Early Edition (1996-2000)

What if you knew, beyond a doubt, what was going to happen tomorrow? What would you do? There is no easy answer for a guy who gets tomorrow’s news, today.

- voiceover uit seizoen 2 en 3

His name is Gary Hobson. He gets tomorrow's newspaper today. He doesn't know how. He doesn't know why. He only knows, when the early edition hits his front door, he has 24 hours to set things right.

- voiceover uit seizoen 3 en 4

Samenvatting

Gary Hobson uit Chicago wordt op een dag door zijn vrouw op straat gezet. Gary besluit daarom naar een hotel te gaan. Wanneer hij de volgende ochtend, maandag 11 november, om 6:30 uur wakker wordt, vindt hij voor zijn hotelkamer deur een krant, hoewel hij helemaal geen krant had besteld. Naast de krant zit een rode kat, die zich maar met moeite laat wegjagen. Op het eerste gezicht is hier weinig mis mee, totdat Gary de krant nader bestudeert en tot de ontdekking komt dat hij de Chicago Sun-Times uitgave van dinsdag 12 november in zijn handen heeft. In de krant staat het nieuws van morgen!

Gary neemt meteen ontslag, aangezien zijn baan toch al een sleur voor hem was. Vervolgens neemt hij zijn beste vriendin, de blinde Marissa Clark, mee naar een paardenrace voor een experiment. Met behulp van de toekomstige nieuwsberichten weet Gary tijdens de race 15 000 dollar te winnen. Hij schenkt het geld aan Marissa, zodat ze hiermee een blindengeleidehond kan aanschaffen. Dan krijgt een kennis van Gary een ernstig ongeluk. Een bericht hierover blijkt inderdaad in de krant van morgen te staan, waardoor Gary zich realiseert dat hij het ongeluk had kunnen voorkomen door de krant eerder te lezen.

Vanaf dat moment besluit hij de krant te gebruiken om de toekomst op positieve wijze te beïnvloeden. Gary ziet het als zijn nieuwe opgave om elke dag weer, waar hij maar kan, mensenlevens te redden door rampen, ongelukken en andere catastrofes te voorkomen voordat ze gebeuren. Iedere keer wanneer hij de toekomst door zijn daden weet te veranderen, verdwijnt het nieuwsbericht waarin melding werd gemaakt van het betreffende ongeval uit de krant.

Dit is uiteraard geen makkelijke taak, vooral omdat Gary behoorlijk geobsedeerd raakt door het redden van mensen. Al snel begint zijn privé-leven onder de situatie te leiden, maar gelukkig krijgt hij veel steun van zijn vrienden. Naast de sympathieke Marissa is Gary bevriend met Chuck Fishman, een ex-collega, die de krant graag wil gebruiken om snel rijk te worden. Gary zelf moet hier weinig van hebben. Hij is er van overtuigd dat de krant niet zomaar elke morgen voor zijn deur wordt bezorgd. Hij vindt daarom dat hij de krant niet voor zijn eigen profijt mag misbruiken, maar alleen mag gebruiken voor nobele doeleinden.

De grote vraag blijft echter hoe en waarom de mysterieuze krant elke morgen om 6.30 uur bij Gary terecht komt. Want waar hij ook gaat, de krant en de bijbehorende kat achtervolgen hem overal, of hij dit nu wil of niet. Wie is hiervoor verantwoordelijk? Wat is de rol van de kat? Een uitgebreide zoektocht naar antwoorden levert weinig op. Wel ontdekt Gary dat er elders ook mensen zijn die net als hij een krant uit de toekomst krijgen. Verder vindt hij aanwijzingen over de man die voor hem jarenlang de krant bezorgd kreeg en de krant aan hem ‘erfde’, ene Lucius Snow.

Bijzonder is dat de krant Gary ook de mogelijkheid geeft om terug in het verleden te reizen. In de loop van de serie wordt hem twee keer (in 1871 en in 1929) de mogelijkheid gegeven om de geschiedenis echt te veranderen.

Serie Algemeen

De eerste aflevering van Early Edition werd in september 1996 door de zender CBS uitgezonden. Om onbekende reden werd de serie na vier seizoenen stopgezet. De laatste aflevering was in mei 2000 te zien. In totaal telde de serie 90 afleveringen. Acteur Fisher Stevens (die Chuck speelde) verliet de serie na afloop van het tweede seizoen, waarna de dynamiek van het programma sterk veranderde.

De film It Happened Tomorrow uit 1941 kent veel overeenkomsten met het verhaal van Early Edition, maar de makers van de serie hebben altijd vol gehouden dat Early Edition niet op deze film is gebaseerd.

Opmerkelijk is de aflevering Play It Again Sammo uit het derde seizoen. Dit is een crossover met de politieserie Martial Law. Deze CBS serie werd destijds op dezelfde avond als Early Edition uitgezonden. In het verhaal duikt Martial Law-hoofdrolspeler Sammo Law op in Chicago om een antieke gestolen Chinese helm op te sporen. Gary blijkt het voorwerp per ongeluk te hebben gekocht.

dvd’s

Het eerste en het tweede seizoen zijn in Regio 1 (Noord-Amerika) op dvd verkrijgbaar.

Link

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)
    Tags:
  • USA
  • 1990-2000