Cowboy Bebop (1998-1999)

Samenvatting

Het verhaal speelt in het jaar 2071. De aarde is onbewoonbaar geworden en de mensheid heeft het zonnestelsel gekoloniseerd. Criminaliteit is een enorm probleem. De Inter Solar System Police heeft de jacht op criminelen daarom grotendeels uitbesteed aan premièrejagers, de zogenaamde cowboys.

Tegen deze achtergrond volgen we de bemanning van het ruimteschip Bebop, bestaande uit de cowboys Spike Spiegel en zijn partner Jet Black. Ze hebben totaal verschillende persoonlijkheden, maar desondanks vormen ze een goed team. Spike heeft zelf een crimineel verleden, terwijl Jet vroeger bij de politie werkte.

Na verloop van tijd wordt de bemanning uitgebreid met Ein (een intelligente hond), Ed (een jong hackermeisje) en Faye Valentine (een oplichtster met geheugenverlies). Samen reist het gezelschap door het zonnestelsel, op zoek naar werk. Overigens met wisselend succes, want de bemanning kan slechts met moeite het hoofd boven water houden. Bovendien worden de personages steeds weer geconfronteerd met allerlei onverwerkte problemen uit hun verleden.

Serie Algemeen

Cowboy Bebop is een Japanse anime onder de regie van Shinichirō Watanabe (Space Dandy). Er werden in totaal 26 afleveringen gemaakt, die van april 1998 t/m april 1999 werden uitgezonden op de Japanse televisie. Het verhaal werd ook als manga uitgebracht, hoewel het verhaal van de manga en de anime nogal uiteenlopen. In 2001 volgde nog een anime bioscoopfilm.

Qua toon en stijl is Cowboy Bebop is een bijzondere serie. Het verhaal is over het algemeen luchtig en actierijk, maar verder worden uiteenlopende genres met elkaar vermengd. De reeks kan worden omschreven als een soort western in de ruimte met sterke retro / film noir invloeden.

In Japan (maar ook internationaal) is de franchise nog altijd erg populair. Vele jaren waren er geruchten over een mogelijke live-action bioscoopverfilming, maar dat project werd nooit gerealiseerd. In plaats daarvan werd uiteindelijk voor een live-action serie gekozen. In 2021 is op Netflix een Amerikaanse remake in première gegaan: Cowboy Bebop (2021).

Links