The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (1981)

Samenvatting

Centraal staat de geplaagde Engelsman Arthur Dent. Hij raakt op een dag niet alleen zijn geliefde huisje op het platteland kwijt, maar ook nog eens zijn hele planeet. De aarde wordt namelijk plotseling vernietigd door de buitenaardse Vogons. Dit om plaats te maken voor een nieuwe hyperspace snelweg.

Gelukkig overleeft Arthur dit incident met behulp van zijn goede vriend Ford Prefect, die onthult ook van buitenaardse afkomst te zijn. Ford is één van de reizende schrijvers van het Transgalactisch Liftershandboek. Dit is een handige gids die informatie geeft over alle planeten en levensvormen in het universum. Het boek drukt de lezer op het hart vooral niet in paniek te raken, ongeacht de situatie.

Vervolgens begint een doldwaze zwerftocht door de tijd en ruimte. Arthur en Ford komen terecht op het ruimteschip Heart of Gold, dat onlangs werd gestolen door Zaphod Beeblebrox (de extreem onverantwoordelijke president van het universum). Andere bemanningsleden zijn Marvin (de eeuwig depressieve robot) en Tricia McMillan (die ook van de aarde afkomstig is en zichzelf nu Trillian noemt). Samen beleven ze de meest idiote avonturen.

Serie Algemeen

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy is een Britse komische cultserie. Het gaat om een bewerking van een gelijknamig hoorspel van de auteur Douglas Adams, dat in 1978 door de BBC was uitgezonden. Later volgden ook nog een succesvolle boekenreeks (1979-1992) en een bioscoopverfilming (2005).

De tv-serie ging in januari 1981 in première bij de BBC. Er werden in totaal zes afleveringen gemaakt. De scenario's waren afkomstig van Douglas Adams zelf. Bijna alle acteurs in de serie hadden eerder ook aan het hoorspel meegewerkt. Hoewel het programma destijds positief werd ontvangen door de kijkers kwam er uiteindelijk nooit een tweede seizoen. De reden hiervoor zouden productieproblemen zijn geweest. Zo had men slechts de beschikking over een zeer beperkt budget, waardoor onenigheid ontstond tussen Adams en de BBC.

Tegenwoordig is de serie in Groot-Brittannië op dvd en Blu-ray verkrijgbaar. Vanuit het huidige perspectief valt vooral de minimale opzet van de serie op, met veel low budget decors en special effects. Verder zal het nogal absurde verhaal niet ieders 'cup of tea' zijn. Hou je echter van droge Britse humor, dan is The Hitchhiker's Guide to the Galaxy zeker een aanrader.

Overigens werd in 2019 in de Amerikaanse media een nieuwe tv-serie aangekondigd. Tot nu toe is dit project echter nog niet gerealiseerd.

Links