Journeyman (2007)

Samenvatting

Dan Vasser uit San Francisco heeft alles wat hij zich maar kan wensen: een liefhebbende vrouw, een schattig zoontje en een leuke baan als journalist bij een krant. Op een dag wordt Dans leven compleet overhoop gegooid wanneer hij naar het verleden blijkt te kunnen reizen. Hij heeft echter totaal geen controle over of invloed op zijn tijdreizen. Steeds weer wordt hij onaangekondigd op willekeurige momenten naar het verleden gestuurd. Waardoor dit wordt veroorzaakt is een mysterie.

Al snel realiseert de verwarde Dan zich dat hij met zijn tijdreizen een grote impact kan hebben op mensenlevens. Het lijkt erop dat hij is voorbestemd om in het verleden het leven van bepaalde personen op een positieve manier te beïnvloeden. Uiteraard is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Steeds wanneer Dans missie om het verleden te veranderen inderdaad is geslaagd, wordt hij terug naar huis gestuurd. Ook de toekomst wordt in zulke gevallen veranderd en alleen Dan kan zich daarna nog aan de originele tijdlijn herinneren.

Ondertussen maken Dans familie en vrienden zich grote zorgen over diens vreemde gedrag en over het feit dat hij regelmatig spoorloos verdwijnt. Ze geloven niets van zijn beweringen over zijn onvrijwillige tijdreizen en vermoeden dat hij psychische problemen heeft. Vooral Dans broer Jack, een politieagent, wordt erg wantrouwig en vermoedt dat Dan is teruggevallen in zijn oude gokverslaving.

Door zijn tijdreizen komt Dan ook weer in contact met zijn voormalige verloofde Livia Beale, die ooit bij een vliegtuigongeluk om het leven kwam. Kan Dan het verleden veranderen en Livia redden van een verschrikkelijke dood? Of wordt daarmee ook zijn eigen toekomst met Katie kapot gemaakt?

De zaak krijgt een nieuwe wending als duidelijk wordt dat ook de dood gewaande Livia eigenlijk een tijdreiziger is, net als Dan zelf! Livia komt oorspronkelijk uit 1948 en kan naar de toekomst reizen. Wat is er precies aan de hand?

Serie Algemeen

Journeyman werd bedacht, geproduceerd en geschreven door Kevin Falls (produceerde o.a. The West Wing) en Alex Graves (o.a. The West Wing, The Practice). De serie werd uitgezonden door de zender NBC.

De eerste aflevering was in september 2007 te zien, de laatste aflevering in december 2007. De serie telde slechts één seizoen van 13 afleveringen. Reden voor deze vroege stopzetting waren de kijkcijfers. De pilootaflevering werd door zo’n 9 miljoen mensen bekeken; na 13 afleveringen was daar nog maar de helft van over. In april 2008 maakte NBC officieel bekend dat er geen tweede seizoen meer zou komen. De fans waren hier uiteraard niet blij mee en begonnen een ‘Save Journeyman’ campagne. Dit bleef zonder resultaat.

De media kritieken voor Journeyman waren gemixt. Aan de ene kant vond men het verhaal te veel lijken op andere series over tijdreizen en het redden van mensenlevens, zoals Quantum Leap en Early Edition. Andere elementen (zoals het mysterie rondom het tijdreizen, het ongebruikelijke liefdesverhaal en de acteerprestaties van de hoofdrolspeler) werden echter wel geprezen.

De rol van Dan werd overigens gespeeld door de Schotse acteur Kevin McKidd, o.a. bekend uit de bekroonde series Rome en Grey's Anatomy.

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)