Deepwater Black / Mission Genesis (1997)

Samenvatting

Op een dag wordt de mensheid getroffen door het dodelijke Pandora virus. Nadat duidelijk is geworden dat er geen redding meer mogelijk is, wordt besloten een ruimteschip te lanceren. De Deepwater Black en haar bemanning vormen de laatste hoop om het menselijke ras te laten voortbestaan. Aan boord bevinden zich de ingevroren klonen van vooraanstaande geleerden en militairen.

Deze groep heeft een bijzondere taak: ze moeten na een eeuwenlange ruimtereis - als de situatie weer veilig wordt geacht - terugkeren naar de uitgestorven aarde om de planeet opnieuw te bevolken. Het is de bedoeling dat de klonen het genetisch geheugen van hun donors krijgen, zodat ze bij aankomst meteen over alle kennis beschikken om met de wederopbouw te kunnen beginnen.

Vierhonderd jaar later blijkt er echter iets mis te zijn gegaan. De klonen worden namelijk veel te vroeg wakker, zonder enige herinnering aan wie ze zijn of wat hen te wachten staat. Ook is de aarde nog ver weg. Gelukkig begint de jonge bemanning zich al snel meer van hun ware identiteit en de aard van hun missie te herinneren. Men moet nu proberen om de missie alsnog te laten slagen, maar dat is uiteraard geen eenvoudige opgave.

Serie Algemeen

Deepwater Black is een Canadees-Amerikaanse coproductie. Het gaat om de eerste tv-serie die door het Amerikaanse Sci-Fi Channel zelf werd gemaakt. (Destijds een mijlpaal voor de zender, omdat daarvoor alleen programma’s van externe producenten werden aangekocht.) De opnames vonden plaats in Canada. Overigens was de serie geen succes. De première vond in juli 1997 plaats, maar na slechts 13 afleveringen volgde al de stopzetting. De laatste aflevering werd in december 1997 uitgezonden.

Het verhaal was gebaseerd de boekentrilogie Deepwater Black van de Nieuw-Zeelandse auteur Ken Catran. Overigens zijn er wel verschillen tussen het bronmateriaal en de tv-versie. De boeken gaan bijvoorbeeld over jonge klonen van ongeveer 13 of 14 jaar oud, terwijl de tv-personages ouder zijn. Het programma werd in de VS ook uitgezonden onder de naam Mission Genesis. Ondertussen gebruikte men in andere landen wel de originele titel Deepwater Black.

In de cast vallen twee acteurs op: Nicole de Boer (Star Trek: Deep Space Nine) en Gordon Michael Woolvett (Andromeda). Ze spelen hier de hoofdrollen.

Dvd

De serie is helaas nooit op dvd uitgebracht. Wel zijn de afleveringen tegenwoordig terug te vinden op YouTube.

Opening

Link