The X-Files (filmreeks)

  

Algemeen

Het X-Files filmuniversum is een voortzetting van de gelijknamige tv-serie. In totaal werden twee bioscoopfilms gemaakt: Fight the Future (1998) en I Want To Believe (2008). Er waren overigens jarenlang geruchten over een derde film, maar door de terugkeer van de tv-serie in 2016 zijn deze plannen (voorlopig?) van de baan.

Het verhaal gaat over de FBI agenten Fox Mulder en Dana Scully, die een buitenaardse samenzwering op het spoor komen. Verder krijgen ze te maken met allerlei mysterieuze onopgeloste zaken, de zogenaamde X-Files. The Truth is Out There...

Films

Inhoud

De X-Files zijn door de FBI gesloten. Hierna worden Mulder en Scully overgeplaatst naar een andere afdeling. Ze moeten nu 'normaal' FBI werk doen. Desondanks krijgen de agenten opnieuw te maken met de activiteiten van het Syndicaat.

Op een dag wordt een bomaanslag gepleegd op een regeringsgebouw in Texas. Mulder en Scully realiseren zich al snel dat dit in werkelijkheid een complot is om een nieuwe uitbraak van de buitenaardse Black Oil te verhullen. De agenten ontdekken vervolgens in de woestijn een gigantisch maisveld met daarin twee mysterieuze verlichte koepels. Hier blijken duizenden bijen rond te vliegen. Er duiken ook zwarte helikopters op die Mulder en Scully wegjagen.

Eenmaal terug in Washington wordt Scully plotseling ontvoerd en Mulder neergeschoten. Mulder overleeft echter en gaat meteen op zoek naar zijn partner. Zijn zoektocht leidt hem naar Antarctica.

Mulder ontdekt in het eeuwige ijs een gigantisch ruimteschip vol met aliens in comateuze toestand. Het Syndicaat voert hier in het geheim experimenten uit. Mulder kan Scully inderdaad redden, maar de aliens worden hierdoor wakker en het schip vertrekt. Mulder en Scully blijven uiteindelijk met lege handen achter: de aliens zijn weg en het Syndicaat heeft alle overige bewijzen in Texas vernietigd.

Aan het einde van de film blijken de X-Files door de FBI te zijn heropend.

Opmerkingen

Dit was de allereerste The X-Files bioscoopfilm, die werd opgenomen toen de serie nog op de buis was. Het verhaal speelt zich af tussen het vijfde en zesde seizoen van de tv-serie. Alle bekende personages uit de serie zijn ook te zien in de film, hoewel sommigen (zoals de Lone Gunmen) slechts een minimale rol spelen.

Overigens bevat deze film voor veel fans de meest frustrerende X-Files scène ooit. Mulder en Scully staan namelijk eindelijk op het punt om voor het eerst te zoenen, wanneer Scully plotseling door een bij wordt gestoken en flauwvalt.

  • Regisseur: Rob Bowman
  • Première: 19 juni 1998 (VS)
  • Duur: 121 minuten
  • imdb.com

Inhoud

Het verhaal speelt ongeveer zes jaar na het negende seizoen van de tv-serie. Een FBI agente wordt ontvoerd en verdwijnt spoorloos. Vervolgens beweert een dubieuze oude priester, Father Joe, dat hij helderziend is en visioenen heeft over de vermiste agente. Bij de FBI weet men niet goed wat ze met deze zaak aanmoeten.

Er wordt daarom contact opgenomen met de ex agenten Fox Mulder en Dana Scully, die zich vroeger bezig hielden met allerlei mysterieuze zaken: The X-Files. Mulder en Scully leiden inmiddels echter een compleet ander leven. Scully werkt als arts in een ziekenhuis, terwijl Mulder – verbitterd door zijn vroegere aanvaringen met de FBI – teruggetrokken zijn dagen slijt met het uitknippen van krantenartikelen over paranormale zaken. Ze wonen samen in een huis ergens op een afgelegen plek.

Enkele dagen later wordt een tweede vrouw ontvoerd. Ook worden er n.a.v. Father Joe’s visioenen menselijke overblijfselen in het ijs gevonden. Scully weigert te geloven dat de priester echt een helderziende is. Mulder raakt echter gefascineerd door de zaak en bijt zich net als vroeger vast in dit mysterie.

Dit zorgt voor problemen in de relatie tussen Scully en Mulder, want Scully wil het verleden definitief achter zich laten. Ze heeft genoeg van alle duistere FBI zaken en wil zich als arts alleen nog richten op het helpen van haar patiënten. Mulder besluit daarom alleen op onderzoek uit te gaan, maar brengt zichzelf daarmee in groot gevaar.

Opmerkingen

Al in 2002 werd bekend gemaakt dat er plannen waren voor een tweede film. Het project liep echter flinke vertraging op door een slepende rechtszaak over financiële aangelegenheden tussen de Fox studio’s en The X-Files bedenker Chris Carter. Het duurde jaren voordat beide partijen hun ruzie bijlegden, waardoor de productie van de nieuwe film pas eind 2007 van start kon gaan.

De fans hebben uiteindelijk lang moeten wachten op het vervolg. De verwachtingen waren hierdoor hoog gespannen – te hoog misschien, want toen de film eindelijk in de bioscoop uitkwam waren de meeste recensies negatief.

De fans hadden namelijk een film over aliens of buitenaardse samenzweringen verwacht, maar deze komen dit keer niet in het verhaal voor. I Want To Believe is voornamelijk een film geworden in de stijl van de ‘monster of the week’ afleveringen uit de tv-serie, waarin aliens eens níet de bad-guys zijn. Echt spannend wordt het helaas nooit en de bad-guys zijn behoorlijk één dimensionaal. Niet-fans zullen het verhaal misschien ook een beetje saai vinden.

De film is daarom vooral bedoeld voor de trouwe fans, die willen weten hoe het verder ging met Mulder en Scully. Hoofdrolspelers David Duchovny en Gillian Anderson hebben nog altijd veel chemistry. Ze zetten geloofwaardig een oudere Mulder en Scully neer, die inmiddels een hechte relatie hebben, maar toch nog steeds worstelen met zichzelf en hun verleden. Dit is dan ook het interessante aspect van de film geworden.

  • Regisseur: Chris Carter
  • Première: 25 juli 2008 (VS)
  • Duur: 104 minuten
  • imdb.com
4 1 1 1 1 1 4.00 (1 stem)