Ijon Tichy: Raumpilot (2007-2011)

Samenvatting

Het verhaal gaat over de ietwat simpele, maar onverschrokken ruimtepiloot Ijon Tichy. Hij reist in een rommelige driekamerraket door het universum, op zoek naar avontuur in zijn leven. Helaas pakt dat niet altijd even goed uit. Tichy is namelijk een raschaoot, die ondanks zijn goede bedoelingen steeds weer in de problemen terecht komt.

Gelukkig is hij in zijn heldere (en ook minder heldere) momenten een meester der improvisatie, wat hem samen met een portie geluk meestal op het nippertje het leven redt. En niet te vergeten: Tichy kent zijn prioriteiten. Hij deinst er niet voor terug om de stuurknuppel van zijn raket vast te zetten met een bezem om even een omelet te gaan bakken.

Tichy’s raket is, net als de man zelf, een geval apart. Aan de buitenkant ziet het eruit als een koffiemaker, van binnen als een oude rommelige flat. Een eenvoudige strandstoel dient als pilotenstoel. De 'databank' is een kast vol boeken, waaronder de Galactische Encyclopedie, maar het vage advies dat daar in staat beschreven brengt Tichy vaak alleen maar verder in de problemen.

Omdat Tichy zich eenzaam voelt bouwt hij een hologram met het uiterlijk van een mooie vrouw. Deze zogenaamde 'Analoge Hallucinelle' wil hij graag als pilote en huishoudster inzetten, zodat hij zelf zich met zijn grootste hobby kan bezighouden: luieren in bed. Tichy’s nieuwe assistente blijkt echter een eigen wil te hebben en lijkt het zichzelf tot opgave gemaakt te hebben haar baas zoveel mogelijk tegen te werken.

Toch kan het maffe tweetal, de één nog koppiger dan de ander, al snel niet meer zonder elkaar. Samen reizen ze door delen van de melkweg waar nog nooit een verstandig mens is gegaan. Ze ontmoeten aliens in alle soorten en maten, komen vast te zitten in tijdlussen, bezoeken de gekste planeten en beleven de idiootste avonturen.

Verteller van de serie is de stem van Tichy, die alle avonturen van zijn eigenzinnige commentaar voorziet. De serie zelf is een bonte verzameling van bizarre en onmogelijke verhaallijnen, voorzien van een vleug satire op bekende SF thema's, waarvan sommige hiervan tot het uiterste worden genomen.

Serie Algemeen

Ijon Tichy: Raumpilot is een Duitse SF comedy. Het verhaal is gebaseerd op De Sterrendagboeken van de Poolse auteur Stanisław Lem. De serie vond zijn oorsprong in 1998, toen hoofdrolspeler Oliver Jahn nog studeerde aan de Berlijnse filmacademie. Als studieproject maakte hij met een aantal medestudenten een korte Ijon Tichy film. Zijn eigen flat diende tijdens de opnames als interieur voor Tichy’s raket.

Enkele jaren later kreeg Jahn de kans om een Ijon Tichy tv-serie te maken, als ware een vervolg op zijn eerdere film. Veel elementen uit die film komen dan ook terug in de serie. De opnames vonden bijvoorbeeld weer plaats in Jahns eigen woning. Jahn nam verder de hoofdrol op zich, schreef daarnaast het script en voerde ook (gedeelde) regie.

Het eerste seizoen ging in maart 2007 in première op de Duitse publieke zender ZDF. Uiteindelijk werden er twee seizoenen gemaakt, 14 afleveringen in totaal. De laatste aflevering werd in november 2011 uitgezonden. De lengte van de afleveringen is vrij kort: tussen de 15 en 25 minuten.

Ijon Tichy: Raumpilot kan gezien worden als een mix tussen Red Dwarf en The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, maar dan met nog maffere humor. Vooral de opzettelijk low budget (en daardoor hilarische) decors en aliens zijn zeker de moeite waard om te bekijken.

De serie kreeg overigens wel enige kritiek van Duitse Stanisław Lem fans. In de boeken wordt Tichy namelijk omschreven als een intelligente, nette man. In de serie is hier echter geen sprake van, want de tv-Tichy heeft amper genoeg hersencellen om zichzelf in leven te houden. Verder spreekt Tichy Duits met een zwaar Oost-Europees accent en wordt de indruk gewekt dat hij eigenlijk een alcoholist is die al zijn 'ruimteavonturen' bij elkaar fantaseert. Hoewel de makers van de serie dit zagen als een eerbetoon aan Lem, vonden sommige fans dit een storend stereotype.

Dvd

In Duitsland is de complete serie op dvd uitgebracht, verkrijgbaar bij o.a. de Duitse Amazon. Het tweede seizoen bevat ook Engelstalige ondertitels.

Links