Heroes (2006-2010)

“Save the cheerleader, save the world.”

Samenvatting

Aan het begin van de serie worden er een aantal – op het eerste gezicht doodnormale – mensen geïntroduceerd. Ze hebben verschillende nationaliteiten en komen van over de hele wereld. Eén ding hebben ze echter met elkaar gemeen: allemaal realiseren zich op een dag dat ze buitengewone gaven hebben. De impact van deze ontdekking is enorm.

Claire Bennet, een jonge cheerleader uit Texas, ontdekt bijvoorbeeld dat ze ongelofelijke regenererende krachten heeft. Ze kan hierdoor van elke verwonding genezen, hoe ernstig deze ook is. De verpleegkundige Peter Petrelli uit New York ontdekt dat hij kan vliegen en de politieman Matt Parkman uit Los Angeles blijkt de gedachten van anderen te kunnen lezen. De drugsverslaafde kunstschilder Isaac Mendez kan toekomstige gebeurtenissen schilderen, nauwkeurig tot in het detail. Hiro Nakamura uit Tokio blijkt niet alleen door de tijd te kunnen reizen, maar kan de tijd ook manipuleren. Uiteindelijk worden er nog velen andere personages met bijzondere krachten voorgesteld.

Een Indiase professor in de genetica vermoedt dat deze superkrachten de volgende stap in de menselijke evolutie kunnen zijn en probeert ze in kaart te brengen. Wanneer deze professor vervolgens onder mysterieuze omstandigheden overlijdt, gaat zijn zoon Mohinder Suresh op onderzoek uit. De zoektocht leidt Mohinder naar New York, waar hij ontdekt dat zijn vader vlak voor zijn dood een manier had gevonden om alle personen met bijzondere krachten te lokaliseren. Mohinder besluit hierna het werk van zijn vader voort te zetten.

Het is echter nog maar de vraag of de betreffende personen wel gevonden willen worden. Hun levens zijn immers ineens compleet overhoop gegooid. In het verhaal volgen we hoe de personages met de veranderingen in hun alledaagse leven omgaan. Want wat betekent het eigenlijk om superkrachten te hebben? Al snel wordt duidelijk dat de personages voorbestemd zijn om samen de mensheid te redden van een gigantische ramp, die binnenkort zal plaatsvinden.

Helaas worden de helden tegengewerkt door enkele gevaarlijke personen. Een mysterieus bedrijf, ‘The Company’, maakt om onbekende reden jacht op alle mensen met superkrachten. Daarnaast heeft ook de seriemoordenaar Sylar het op de helden gemunt. Sylar vermoordt zijn slachtoffers om zich vervolgens hun krachten zelf toe te eigenen. Hij wordt hierdoor steeds sterker. Zal het de helden toch lukken om hun missie te volbrengen?

Serie Algemeen

Heroes werd bedacht door schrijver en producent Tim Kring (bekend van o.a. Touch). Het verhaal volgt de stijl van de Amerikaanse helden-comics. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende korte verhaallijnen, die uiteindelijk opgaan in een grotere, alles omvattende verhaalboog. De serie werd gefilmd in Los Angeles.

De eerste aflevering werd in september 2006 door de Amerikaanse zender NBC uitgezonden. De serie werd destijds zeer goed ontvangen: de kijkcijfers waren hoog en de kritieken uiterst positief. Helaas werden de reacties na het eerste seizoen steeds minder positief en liepen ook de kijkcijfers in de jaren daarna steeds verder terug. (In het eerste seizoen keken er gemiddeld per aflevering zo’n 14 miljoen kijkers naar Heroes. In het vierde seizoen was dit gezakt naar een gemiddelde van slechts 5 miljoen kijkers per aflevering.)

Tim Kring heeft door de jaren heen dan ook veel kritiek van de fans moeten incasseren. Er werden bijvoorbeeld regelmatig populaire personages uit de serie geschreven om plaats te maken voor allerlei nieuwe personages, iets waar de fans niet blij mee waren.

Oorspronkelijk was Kring zelfs van plan om de hoofdcast continue te laten veranderen, maar hij zag hier van af nadat hij zich realiseerde hoe geliefd bepaalde personages bij de fans waren. Ook vonden critici dat het verhaal na het eerste seizoen te langzaam was geworden en dat er teveel verwarrende verhaallijnen waren ontstaan.

Uiteindelijk werd de serie na vier seizoenen en in totaal 77 afleveringen stopgezet. Ieder seizoen werd door de makers een volume genoemd en heeft ook eigen naam. Dit zijn Volume 1: Genesis, Volume 2: Generations, Volume 3: Villains, Volume 4: Fugitives, Volume 5: Redemption. (Seizoen 3 bestaat uit twee volumes, de overige seizoenen uit één volume.) De laatste aflevering van de serie werd in februari 2010 uitgezonden en kent een open einde.

Eind 2015 ging nog wel een Heroes miniserie in première, een vervolg genaamd Heroes Reborn met nieuwe personages in de hoofdrol.

Blu-ray en dvd

Alle seizoenen zijn met Nederlandstalige ondertitels op dvd en Blu-ray uitgebracht. Op deze boxen staan veel extra's, zoals deleted scenes, documentaires, interviews en audio commentaren. Tevens werd in 2008 een soundtrack van het eerste seizoen uitgebracht.

 

Links


Claire Bennet

Hiro Nakamura

Mohinder Suresh

Peter Petrelli

Nathan Petrelli

Matt Parkman

Noah Bennet

Niki Sanders / Tracy Strauss

Sylar / Gabriel Gray

Ando Masahashi

Angela Petrelli

Maya Herrera

Isaac Mendez

Micah Sanders

Adam Monroe

Elle Bishop

Monica Dawson

Bob Bishop

Castfoto's

Scans

Een aantal scans uit Nederlandse tv-bladen naar aanleiding van de uitzendingen van het eerste en tweede seizoen op RTL5. Klik op de plaatjes voor een grotere versie.


NCRV gids, juni 2007

Televizier gids, juni 2008
(1 van 2)

Televizier gids, juni 2008
(2 van 2)

Televizier gids, juni 2008

Televizier gids, juni 2008
4 1 1 1 1 1 4.00 (1 stem)
    Tags:
  • superkrachten