolg was dat Marvel o.a. namen, logos en verhaalelementen moest veranderen om Mutant X meer te distantieerden van X-Men. Hierna mocht de productie van Mutant X alsnog doorgaan. Desondanks zijn er nog genoeg overeenkomsten tussen de serie en de films.

De serie is geschreven door Howard Chaykin (bekend van o.a. Earth: Final Conflict) en geproduceerd door Avi Arad (producer van o.a. X-Men en Spidermen).

Dvd

In het verleden zijn alle drie seizoenen in zowel Regio 1 als Regio 2 (Britse import) op dvd uitgebracht. Met Nederlandstalige ondertiteling zijn echter alleen seizoen 1 en seizoen 2 verkrijgbaar.

Link

5 1 1 1 1 1 5.00 (1 stem)