Deepwater Black / Mission Genesis (1997)

Through the vastness of space, a single ship carrying a crew of six speeds towards earth.
This is the story of their mission: to restore human life to a home they have never known.

Samenvatting

In de nabije toekomst wordt de mensheid getroffen door het dodelijke Pandora virus.

Nadat duidelijk is geworden dat er geen redding meer mogelijk is, wordt besloten een ruimteschip te lanceren. De Deepwater Black en haar bemanning vormen de laatste hoop om het menselijke ras te laten voortbestaan. Aan boord bevinden zich de ingevroren klonen van vooraanstaande geleerden en militairen.

Deze groep heeft een bijzondere taak: ze moeten na een eeuwenlange ruimtereis - als de situatie weer veilig wordt geacht - terugkeren naar de uitgestorven aarde om de planeet opnieuw te bevolken. Het is de bedoeling dat de klonen het genetisch geheugen van hun donors krijgen, zodat ze bij aankomst meteen over alle kennis beschikken om met de wederopbouw te kunnen beginnen.

Vierhonderd jaar later blijkt er echter iets mis te zijn gegaan. De klonen worden namelijk veel te vroeg wakker, zonder enige herinnering aan wie ze zijn of wat hen te wachten staat. Ook is de aarde nog ver weg. Gelukkig begint de jonge bemanning zich al snel meer van hun ware identiteit en de aard van hun missie te herinneren. Men moet nu proberen om de missie alsnog te laten slagen, maar dat is uiteraard geen eenvoudige opgave.

Serie Algemeen

Begin jaren 90 publiceerde de Nieuw-Zeelandse auteur Ken Catran een sciencefiction trilogie genaamd Deepwater Black. Deze boeken werden destijds erg positief ontvangen.

Enkele jaren later besloot het Amerikaanse Sci-Fi Channel hier een tv-serie van te maken. Een mijlpaal voor de zender, omdat dit project de eerste echte grote tv-productie was die door Sci-Fi zelf werd gemaakt. (Voor die tijd werden alleen programma’s van andere producenten aangekocht.)

Toch zijn er qua verhaal enkele grote verschillen tussen het originele materiaal en de tv-versie. De boeken gaan bijvoorbeeld over jonge klonen van ongeveer 13 of 14 jaar oud, terwijl de tv-personages ouder zijn.

Over de naam van de serie bestaat misschien enige verwarring. Dit komt omdat de reeks in de VS werd uitgezonden als Mission Genesis. Ondertussen gebruikte men o.a. in Canada en Groot-Brittannië wel de originele titel Deepwater Black.

Overigens was de serie geen succes. De première vond in juli 1997 plaats, maar na slechts 13 afleveringen volgde al de stopzetting. De lengte van de afleveringen (ongeveer 23 minuten) zal hierin zeker een rol hebben gespeeld. Dit was eigenlijk te kort om een goed verhaal te kunnen vertellen. (Net wanneer het spannend wordt, is de uitzending alweer voorbij.)

De laatste aflevering werd in november 1997 uitgezonden. In de VS werd Mission Genesis hierna door Sci-Fi nooit meer herhaald, waardoor de serie uiteindelijk in de vergetelheid raakte.

In de cast vallen twee acteurs op: Nicole de Boer (uit Star Trek: Deep Space Nine en The Dead Zone) en Gordon Michael Woolvett (uit Andromeda). Ze spelen hier de hoofdrollen.

Dvd

De serie is helaas nooit op dvd uitgebracht. Wel zijn alle afleveringen beschikbaar op YouTube.

Opening

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)