Early Edition (1996-2000)

Samenvatting

Het verhaal gaat over Gary Hobson uit Chicago. Op mysterieuze wijze ontvangt hij iedere ochtend de krant van morgen. Al snel realiseert Gary zich dat hij de nieuwsberichten uit de toekomst kan gebruiken om misdaden en ongelukken te voorkomen.

Vanaf dat moment besluit hij de krant te gebruiken om de toekomst op positieve wijze te beïnvloeden. Gary ziet het als zijn opgave om elke dag weer, waar hij maar kan, mensenlevens te redden. Steeds wanneer hij de toekomst door zijn ingrijpen inderdaad kan veranderen, verdwijnt het betreffende nieuwsbericht uit de krant.

Dit is uiteraard geen makkelijke taak, vooral omdat Gary behoorlijk geobsedeerd raakt door het redden van mensen. Al snel begint zijn privéleven onder de situatie te lijden, maar gelukkig krijgt hij steun van zijn beste vrienden. Dit zijn de sympathieke Marissa (die blind is) en de nogal egoïstische effectenmakelaar Chuck.

Chuck zou de informatie uit de krant graag willen gebruiken om snel rijk te worden. Gary zelf moet hier niets van hebben. Hij is er van overtuigd dat hij de krant alleen voor nobele doeleinden mag gebruiken. De grote vraag blijft echter waar de mysterieuze krant precies vandaan komt. Gary ontdekt dat er elders ook mensen zijn die net als hij een krant uit de toekomst ontvangen.

Opvallend is dat Gary door de krant soms ook de mogelijkheid krijgt om terug in het verleden te reizen. In de loop van de serie wordt hem twee keer de mogelijkheid geboden om de geschiedenis echt te veranderen.

Serie Algemeen

Early Edition is een Amerikaanse serie. De eerste aflevering werd in september 1996 uitgezonden door de zender CBS. Uiteindelijk werden er vier seizoenen van de serie gemaakt, hierna volgde de stopzetting. De laatste aflevering was in mei 2000 te zien. In totaal telde de serie 90 afleveringen.

De film It Happened Tomorrow uit 1941 kent veel overeenkomsten met het verhaal van Early Edition, maar de makers van de serie hebben altijd vol gehouden dat Early Edition niet op deze film is gebaseerd.

Opmerkelijk is de aflevering Play It Again Sammo uit het derde seizoen. Dit is een crossover met de politieserie Martial Law. Die serie werd destijds door dezelfde zender op dezelfde avond als Early Edition uitgezonden.

Vergelijkbare serie: Paradox (2009).

dvd

De complete serie is in 2018 in Regio 1 (Noord-Amerika) op dvd uitgebracht.

Links